Real Spaghetti Carbonara από τον Chef Alexios Nikoloutsopoulos



Η καρμπονάρα είναι από τα πιο διάσημα και αγαπητά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, αλλά και κάθε κουζίνας, κάθε νοικοκυριού, κάθε χώρας.

Η καρμπονάρα είναι ένα κατ' εξοχήν ιταλικό πιάτο ιδιαίτερα αγαπητό στην χώρα μας. Ποια είναι, όμως, η ιστορία πίσω από το διάσημο πιάτο;.

Η  Ιστορία αρχίζει 50 χιλιόμετρα έξω από την ρώμη εκεί όπου οι Ιταλοί ανθρακωρύχοι μετά την κουραστική δουλειά έφτιαχναν αυτό το πιάτο διότι ήταν πολύ νόστιμο και γευστικό και τους κρατούσε καλά μέχρι την επομένη ημέρα!

Μια άλλη εκδοχή της προέλευσης του ονόματος alla carbonara, ήταν ότι το συγκεκριμένο φαγητό το έτρωγαν αποκλειστικά οι εργάτες στα ανθρακωρυχεία, οι οποίοι προσέθεταν άφθονο μαύρο πιπέρι, το οποίο θυμίζειτρίμματα άνθρακα (carbone)!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλασική ιταλική καρμπονάρα δεν περιέχει κρέμα γάλακτος, όπως συμβαίνει στην «ελληνική» της εκδοχή.





Οι ιταλοί κανονικά στην γνήσια συνταγή χρησιμοποιούν Το guanciale είναι αλλαντικό από χοιρινό μάγουλο, το κομμάτι εκείνο που περιλαμβάνει κρέας (μύες) και λίπος. Έχει διαφορετική σύνθεση από το λαρδί (λίπος της πλάτης) και το μπέικον (λίπος της κοιλιάς). Κατά συνέπεια, είναι πιο σκληρό απ’ ό,τι το μπέικον και με άρωμα χαρακτηριστικά πιο έντονο.

Η πανσέτα είναι τύπος αποξηραμένου κρέατος (αλλαντικό). Προέρχεται από χοιρινό κρέας από την περιοχή της κοιλιάς του ζώου (ιταλ. Pancetta = κοιλίτσα χοιρινού). Είναι είδος μπέικον που έχει υποστεί επεξεργασία με αλάτι, πιπέρι και άλλα καρυκεύματα (μοσχοκάρυδο, μάραθο, αποξηραμένες καυτερές πιπεριές και σκόρδο). 

Αποξηραίνεται για τρεις περίπου μήνες (συνήθως δεν είναι καπνιστό). Εξαιρετικά δημοφιλές αλλαντικό στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ρώμης, όπου αποτελεί το κύριο συστατικό σε κλασικές συνταγές ζυμαρικών, όπως η καρμπονάρα και η αραμπιάτα. Επίσης σερβίρεται άψητο και σε λεπτές φέτες ως ορεκτικό.

Διατροφική αξία: 420 θερμίδες/100 γραμμ. Περιέχει πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, νάτριο, χοληστερόλη, βιταμίνη Α, σίδηρο.

Δείτε λοιπόν παρακάτω βήμα βήμα την αυθεντική Iταλική συνταγή όπως την σερβίρουν στα Ιταλικά εστιατόρια Original Italian Spaghetti Carbonara



Συνταγή για spaghetti alla carbonara:
Υλικά (για 4 άτομα)

400 γραμμάρια ζυμαρικά σπαγγέτι
300 γραμμάρια πανσέτα  η μπέικον
2 ολόκληρα αυγά
1 κρόκος
Τριμμένο τυρί   Πεκορίνο Ρομάνο η Παρμεζάνα Ρετζιάνο
Ελαιόλαδο η βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικό υλικό





Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη ψιλή κατσαρόλα βάζουμε νερό για να βράσουμε τα ζυμαρικά μας συμφώνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Ανάβουμε το μάτι να ζεσταθεί το σκεύος βάζουμε στο τηγάνι λίγο βούτυρο η λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο για να πάρει γεύση το λάδι μας.




Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον η την πανσέτα μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά της και αφαιρούμε το σκόρδο που έχουμε ρίξει, μόλις είναι έτοιμο το μπέικον σβήνουμε με λίγο νερό από τα ζυμαρικά.


Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά βάζουμε μια πρέζα αλάτι και μπόλικο φρέσκο τριμμένο πιπέρι και τρίβουμε και λίγη ποσότητα παρμεζάνα και κτυπάμε για λίγο το μείγμα.



Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά τα ρίχνουμε απευθείας στο τηγάνι όπου έχουμε το μπέικον και σβήνουμε το μάτι και στο τηγάνι και στα ζυμαρικά.

Ρίχνουμε πάνω στα ζυμαρικά λίγο νερό από τα ζυμαρικά που βράσαμε για να τα ενυδατώσουμε και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.




Μεταφέρουμε το τηγάνι εκτός κουζίνας να μην ακουμπήσει σε κάποιο ζεστό μάτι και ρίχνουμε πάνω στα ζυμαρικά την σάλτσα από τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά με γρήγορες κινήσεις.








Σερβίρουμε και προσθέτουμε στο πιάτο μας τριμμένη παρμεζάνα και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.









Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι