La pasta alla Norma Κατάνια (στη Σικελία)







La pasta alla Norma Κατάνια (στη Σικελία)

Πρόκειται για μια κόκκινη σάλτσα κυρίως από μελιτζάνα και φρέσκια ντομάτα η (ντοματινια) με μπόλικο βασιλικό και ρίγανη με καταγωγή
την Κατάνια (στη Σικελία)
Η ονομασία Norma κατά την ιταλική παράδοση της Σικελίας δόθηκε από τον ποιητή και συγγραφέα (Νίνο Μαντόλιο) θέλοντας ο ίδιος να εκφράσει την δυναμική των γεύσεων του συγκεκριμένου πιάτου παραλληλίζοντας  το  μουσικό έργο της όπερας της Ιταλίας του Vincenzo Bellini  Norma.

ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία πέννες 500 γραμμ.
200ml ελαιόλαδο
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 πράσο ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο
2-3 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 συσκευασία ντοματινια η ντομάτα φρέσκια κομμένη σε κύβους
λίγο ούζο η τσίπουρο η ένα λευκό η ροζέ κρασί για το σβήσιμο
1 κ/γ πελτέ
1 συσκευασία ντομάτα χυμό με βασιλικό 400 γραμμ.
500 γραμμ. ζωμό λαχανικών
αλάτι πιπέρι
1κ/γ ρίγανη
1κ/Σ  κόκκινο γλυκό πιπέρι η πάπρικα
λίγη ζάχαρη
λίγο φρέσκο βούτυρο
βασιλικός ξερός

Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη για να καραμελώσουν.
Συνεχίζουμε σοτάροντας και το σκόρδο ελαφρώς και αμέσως και το πράσο μέχρι να μαλακώσει και αυτό.
Στην συνέχεια ρίχνουμε και σοτάρουμε και την κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης.
Μόλις έχει τσιγαριστεί και η πιπεριά  προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις σοτάρουμε και αυτές πολύ καλά και ρίχνουμε μόνο πιπέρι φρέσκο τριμμένο μαύρο.
Συνεχίζουμε σοτάροντας και τα ντοματινια μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις είναι έτοιμα και τα ντοματινια από το τσιγάρισμα σβήνουμε με το τσίπουρο  η ότι  αλκοόλ έχουμε πχ ούζο η κρασί  και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το πελτέ και αμέσως τον χυμό από την ντομάτα και το ζωμό λαχανικών και βάζουμε και το αλάτι και το πιπέρι  και την ρίγανη και ανακατεύουμε καλά .
Όταν πάρει μερικές βράσεις ρίχνουμε το κόκκινο γλυκό πιπέρι και την ζάχαρη και χαμηλώνουμε την φωτιά για να σιγοβράσει γύρω στα 15 λεπτά μέχρι να μείνει με το λάδι η σάλτσα μας  και να δέσει.  
Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε μέσα λίγο φρέσκο βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει μόνο του αυτό το κάνουμε για να δέσει ακόμα περισσότερο η σάλτσα αλλά και για έχτρα γεύση.

Βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και σερβίρουμε στο πιάτο μας με μπόλικο ξερό βασιλικό.
Όποιος θέλει ρίχνει και από επάνω λίγο τυρί τριμμένο κατά προτίμηση παρμεζάνα η πεκορινο η αλλιώς ελληνικές γραβιέρες Κρήτης Νάξου. 

Το συνοδεύουμε με ένα καλό κρασί ερυθρό.
Οι Ιταλοί θα πρότειναν Barbera, Montepulciano ή και ένα Chianti, κρασιά τα οποία συνδυάζουν υψηλή οξύτητα και ζωηρό χαρακτήρα.

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι