Φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια και σάλτσα Μαδέρα | Chicken Madeira Recipe



«Ενισχυμένο» κρασί από την Πορτογαλία με καταγωγή από τα ομώνυμα νησιά. Στη μαγειρική, είναι πασίγνωστη η σάλτσα με το κρασί αυτό, η οποία συνήθως συνοδεύει βαριά κρεατικά.
Η Μαδέρα (πορτογαλικά: Madeira, προφέρεται Μαδέιρα, επισήμως: Αυτόνομη Περιοχή της Μαδέρας, πορτογαλικά: Região Autónoma da Madeira) είναι ομάδα νήσων στον Ατλαντικό ωκεανό που ανήκουν στην Πορτογαλία. Είναι δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ τα νησιά είναι φημισμένα παγκοσμίως για το κρασί της Μαδέρας.

Η Μαδέρα, γνωστή αρχικά στους Ρωμαίους ως «Πορφυρά νησιά», ανακαλύφθηκε εκ νέου (τυχαία) από τους Πορτογάλους ναυτικούς και προσαρτήθηκε στην Πορτογαλία το 1418. Από αυτήν την περίοδο ήταν μια αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας. Η Μαδέρα και το Πόρτο Σάντο είναι τα μόνα κατοικημένα νησιά. Αυτά τα νησιά είναι ένα πορτογαλικό αυτόνομο αρχιπέλαγος στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό.

Η Μαδέρα είναι ένας ενισχυμένος οίνος που παρασκευάζεται στα πορτογαλικά νησιά της Μαδέρας , στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής. Η Μαδέρα παράγεται σε ποικίλες μορφές που κυμαίνονται από ξηρά κρασιά που μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ως απεριτίφ σε γλυκά κρασιά που συνήθως καταναλώνονται με επιδόρπιο . Οι φτηνότερες εκδόσεις μαγειρέματος συχνά αρωματοποιούνται με αλάτι και πιπέρι για χρήση στο μαγείρεμα, αλλά αυτές δεν είναι κατάλληλες για κατανάλωση ως ποτό.

Τα νησιά της Μαδέρας έχουν μακρά ιστορία οινοποιίας , που χρονολογείται από την εποχή της εξερεύνησης (περίπου από τα τέλη του 15ου αιώνα), όταν η Μαδέρα ήταν ένα τυπικό λιμάνι για πλοία που κατευθύνονταν στον Νέο Κόσμο ή στις Ανατολικές Ινδίες . Για να αποφευχθεί η αλλοίωση του κρασιού, προστέθηκαν ουδέτερα αλκοολούχα ποτά . Στα μεγάλα θαλάσσια ταξίδια, τα κρασιά θα εκτίθενται σε υπερβολική ζέστη και κίνηση που μετασχηματίζει τη γεύση του κρασιού.

Αυτό ανακαλύφθηκε από τους οινοπαραγωγούς της Μαδέρας, όταν μια απρόσμενη αποστολή κρασιού επέστρεψε στα νησιά μετά από ένα ταξίδι μετ 'επιστροφής.
Μια all time classic συνταγή που περιλαμβάνεται στους καταλόγους πολλών εστιατορίων. Η σάλτσα με το γλυκό κρασί δίνει στο φιλέτο μια ιδιαίτερη, φίνα γεύση, που γοητεύει όσους αγαπούν το κόκκινο κρέας. Η εκτέλεση δεν είναι δύσκολη αλλά πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες για να δικαιωθείτε

Πολυτελέστατο, ιδανικό κυρίως πιάτο σε ένα πολύ ιδιαίτερο γεύμα. Η ελαφρώς γλυκάδα του κρασιού Μαδέρα και η εύρωστη γεύση των μανιταριών πορτομπέλλο δένουν τέλεια με το χυμώδες κρέας! Ξέχασα το καλύτερο, το όνομα είναι εντυπωσιακό, η συνταγή όμως είναι πανεύκολη! 





ΥΛΙΚΑ

4 φιλέτα κοτόπουλου ( στήθος η μπούτι )
1 συσκευασία μανιτάρια φρέσκα άσπρα Μανιτάρια πορτομπέλο 
1 κρασί  Madeira, (Μαδέρα) η εναλλακτικά Μαυροδάφνη Πατρών
Ελαιόλαδο
Βούτυρο
2 ξερά κρεμμύδια μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
Βασιλικός
Τυρί τριμμένο κίτρινη Μοτσαρελα
Αλάτι πιπέρι
1 κούπα ζωμό βοδινού
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 1/2 κούπα κρασί Madeira, (Μαδέρα) η εναλλακτικά Μαυροδάφνη Πατρών
Σπαράγγια. ( η ολόκληρα μικρά κινέζικα καλαμπόκια σε κονσέρβα.)

Η αμερικανική συνταγή χρησιμοποίει σπαράγγια! εμείς στην δική μας συνταγή έχουμε βάλει ολόκληρα μικρά καλαμπόκια. Εάν βάλετε σπαράγγια τα καθαρίζετε και τα βράζετε για 5 λεπτά σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι.






ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Βάζουμε το σκεύος να πάρει θερμοκρασία και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 5 με 6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.

Μόλις γίνει αυτό βάζουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά όχι περισσότερο και μόλις είναι έτοιμο βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι μαζί και τον βασιλικό και τα σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε μια πιατέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο ίδιο σκεύος.

Συμπληρώνουμε λίγο λάδι και βούτυρο και σοτάρουμε τα φιλέτα αφού πρώτα τα έχουμε αλατο πιπερώσει καλά και από τις δυο πλευρές.






Τα θωρακίζουμε για 4 λεπτά η κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ένα καλό χρώμα.

Αφού είναι έτοιμα τα βγάζουμε και αυτά στην πιατέλα που έχουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε ρίχνοντας το κρασί και αφού το αφήσουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ  συνεχίζουμε ρίχνοντας το βοδινό ζωμό και τα αφήνουμε μαζί να βράσουν για λίγα λεπτά μετά συνεχίζουμε χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί και συμπληρώνουμε με λίγο πιπέρι και δοκιμάζουμε αν θέλει άλλο αλάτι.

Αναλόγως το πόσο στεγνό το θέλουμε ίσως μπορείτε να βράσετε λίγο περισσότερο το μείγμα.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας μέσα τα μικρά καλαμπόκια και στο τέλος πασπαλίζουμε με τυρί κίτρινη μοτσαρελα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο για 10 λεπτά και βάζουμε το τηγάνι  μέσα στο φούρνο για 5 με 10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

Σερβίρουμε στα πιάτα μας γρήγορα διότι τρώγετε πολύ ζεστό συντροφιά με ένα ωραίο κρασί.




Το φαγητό μας το συνοδεύουμε με ρύζι η τηγανητές πατάτες αλλά μπορείτε να το δοκιμάστε σκέτο  με το συνδυασμό μιας πράσινης σαλάτας.


Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε “μαλακά” λευκά κρασιά όπως τα Viognier, Chardonnay, Semillon ή Ροδίτη ή ελαφριά κόκκινα όπως ένα Merlot ή ένα φτηνό Αγιωργίτικο.

Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι