Ζυμαρικά πλεξούδες με σουτζουκάκια


Η ονομασία τους προέρχεται από την Τουρκική λέξη Sucuk η οποία σημαίνει λουκάνικο. Η ελληνική παρέμβαση στο πιάτο ήταν πως αντί τον κιμά να τον κλείνουν μέσα σε ιστό εντέρου για να γίνει λουκάνικο, τον κράταγαν σκέτο και τον έπλαθαν σε μικρά μακρόστενα κιοφτεδάκια τελειώνοντας το φαγητό με παχιά, μυρωδάτη σάλτσα.




ΥΛΙΚΑ  για 4 άτομα

800 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
Λάπα Προσφέρει πολύ καλής ποιότητας κιμά, με λίγο λίπος. Καπάκι Ιδανικό για κατσαρόλα αλλά και για κιμά.
50 ml ελαιόλαδο για την κατσαρόλα στην αρχή στο τσιγάρισμα
2 πιπεριές πράσινες τριμμένες
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
5 ντομάτες μέτριες τριμμένες
1κ/γ πελτέ
1 κύβο λαχανικό διαλυμένος σε 200 ml ζεστό νερό
Αλάτι
Πιπέρι
1κ/γ ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
5 κόκκους μπαχάρι
Κύμινο
Μισή φρατζόλα χθεσινό η προχθεσινό ψωμί μόνο την ψίχα
6 σκελίδες σκόρδο
Κανέλα σε σκόνη
1 σφηνάκι ούζο
1 σφηνάκι ξύδι
1 αυγό
3 κ/Σ ελαιόλαδο
Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΑΛΤΣΑΣ

Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο την πρώτη ποσότητα τα 50 ml.
Ρίχνουμε μέσα την πιπεριά και το κρεμμύδι τα οποία τα έχουμε ψιλοκόψει και τα σοτάρουμε.
Αφού κάνουμε το σοτάρισμα προσθέτουμε τον χυμό από την ντομάτα μαζί με τον πελτέ την ζάχαρη το ξυλάκι κανέλα και τους κόκκους από το μπαχάρι, ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει μια βράση  αμέσως βάζουμε το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και τον ζωμό λαχανικών, αφήνουμε την σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά προς το δυνατό για 20 λεπτά.
Πριν γίνει η σάλτσα την δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΚΙΜΑ

Έχουμε μουλιάσει με νερό το ψωμί από πριν και αφαιρούμε την κόρα και κρατάμε μόνο την ψίχα την τοποθετούμε στο μπολ που θα κάνουμε το μείγμα και πιέζουμε καλά με το χέρι μας και στραγγίζουμε πολύ καλά όλη την ψίχα, προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο το οποίο έχουμε ψιλοκόψει και  βάζουμε τα μπαχαρικά  αλάτι πιπέρι  το κύμινο  και την κανέλα  αμέσως το σφηνάκι  ούζο και ξύδι  και το λάδι μαζί με το αυγό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε όλο το μείγμα καλά με τα χέρια μας,  αν χρειαστεί λίγο επιπλέον λάδι θα ρίξετε λίγο, μόλις είναι εντάξει αρχίζουμε να πλάθουμε τα σουτζουκάκια  σε όμοια σχήματα και πάχος.

*** στο μείγμα χρειάζεται αρκετό κύμινο κανέλα και πολύ σκόρδο αυτό ο καθένας αναλόγως πόση ποσότητα θέλει  θα βάλει.
Μόλις έχουμε ετοιμάσει τα σουτζουκάκια και τα έχουμε πλάσει τα περνάμε και τα αλευρώνουμε και από τις δυο πλευρές.



ΓΙΑ ΤΟ ΘΩΡΑΚΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ 

Σε ένα αντί κολλητικό τηγάνι βάζουμε αρκετό φρέσκο ελαιόλαδο  και μόλις έρθει σε θερμοκρασία ρίχνουμε τα σουτζουκάκια μέσα στο τηγάνι και τα θωρακίζουμε καλά και από τις δυο πλευρές η φωτιά δεν πρέπει να είναι τέρμα.

Μόλις είναι έτοιμα και από τις δυο πλευρές από το τηγάνι όπως είναι τα ρίχνουμε απ ευθείας μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα που έχουμε έτοιμη.

Μόλις τα έχουμε ρίξει όλα μέσα στη  κατσαρόλα με την σάλτσα αμέσως ρίχνουμε επίσης μέσα το ελαιόλαδο από το τηγάνι που θωρακίσαμε τα σουτζουκάκια  εκεί είναι το μυστικό!!! ανοίγουμε το μάτι στο μέτριο και τα σιγοβράζουμε για 20 με 30 λεπτά το φαγητό  μας είναι έτοιμο.



Βράζουμε τα ζυμαρικά μας  με βάση τις οδηγίες του πακέτου.





Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι