ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΡΙΓΑΝΑΤΕΣ ΨΗΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ





Η σαρδέλα αποτελεί μια χαρακτηριστική θαλασσινή γεύση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Η σαρδέλα ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ψάρι ήδη από την εποχή του Ναπολέοντος, και μάλιστα αποτέλεσε το πρώτο ψάρι που κονσερβοποιήθηκε.
Η επιστροφή στην παράδοση πάντοτε έχει ένα θετικό αντίκτυπο στη ζωή του ανθρώπου. Έτσι και στην περίπτωση της σαρδέλας, που εκτός από τα μεγάλα διατροφικά οφέλη, είναι η πιο οικονομική ίσως επιλογή ψαριού.
Η σαρδέλα είναι ένα λιπαρό ψάρι μικρού μεγέθους, αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3-λιπαρά οξέα (2,3mg/100gr), τα οποία είναι σημαντικά για την προστασία της καρδιάς, των αρτηριών και των μεμβρανών των κυττάρων.




ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σαρδέλες
200 ml ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 
1 μεγάλη ντομάτα
1 μεγάλο λεμόνι
Αλάτι 
Πιπέρι 
Ρίγανη
2 σφηνάκια ούζο η τσίπουρο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σαρδέλες αν δεν ξέρετε να τις καθαρίσετε το ζητάτε από τον ιχθυοπώλη να το κάνει αυτός.
Πως καθαρίζουμε την σαρδέλα.
Βάζουμε το ψάρι σε ένα σταθερό σημείο η σε ένα ξύλινο η πλαστικό δίσκο κοπής και αφαιρούμε πρώτα το κεφάλι.
Ακουμπάμε την σαρδέλα στην ράχη της και με το μαχαίρι ανοίγουμε χαράζουμε την κοιλιά της και αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά με την μια προς το μέρος του κομμένου κεφαλιού και αφήνουμε την ουρά όπως είναι.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Αφού καθαρίσουμε καλά τις σαρδέλες τις πλένουμε καλά και τις τοποθετούμε όλες σε ένα μπολ.
Μετά αρχίζουμε με ένα τρίφτη και τρίβουμε τα υλικά που θα ρίξουμε πάνω στις σαρδέλες.
Συγκεκριμένα βγάζουμε ένα μεσαίο ταψάκι και εκεί για αρχή τρίβουμε τις σκελίδες από το σκόρδο έπειτα τρίβουμε και το κρεμμύδι και αμέσως και την ντομάτα.
Με τα δάκτυλα μας προσπαθούμε τα υλικά να πάνε σε όλη την επιφάνια του ταψιού και αμέσως ρίχνουμε μέσα τις σαρδέλες.
Στην συνέχεια βάζουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό από το λεμόνι  το ούζο η το τσίπουρο και μετά βάζουμε τα μπαχαρικά  την ρίγανη το αλάτι και το πιπέρι και μετά με τα χέρια μας ανακατεύουμε όλα μαζί να πάνε παντού τα υλικά πάνω στις σαρδέλες.
Τοποθετούμε στο ταψί τις σαρδέλες όχι μια πάνω στην άλλη αλλά με την σειρά η μια δίπλα στην άλλη αυτό το κάνουμε για να ψηθούν πιο καλά στο φούρνο.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 200 βαθμούς στο πάνω κάτω για 45-60 λεπτά. 
Το φαγητό μας θα είναι έτοιμο όταν μένει με το λάδι του.

Συνοδεύουμε το φαγητό μας με σαλάτα και χόρτα εποχής.







Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι