FACE BOOK PINTEREST

FACE BOOK PINTEREST

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Γιατί σουβλίζουμε αρνί το Πάσχα






Ήρθε το Πάσχα και ο Οβελίας έχει την τιμητική του!  Το ελληνικό έθιμο του σουβλίσματος του πασχαλινού αρνιού με το οποίο συμβολίζεται η θυσία του «αμνού» του Θεού (δηλ. του Χριστού), πιθανότατα προέρχεται από  εβραϊκό τελετουργικό ως ανάμνηση της εξόδου από την δουλεία της Αιγύπτου υπό την ηγεσία του Μωυσή μέσω θεϊκής παρέμβασης.

Αντίστοιχα, στο Χριστιανικό Πάσχα, το οποίο συμβολίζει το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή μέσω της Ανάστασης του Χριστού, το αρνί (αμνός) που θυσιάζεται συμβολίζει τον Ιησού Χριστό, σύμφωνα με την αναφορά του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου σε Αυτόν ως τον Αμνό του Θεού, που σηκώνει την αμαρτία του κόσμου.

Τόσο λοιπόν στη χριστιανική, όσο και στην εβραϊκή παράδοση το σφάξιμο του αρνιού είναι μια θυσία - προσφορά στον Θεό.

Κυρίως κάθε μεγάλη γιορτή του τόπου μας και ειδικά κάθε Πάσχα τιμούμε την ανάσταση του χριστού μας με την παραδοσιακή μαγειρίτσα και κυρίως την Κυριακή του Πάσχα με το σούβλισμα του οβελία ένα άθυμο που έχει βαθιές ρίζες αιώνες τώρα.

Συνήθως το αρνί το σφάζουμε από το μεσημέρι του μεγάλου Σαββάτου μετά την πρώτη ανάσταση και φυλάμε τα εντόσθια και την συκωταριά για να φτιάξουμε την γνωστή σε όλους παραδοσιακή μαγειρίτσα και φυσικά το περίφημο κοκορέτσι.

Το αρνί το πλένουμε πολύ καλά το καθαρίζουμε το περνάμε από την σούβλα το δένουμε καλά με λίγο σύρμα όπου χρειάζεται και το σκεπάζουμε με λαδόκολλα η με ένα καθαρό σεντόνι και το αφήνουμε όρθιο μαζί με την σούβλα για να στέγνωση αλλά και για να το προστατέψουμε από διάφορα έντομα μύγες  η σκόνη, διότι την επομένη ημέρα θα αρχίσει από πολύ νωρίς η διαδικασία του ψησίματος στα κάρβουνα.

Το ιδανικό βάρος του αρνιού για ψήσιμο στη σούβλα είναι 12-13 κιλά. Αυτό γιατί το αρνί έχει πολύ λίπος και χάνει αρκετά από το αρχικό βάρος του, οπότε αν είναι μικρό δεν μένει πολύ, ενώ αν είναι μεγαλύτερο δεν ψήνεται τόσο καλά.







Δεν υπάρχουν σχόλια: