Πιπεριές Φλωρίνης (κέρατο) ψητές στο φούρνο



Οι πιπεριές Φλωρίνης μετά το ταξίδι τους από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία) στην Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα, έφτασαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκατό χρόνια αργότερα. 

Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούργιο, εξωτικό τότε, καρπό. Στη Φλώρινα, λόγω των εύφορων χωμάτων, ευδοκίμησε και μέχρι το 1950 εξελίχθηκε σε σημαντικό προϊόν της περιοχής.

Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, φολλικού οξέος, βιταμίνης Κ και μαγγανίου. Επίσης είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, που κάνει καλό στην όραση και προστατεύει από τις λοιμώξεις, βιταμίνη C, σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη, καθώς μια μεγάλη κόκκινη πιπεριά περιέχει 209 mg βιταμίνης C, η οποία είναι περισσότερο από το διπλάσιο ενός μέσου πορτοκαλιού. 
Η πιπεριά Φλωρίνης είναι μια αγαπημένη ποικιλία πιπεριάς γιατί ο καρπός της είναι ολόγλυκος , η γεύση της δυνατή και ξεχωριστή , το χρώμα της κατακόκκινο και οι δυνατότητες να την απολαύσει κανείς , πάρα πολλές . Περιέχει πολλές βιταμίνες μα λίγες θερμίδες και μπορούμε να την γευτούμε ψητή , σε συνδυασμό με κρεατικά ή θαλασσινά , μπορούμε να την προσθέσουμε σε σαλάτες , κυρίως με λάχανο αλλά μπορούμε να τη φτιάξουμε ένα υπέροχο “τουρσί” και να τη γευτούμε σαν ορεκτικό ή σα συνοδευτικό με ένα πιάτο όσπρια.



ΥΛΙΚΑ

1 με 1,5 κιλό πιπεριές
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρέσκο Τριμμένο πιπέρι
Ρίγανη
Μπούκοβο
Ξύδι
Σκόρδο
Χαρτί λαδόκολλας
Χαρτί κουζίνας




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία

Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις καθαρίζουμε αφαιρώντας το κεφάλι μαζί με το κοτσάνι και αφαιρούμε από μέσα την ψίχα και τα σποράκια τις πιπεριάς.


Αφού το κάνουμε αυτό τις βάζουμε να στεγνώσουν καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.  
Περνούμε ένα ταψί από αυτά που έχει ο φούρνος μας τα λεπτά και τοποθετούμε πάνω σε χαρτί λαδόκολλας τις πιπεριές.



Πριν λοιπόν το ψήσιμο τις πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά το αλάτι το πιπέρι την ρίγανη και το μπουκοβο  αυτό τελευταίο έτσι για να δώσει μια μικρή πικάντικη γεύση.
Ψήνουμε πάντα σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στο πάνω κάτω.
Μόλις είναι έτοιμες τις αφήνουμε να πάρουν την φωτιά τους και να μαλακώσουν με στο φούρνο αφού πρώτα έχουμε κλείσει την θερμοκρασία.



Εάν δεν τις καταναλώσουμε αμέσως την ίδια μέρα τις βάζουμε σε ένα μπολ κατά προτίμηση γυάλινο, αν δεν έχετε τις βάζετε σε ένα πλαστικό μπολ στο οποίο βάζουμε λίγο ξύδι και ελαιόλαδο και λίγο αλάτι  στρώνουμε μέσα τις πιπεριές κατά σειρά και ρίχνουμε μέσα επίσης 4-5 σκελίδες σκόρδο έτσι για να πάρει άρωμα.



Κατά αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τις έχουμε στο ψυγείο και να βγάζουμε λίγες λίγες για ένα ωραίο μεζέ με ούζο η τσίπουρο, μπορούμε εάν θέλουμε να ρίξουμε και φρέσκο ψιλοκομμένο σκόρδο όταν τις σερβίρουμε του πάει πολύ.





Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι