FACE BOOK PINTEREST

FACE BOOK PINTEREST

INSTAGRAM

INSTAGRAM

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Μπριάμ με πατάτες στο φούρνο απο τον Chef Alexios Nikoloutsopoulos




Τουρλού, συμπεθεριό, σοφεγάδο, ρατατούιγ, μπριάμ. Πολλές ονομασίες, ένα αποτέλεσμα: αυτό το λαχταριστό πιάτο με την ποικιλία βραστών λαχανικών και την υπέροχη σάλτσα ντομάτας. 

Κάποιοι πιστεύουν ότι επινοήθηκε την περίοδο 1720-1861 στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας και από εκεί μεταπήδησε στη μεσογειακή κουζίνα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι Γάλλοι αντέγραψαν το Καταλανικό Samfaina, ένα πιάτο που συνόδευε το ψάρι. 

Σε κάθε περίπτωση, το μπριάμ εμφανίζεται στην τούρκικη παραδοσιακή κουζίνα και εν κατακλείδι και στην ελληνική. 





Μπριάμ με πατάτες  στο φούρνο.

Υλικά (για 4 άτομα)

5-6 κολοκυθάκια
3-4 μέτριες πατάτες
3 πράσινες πιπεριές 
4 ώριμες ντομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια
5 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλιτζ. τσ. δυόσμος ψιλοκομμένος
1 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
Αλάτι πιπέρι
1κ/σ πελτέ
1κ/γ ζάχαρη
λίγο φρέσκο βούτυρο








Εκτέλεση συνταγής

Ανάβουμε το φούρνο στους 200°

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε σε ομοιόμορφες φέτες τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές.

Κόβουμε σε χοντρούς κύβους τις ντομάτες Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά με το μαϊντανό, το δυόσμο το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι την ρίγανη και το 1/3 του ελαιολάδου μαζί με τον πελτέ ντομάτας και την ζάχαρη.

Απλώνουμε σε σειρές τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος, έτσι ώστε η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη, και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε και λίγο φρέσκο βούτυρο.

Βάζουμε στο φούρνο και μετά από 20 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°. Αφήνουμε να ψηθούν περίπου για 2 ώρες, ελέγχοντας ενδιάμεσα αν χρειάζονται λίγο νερό.

Σερβίρουμε το πιάτο μας πάντα ζεστό και συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί και ελληνική φέτα.

Καλή επιτυχία!! 
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef AlexiosNikoloutsopoulos








Δεν υπάρχουν σχόλια: