Real Spaghetti alla puttanesca | Σπαγγέτι αλά Πουτανέσκα




Real Spaghetti alla puttanesca | Σπαγγέτι αλά Πουτανέσκα 

Το Spaghetti alla puttanesca είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο και δημοφιλές στους τουρίστες που απολαμβάνουν τις γεύσεις της ιταλικής κουζίνας. παρασκευάζονται με ντομάτα, αντσούγιες, κάπαρη, μαύρες ελιές, πιπέρι τσίλι και μαϊντανό. 

Από την προέλευση του πολύχρωμου ονόματος puttanesca αυτών των σπαγγέτι υπάρχουν αρκετές θεωρίες και θρύλοι που λέγονται, οι περισσότεροι από τους οποίους μας οδηγούν πίσω στις κατοικίες συναντήσεων όπου, για να προσελκύσουν τους πελάτες, μετά από διάφορες καταστάσεις έφτιαχναν  αυτά τα γρήγορα και νόστιμα σπαγγέτι.

Οι περιοχές όπου παρασκευάζονται τυπικά τα σπαγγέτι puttanesca είναι το Lazio και η Campania.
Υπάρχουν διάφοροι λογαριασμοί σχετικά με το πότε και πώς δημιουργήθηκε το πιάτο, αλλά πιθανότατα χρονολογείται στα μέσα του εικοστού αιώνα. Η παλαιότερη γνωστή αναφορά είναι στο Ferito a Morte του Raffaele La Capria , ένα ιταλικό μυθιστόρημα του 1961, το οποίο αναφέρει ότι "τα σπαγγέτι αλλού puttanesca έρχονται σαν μια Σιρακούσα ( σπαγέτι αλλά πουντάνεσκα όπως το κάνουν στη Συρακούσα )". Η σάλτσα έγινε δημοφιλής στη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Ιταλών Ζυμαρικών.



Η σάλτσα μόνο ονομάζεται sugo alla puttanesca στα ιταλικά. Οι συνταγές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις προτιμήσεις. για παράδειγμα, η έκδοση της Νεαπολικής προετοιμάζεται χωρίς αντσούγιες, αντίθετα με την έκδοση που είναι δημοφιλής στο Λάτσιο , ενώ μερικές φορές προστίθενται πιπεριές τσίλι . Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, το sugo είναι λίγο αλμυρό (από τις κάπαρες, τις ελιές και τις αντσούγιες) και αρκετά αρωματικό (από το σκόρδο).Παραδοσιακά, η σάλτσα σερβίρεται με σπαγγέτι , αν και πηγαίνει καλά και με πενέ , κουτατίνα , linguine και βόρκις 

Ψιλοκομμένο σκόρδο και αντσούγιες (που παραλείπονται στην έκδοση του Ναπολιτάν) σαρδεύονται με ελαιόλαδο . Ψιλοκομμένα πιπεριές τσίλι, ελιές, κάπαρη, ντομάτες σε κύβους και ρίγανη προστίθενται μαζί με αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση. Ο μάγειρας στη συνέχεια μειώνει αυτό το μείγμα σιγοβράζοντας και το ρίχνει πάνω από σπαγγέτι μαγειρεμένο al dente . Το τελικό άγγιγμα είναι μια επικάλυψη μαϊντανό . 

Στην συγκεκριμένη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε ζυμαρικά της εταιρίας Barilla  



Τα Spaghetti γεννήθηκαν στη Νάπολη, και οφείλουν την ονομασία τους στον Antonio Viviani το 1842, επειδή έμοιαζαν με μικρά κομμάτια σπάγκου. Αρχικά είχαν μήκος κάπου 50 εκατοστά, με τον καιρό όμως άρχισαν να κόβονται, μέχρι που έφτασαν στο σημερινό τους μήκος των 25 εκατοστών. Σήμερα τα Spaghetti N°5 της Barilla είναι παντού συνώνυμα με το ιταλικό στυλ: κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στην κομψότητα τους, ούτε και στη συναρπαστική διαδικασία να τα τυλίγει γύρω από το πιρούνι.





Υλικά – Ingredients

Λίγο φρέσκο βούτυρο
Λίγο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Σπαγγέτι No 5 Barilla (500 g)
7 φιλέτα αντσούγιας πλυμένα
15 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
2,5 κουταλάκια του γλυκού κάπαρη καλά πλυμένη να φύγει η αλμύρα
Μερικά ντοματινια Κρήτης η Ζακύνθου
1 συσκευασία αποφλοιωμένα ντοματακια Κύκνος
Αλάτι λίγο
Φρέσκο τριμμένο Πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο φρέσκο η αποξηραμένο
1 πιπεριά τσιλι  η  (Μπουκοβο 1 κουταλιά του γλυκού) η μισό αναλόγως πόσο καυτερό το θέλετε.
Λίγη ρίγανη

**** Υλικά που πρόσθεσα εγώ
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ (προαιρετικό υλικό)
Λίγη ρίγανη (προαιρετικό υλικό)
λίγη ζάχαρη (προαιρετικό υλικό)




Εκτέλεση συνταγής - Instructions

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, al dente συμφώνα πάντα με τις οδηγίες του πακέτου.
Βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει θερμοκρασία κάψει χαμηλώνουμε στην μέση την φωτιά και βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά  ελαφρά τα σκόρδα μαζί με τις αντζούγιες την κάπαρη  και τις ελιές και το μπουκοβο η την πιπεριά τσιλι. 





Αμέσως μετά προσθέτουμε τα ντομαντινια και τα σοτάρουμε και αυτά να μαλακώσουν έπειτα βάζουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματακια βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι προσθέτουμε την ρίγανη και 2 κουταλιές από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά και αφήνουμε την σάλτσα να βράσει μαζί με όλα τα υλικά για 8-10 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα βάζουμε μέσα τα ζυμαρικά κατευθείαν από την κατσαρόλα προσθέτοντας λίγο νερό από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί.
Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό μπορείτε να βάλετε και αποξηραμένο μαϊντανό εγώ τον προτιμώ καλύτερα.




Η γνήσια ιταλική συνταγή απαιτεί μαϊντανό! εάν όμως θέλετε μπορείτε να βάλετε και βασιλικό για μένα δεν είναι λάθος αλώστε η ντομάτα και τα ζυμαρικά ταιριάζουν απόλυτα με το βασιλικό.


Σερβίρουμε στο πιάτο μας αμέσως διότι τα ζυμαρικά τρώγονται πολύ ζεστά  οι ιταλοί ζεσταίνουν και τα πιάτα στους 50-60 βαθμούς και σερβίρουν! 

Επίσης  αν θέλουμε τρίβουμε λίγο τυρί  Pecorino Romano το τυρί είναι προαιρετικό όποιος θέλει το βάζει διότι από μονή της η μακαρονάδα έχει υπέροχη γεύση και ίσως το τυρί να μην ταιριάζει τόσο πολύ.






Και εδώ μπορείτε να διαλέξετε ένα φρέσκο, τραγανό λευκό κρασί αλλά το στοίχημα και τις εντυπώσεις θα τις κερδίσετε επιλέγοντας ένα ερυθρό..

Οι Ιταλοί θα πρότειναν Barbera, Montepulciano ή και ένα Chianti, κρασιά τα οποία συνδυάζουν υψηλή οξύτητα και ζωηρό χαρακτήρα.

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι