ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ









Το κοτόπουλο αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεϊνών, σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β3, η οποία είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των τροφών, την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, του δέρματος και των νεύρων. Η έλλειψη βιταμίνης Β3 μπορεί να προκαλέσει πελλάγρα, μια νόσο που χαρακτηρίζεται από συχνές διάρροιες, δερματοπάθειες, φλεγμονή της στοματικής κοιλότητας και άνοια. Ένα γεύμα κοτόπουλου μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το 36% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη Β6 και το 72% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη Β3. 

Η ελληνική αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά (Agaricus bisporus) (δίσπορος), πλευρώτους (Pleurotus ostreatus), portobello, crimini, τα κονσερβοποιημένα και σπανιότερα άγρια μανιτάρια σε αποξηραμένη συνήθως μορφή. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κάποια νόστιμα και δημοφιλή άγρια είδη που είναι γνωστά, όπως το Βωλίτης ο εδώδιμος (Boletus Edulis) (βασιλομανίταρο), porchini (καλογεράκι) συλλέγονται κατά κόρον.

Θρεπτική Αξία 
Τα μανιτάρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και καθόλου χοληστερίνη! Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.Επίσης, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο μπούτι η στήθος (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
200ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
1 συσκευασία μανιτάρια φρέσκα
3 πιπεριές  πολύχρωμες
αλάτι πιπέρι
1 συσκευασία κρέμα γάλακτος 400-500ml
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί άσπρο η ροζέ
1 συσκευασία πένες 500 γραμ
λίγο φρέσκο βούτυρο για τα ζυμαρικά
λίγο τυρί τριμμένο γραβιέρα η παρμεζάνα η πεκορινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
βάζουμε το τηγάνι στην φωτιά να ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε και αυτά για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και αυτά και στην συνέχεια βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Όταν είναι έτοιμα τα μανιτάρια προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σοτάρουμε και αυτές μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν και αυτές τα υγρά τους.

Όταν είναι όλα έτοιμα βγάζουμε όλα τα λαχανικά σε μια πιατέλα συμπληρώνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι αν χρειάζεται και αρχίζουμε να σοτάρουμε το φιλέτο κοτόπουλο καλά και από τις δυο πλευρές.
Συνεχίζουμε βάζοντας το πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε το φιλέτο κοτόπουλο μέχρι να ασπρίσει και μετά να πάρει ένα χρώμα ροδοκόκκινο.
Όταν είναι έτοιμο σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά που είχαμε σοτάρει από πριν και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί να σοταρίστουν και αυτά όλα μαζί για δυο λεπτά.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας μέσα την κρέμα γάλακτος χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγόβρασα για 4 λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα μας.
Όταν η κρέμα είναι έτοιμη σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε από επάνω όσο τυρί τριμμένο επιθυμούμε και το αφήνουμε με την φωτιά που έχει να λιώσει μόνο του.

Βράζουμε τα ζυμαρικά συμφώνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Έχει αποδειχτεί ότι για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικών χρειαζόμαστε 1 λίτρο νερό άρα για 500 γραμμάρια ζυμαρικών χρειαζόμαστε 5 λίτρα νερό.
Μεγάλη λοιπόν κατσαρόλα ευρύχωρη για να μπορούν τα ζυμαρικά να βράζουν με άνεση.
Αλάτι έχει αποδειχτεί ότι για 500 γραμμάρια ζυμαρικών σε 5 λίτρα νερό η ποσότητα  αλάτι που αντιστοιχεί είναι δυο κουταλιές τις σούπας αλάτι.
Επίσης για να μην κολλήσουν στην αρχή δεν χρειάζεται να ρίξετε λάδι αυτό είναι μύθος! Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι για τα πρώτα 5 λεπτά να ανακατεύετε συνεχώς τα ζυμαρικά.

 
Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Eκτέλεση (Τεχνικές συνταγής) 
Αλέξιος Nικολουτσόπουλος 
Chef. (Pastry Chef.)










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι