Lohikeitto η Φιλανδική σούπα με σολομό πατάτα και πράσο






Lohikeitto, η Φιλανδική σούπα με σολομό, πατάτα και πράσο.

Μια ψαρόσουπα διαφορετική, πλούσια και απολαυστική!
Για λιγότερα λιπαρά γίνεται και με γάλα αντί για κρέμα γάλακτος!

Πρόκειται για μια παραδοσιακή ψαρόσουπα με σολομό, πατάτα και πράσο, που σερβίρεται κυρίως στη Φιλανδία αλλά και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. Στο τέλος γαρνίρεται με άνηθο!

Παραδοσιακή Φινλανδική σούπα σολομού. Πολύ καλή Πρόταση για τα Χριστούγεννα ως ορεκτικό σε μικρή ποσότητα.

Ο σολομός, φαίνεται να ξεπερνά τα τοπικά σύνορα και να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα επίσημα τραπέζια πολλών χωρών ανά την υφήλιο - μεταξύ των οποίων και της δικής μας - αποτελώντας ένα ιδιαίτερο έδεσμα θαλασσινής γεύσης.

Πρόκειται πράγματι, για μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Αποτελεί το ‘Α’ και το ‘Ω-3’ της διατροφής, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – σημαντικών δομικών μονάδων των κυτταρικών μεμβρανών - που δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας στα νοσήματα φθοράς.



ΥΛΙΚΑ

500 γραμμάρια σολομό με κόκαλο
100ml ελαιόλαδο
λίγο βούτυρο
λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 μεγάλη πατάτα σε μικρούς κύβους
1 ξερό κρεμμύδι
Αλάτι πιπέρι
1,2 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 συσκευασία κρέμα γάλακτος 350ml 
Το χυμό από 2 λεμόνια
Λίγο άνηθο αποξηραμένο
Λίγο μπουκοβο ( προαιρετικό υλικό)

*** είτε πάρετε φιλέτο σολομό είτε με κόκαλο πολύ προσεκτικά θα αφαιρέσετε την πέτσα και τα κοκαλάκια.



Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε το τηγάνι στην φωτιά μέχρι να πάρει θερμοκρασία ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε πρώτα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, στην συνέχεια σοτάρουμε και τα πράσα και μετά σοτάρουμε την πατάτα και το καρότο και τελευταίο αφήνουμε το ξερό κρεμμύδι.

Σβήνουμε με λίγο από τον ζωμό και κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε να πάρει την φωτιά του.
Ρίχνουμε τα σοταρισμένα λαχανικά μας σε μια κατσαρόλα και συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο ζωμό μέχρι να σκεπαστούν λίγο τα λαχανικά.


Βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι το αλάτι με προσοχή και αφήνουμε να σιγώ βράσει για 25 με 30 λεπτά.

Πριν περάσει λίγο η ώρα του βρασίματος ρίχνουμε μέσα τον χυμό από τα 2 λεμόνια και ανακατεύουμε καλά μόλις πάρει μια βράση

Ρίχνουμε μέσα τον καθαρισμένο σολομό σε κύβους και αμέσως την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε για 5 λεπτά να μαγειρευτεί, μόλις περάσουν τα 5 λεπτά σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να πάρει την φωτιά του και να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και αμέσως σερβίρουμε στα πιάτα μας. Και πασπαλίζουμε με τον άνηθο!





Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos



Συνταγή Τεχνικές συνταγής 
Αλέξιος Nικολουτσόπουλος  Chef. (Pastry Chef.)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι