ΜΟΥΣΑΚΑΣ Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ





ΜΟΥΣΑΚΑΣ Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ

Εν γένει, δεν ξέρουμε από πού βαστάει η ιστορική σκούφια του μουσακά, διότι οι Αραβες και οι Τούρκοι πολύ απλά μπορεί να το πήραν από τους Πέρσες και, γιατί όχι, ακόμη κι από τους Βυζαντινούς. Ξέρουμε όμως ότι η κυριολεκτική σκούφια του μουσακά, η άσπρη και παχουλή κρέμα που τον καλύπτει, είναι γαλλική και λέγεται μπεσαμέλ. Μερικοί την αποδίδουν στους μάγειρες του παλατιού των σουλτάνων, οι οποίοι υιοθέτησαν τεχνικές και σάλτσες από τη Γαλλία. Μερικοί άλλοι την αποδίδουν στον Σιφνιό (αλλά και Κωνσταντινουπολίτη) μάγειρα Νικόλαο Τσελεμεντέ, ο οποίος ήθελε να αφαιρέσει την ανατολίτικη επιρροή και να εξευρωπαΐσει την ελληνική κουζίνα (βλ. Αγλαΐα Κρεμέζη, «The Foods of Greece, Stewart, Tabori and Chang», 1993, σελ. 18). 

 Αυτή την εποχή ΤΩΡΑ το καλοκαίρι βρίσκουμε όλα τα είδη: παχουλές φλάσκες, με δυνατή γεύση, τις μοβ μακρόστενες τσακώνικες, που  είναι και οι νοστιμότερες, τις λευκές τύπου Σαντορίνης που είναι πιο ήπιες και γλυκιές. Συνήθως στον μουσακά χρησιμοποιούμε τις φλάσκες, που βολεύουν και στο σχήμα (όπως και οι λευκές), αν θέλουμε, όμως, χρησιμοποιούμε  τσακώνικες, διαλέγοντας μεγαλούτσικες.


Υλικά συνταγής

2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
250 ml ελαιόλαδο για το τηγάνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
250 γραμμάρια τριμμένο τυρί γραβιέρα 


Για τη σάλτσα κιμά

750 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
2 ντομάτες μέτριες
1 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
4 κόκκοι μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
1 ξυλάκι κανέλα
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι  πιπέρι
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό



Για τη σάλτσα μπεσαμέλ

1,5 λίτρο φρέσκο γάλα
300 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο αγελάδας
1 κούπα του τσαγιού αλεύρι
2 αβγά
Αλάτι πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζ τσαγιού κασέρι ψιλοτριμμένο



Εκτέλεση  Για τη σάλτσα κιμά

Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνέχεια για περίπου 8 λεπτά να ρουφήξει όλα τα υγρά του.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι την πράσινη πιπεριά και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά ακόμα.

Αφού περάσουν τα 5-6 λεπτά σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αμέσως μετά προσθέτουμε όλα τα υλικά τον χυμό από την ντομάτα τον πελτέ ντομάτας τον ψιλοκομμένο μαϊντανό  το δαφνόφυλλο τους κόκκους από μπαχάρι το ξυλάκι κανέλας και την ζάχαρη όπως αλάτι και πιπέρι.

Χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20΄-25΄, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
Μόλις είναι έτοιμος ο κιμάς το αφήνουμε να κρυώσει και αρχίζουμε με τις μελιτζάνες.




Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε χοντρές φέτες πάχους 1 εκατ. Τις αλατίζετε και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι η πλαστική λεκάνη για ½ ώρα περίπου.

Τις ξεπλένεται με άφθονο νερό και τις στύβετε με το χέρι σας να φύγουν τα πολλά νερά. Τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας  και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές και αμέσως τις βάζουμε στο ταψί μας.





Εκτέλεση Για τη μπεσαμέλ

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, να μη βράσει, απλά να ζεσταθεί. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί ελαφρά, για 2΄-3΄. Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.



Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τ’ αυγά). Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7΄-8΄ περίπου. Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά,
ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις. 

***Τα αυγά μπορούμε να τα κτυπήσουμε να τα κάνουμε ομελέτα και την ρίχνουμε σιγά σιγά





Αφού είναι έτοιμη  και έχουμε βγάλει το κατσαρόλι από την φωτιά μετά προσθέτουμε τελευταίο το τυρί και ανακατεύουμε καλά.


Τοποθέτηση υλικών στο ταψί



Αφού έχουμε βάλει την πρώτη στρώση μελιτζάνες στο ταψί μας ρίχνουμε από επάνω λίγο τριμμένο τυρί κασέρι αυτό εμείς προτείνουμε εάν θέλετε κάποιο άλλο τυρί δεν υπάρχει πρόβλημα, και αμέσως στρώνουμε την σάλτσα από τον κιμά.

Ξανά τοποθετούμε την επομένη στρώση από μελιτζάνες και πασπαλίζουμε πάλι με λίγο τυρί.




Μόλις είμαστε έτοιμοι βάζουμε από επάνω την κρέμα που έχουμε φτιάξει και με μια πλαστική μικρή κουτάλα την στρώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα καλά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και μετά από 20 λεπτά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και κάτι!  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στο πάνω κάτω.



*** Τηγάνισμα ή ψήσιμο; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τηγανιτή μελιτζάνα είναι πολύ πιο νόστιμη και το λάδι της απλώνεται κατά το ψήσιμο και γλυκαίνει το φαγητό. Αν για σας μετράει το ελαφρύ αποτέλεσμα, θα προτιμήσετε να τις ψήσετε καλά λαδωμένες, απλωμένες σε ταψί στο φούρνο στους 180 μέχρι να μαλακώσουν.


*** Αλλά λαχανικά. Στις περισσότερες συνταγές θα βρείτε μια στρώση πατάτες. Η πατάτα διαφοροποιεί αρκετά τη γεύση του μουσακά και κάνει το φαγητό πιο βαρύ, καθώς είναι τηγανισμένη και χορταστική. Αν, λοιπόν, θέλετε ελαφρύτερο τον μουσακά σας και τη μελιτζάνα να έχει τον πρώτο ρόλο, παραλείψτε την. Αλλιώς, αντικαταστήσετε μια στρώση μελιτζάνας με κολοκυθάκια, θα έχετε ακόμα πιο ελαφρύ φαγητό, με ευχάριστη γεύση.






Καλή επιτυχία.

Επιμέλεια παρουσίαση   Chef.Alexios.Nikoloutsopoulos


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι