Χταπόδι: Πώς το καθαρίζουμε και πως μαλακώνει



Tο χταπόδι ανήκει στα λεγόμενα κεφαλόποδα από τα οποία αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, με περίπου 300 είδη παντού στον κόσμο. Το χταπόδι απαντάται σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου, με μέγεθος που αρχίζει από μόλις λίγα εκατοστά και με αριθμό πλοκαμιών που ποικίλει ανάλογα με το είδος! Έχει συχνά ένα αιχμηρό ράμφος σαν αυτό ενός πουλιού, και οκτώ όπλα ,τα πλοκάμια του, εκτός και αν έχει χάσει κάποιο από αυτά σε κάποια μάχη. Τα περισσότερα είδη χταποδιού έχουν πλοκάμια με στρογγυλές βεντούζες.

Πλένουμε καλά το χταπόδι και το καθαρίζουμε διαχωρίζουμε το κεφάλι την κουκούλα από τα πλοκάμια καθαρίζουμε καλά την κουκούλα και την γυρίζουμε ανάποδα να καθαριστεί και αυτή εσωτερικά και πετάμε το ράμφος του.
Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με το κρασί μαζί με το κρεμμύδι κομμένο στα δυο και ένα φύλλο δάφνης τουλάχιστον για 1 ωρα σε χαμηλή φωτιά δεν βάζουμε νερό διότι το χταπόδι βγάζει από μόνο του αρκετό νερό και το κρασί θα το βοηθήσει πολύ να μαλακώσει.
Αφού βράσει και είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και φυλάμε από το ζουμί του μια κούπα και μετά το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.





Αν το χταπόδι είναι κατεψυγμένο, καλό είναι να το επαναφέρετε σε θερμοκρασία δωματίου όσο το δυνατόν πιο φυσικά.
Βγάλτε το από την κατάψυξη στη συντήρηση από το προηγούμενο βράδυ και το επόμενο πρωί αφήστε το σε ένα μπολ στον πάγκο της κουζίνας, χωρίς όμως να προσθέσετε νερό.
Θα πρέπει όμως να το καθαρίσετε προσεκτικά.

Ξεκινήστε από το σημείο στο οποίο συναντιούνται τα οκτώ πλοκάμια και η κουκούλα.
Εκεί βρίσκεται ένα κόκαλο, το γνωστό «δόντι».
Αφαιρέστε το προσεκτικά και προχωρήστε στη σακούλα.
Χαράξτε την κατά μήκος και αδειάστε την από τα εντόσθια.
Κάντε το ίδιο με τα μάτια και έπειτα πλύνετε καλά.

Το μόνο που χρειάζεστε για να βράσετε το χταπόδι είναι μια μεγάλη κατσαρόλα και λίγο ξίδι ή ελάχιστο κρασί.
Το βάζετε ολόκληρο και μαγειρεύετε σε πολύ σιγανή φωτιά.
Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο, το τσιμπάτε ελαφρά με ένα πιρούνι, ενώ δεν προσθέτετε ούτε αλάτι ούτε νερό.
Για ένα κιλό υπολογίστε περίπου 40′ μαγείρεμα.
Επειδή το 70% περίπου της σύστασής του είναι νερό, ο όγκος του θα μειωθεί αρκετά μετά το βράσιμο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι