ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ








Το παστίτσιο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας  η ονομασία του προέρχεται από το ιταλικό «pasticcio». Βασικό συστατικό του είναι τα μακαρόνια και ο κιμάς. Ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται ζεστό σαν κυρίως πιάτο.
Το παστίτσιο αποτελείται από διαφορετικές στρώσεις υλικών. Ως προς την παρασκευή του υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αλλά η βασική συνταγή χρησιμοποιεί μακαρόνια χοντρά, κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο ή χοιρινό με ντομάτα και τη λευκή σάλτσα ή αλλιώς μπεσαμέλ. Στο τέλος συνηθίζεται να προστίθεται τυρί τριμμένο και ψήνεται στον φούρνο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
Ο τίτλος που του έχω δώσει είναι γιατί δεν χρησιμοποιούμε Μπεσαμελ.
Και επίσης τα μακαρόνια είναι  3 νούμερο και όχι 2. Και ο χρόνος μαγειρέματος είναι ποιο μικρός! γι αυτούς που δεν ξέρουν η δεν θέλουν κρέμα διότι η Μπεσαμελ θέλει λίγο εμπειρία και μαεστρία.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
250 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα
1 πράσινη πιπεριά
700 γραμ κιμά μοσχαρίσιο η χοιρινό
4 τριμμένες ντομάτες
1 κ/γ πελτέ
1 ξυλάκι κανέλα 
Αλάτι πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
6 αυγά
1 κουτάκι γάλα Νουνού
350 γραμ  τυρι Γκούντα
350 γραμ  τυρί Ενταμ
350 γραμ  τυρί Ρεγκατο
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 3
Φρέσκο βούτυρο αγελάδας
2 συσκευασίες κρέμα γάλακτος σύνολο 660 ml 330 Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια την πιπεριά και τις ντομάτες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα κρεμμύδια και την πιπεριά και τα σοτάρουμε και αυτά για λίγο, έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ την τριμμένη ντομάτα και την σοτάρουμε και αυτή.
Ρίχνουμε το 1 ξυλάκι κανέλα βάζουμε αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά μέχρι να μείνει με το λάδι λίγο ποιο πριν όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε λίγο φρέσκο βούτυρο για να δέσει το μείγμα. 
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά συμφώνα με τις οδηγίες του πακέτου και αφού είναι έτοιμα τα τσιγαρίζουμε με το φρέσκο βούτυρο. Ρίχνουμε 2 αυγά και λίγο τυρί και τα ανακατεύουμε καλά όλα να δέσουν.
Σε ένα κανονικό ανοξείδωτο ταψί ρίχνουμε τα ζυμαρικά λίγο περισσότερο από την μισή ποσότητα και τα στρώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Συνεχίζουμε ρίχνουμε πάνω στα μακαρόνια τον κιμά και τον στρώνουμε να πάει παντού επίσης συμπληρώνουμε με λίγο τυρί τριμμένο πάνω από τον κιμά.
Συνεχίζουμε βάζοντας τα υπόλοιπα μακαρόνια και ρίχνουμε στρώνουμε εναλλάξ όλα τα τυριά μας.
Κτυπάμε σε ένα μπολ   4 αυγά και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα συνεχίζοντας να κτυπάμε το μείγμα.
Αφού κτυπήσουμε καλά τα αυγά μαζί με το γάλα ρίχνουμε το υλικό μας σιγά σιγά πάνω σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Τελειώνοντας ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και προσπαθούμε το υλικό της κρέμας να πάει παντού σε όλο το ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στο πάνω κάτω για 1 ώρα.

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι