Σπετσοφάι (Συνταγή) με κρεμμύδι και σκόρδο




Το σπετζοφάι (ή αλλιώς σπεντζοφάι ή σπετσοφάι) είναι παραδοσιακό, πικάντικο φαγητό της Ιταλικής και Ελληνικής κουζίνας από τηγανισμένα λουκάνικα με σάλτσα από πιπεριές και ντομάτα.

Χαρακτηριστικές είναι οι μακριές, γλυκιές πιπεριές και οι έντονες γεύσεις που έχουν τα χωριάτικα λουκάνικα, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως. Στην Ελλάδα είναι γνωστά το σπετζοφάι Πηλίου και το σπετζοφάι με φασόλια γίγαντες.



Σπετσοφάι Πηλιορείτικο

ΥΛΙΚΑ


100
ml ελαιόλαδο
3 χοιρινά η μοσχαρίσια λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
2 σκελίδες σκόρδο
3 πιπεριές πράσινες κέρατο η στρογγυλές
2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
4 μέτριες ντομάτες ώριμες (τον χυμό τους)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ( προαιρετικό)
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι- πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού Κόκκινο πιπέρι καυτερό
μπούκοβο ή αλλιώς «μεσογειακό τσίλι» ( προαιρετικό)




Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα βαθύ τηγάνι η σε μια ανοξείδωτη μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο δυνατό και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο.

Αφού τσιγαρίσουμε τα κρεμμύδια ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα και τα τσιγαρίζουμε καλά και αυτά έπειτα σβήνουμε με το κρασί αφήνουμε μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.


Στην συνέχεια προσθέτουμε όλες τις πιπεριές και ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους ανακάτεμα καλό για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και ανακατεύουμε μόλις έχουμε τελειώσει με το τσιγάρισμα προσθέτουμε τον χυμό από τις ντομάτες και ανακατεύουμε καλά.


Μόλις η σάλτσα αρχίζει και έχει πάρει μερικές βράσεις ελέγχουμε αν η σάλτσα χρειάζεται περισσότερο αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε μια κουτάλια του γλυκού καυτό πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.


Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα μας για 25 με 30 λεπτά και να μείνει με το λάδι να δέσει και να πήξει τότε είναι έτοιμη, την ζάχαρη την ρίχνουμε στα μέσα του χρόνου του βρασμού για να γλυκάνει λίγο ο χυμός ντομάτας που μπορεί να είναι λίγο ξινός. 


Σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε το συνοδεύουμε με ρύζι η μακαρόνια η ότι άλλο ζυμαρικό θέλετε εσείς!!!
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας συμφώνα πάντα με τις οδηγίες του πακέτου.





Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef AlexiosNikoloutsopoulos

Δείτε αναλυτικό βίντεο της συνταγής στο τηλεοπτικό κανάλι

©
PCMVideo.WebTV.gr Διαδικτυακή τηλεόραση. 

 https://youtu.be/reLm5p1RME0




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι