Συνταγή Χταπόδι μπεκρής μεζές



Μια εύκολη απλή καλοκαιρινή συνταγή για μεζέ χταποδιού!! Εκτός από κόκκινο κρασί για καλυτέρα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκό κρασί μαυροδάφνη.

Η ονομασία μπεκρής μεζές δόθηκε διότι το χταπόδι βράζει και μαλακώνει μέσα στο κρασί Αυτό το καθιστά να είναι πολύ μαλακό και σύγχρονος γευστικό!

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 χταπόδι φρέσκο η κατεψυγμένο γύρω στα 1200 – 1500 γραμμάρια
1 νεροπότηρο κόκκινο γλυκό κρασί η  για το βράσιμο του χταποδιού
Βαλσαμικο ξύδι για το σβήσιμο
250ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο για το βράσιμο στο χταπόδι
Πιπέρι μαύρο 
Αλάτι μια πρέζα διότι το χταπόδι αποτελείτε από πολύ αλάτι
3 φύλλα δάφνης 
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
Κρέμα βαλσαμικού
Λίγο τριμμένο σκόρδο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ


Πλένουμε καλά το χταπόδι και το καθαρίζουμε διαχωρίζουμε το κεφάλι την κουκούλα από τα πλοκάμια καθαρίζουμε καλά την κουκούλα και την γυρίζουμε ανάποδα να καθαριστεί και αυτή εσωτερικά και πετάμε το ράμφος του.



Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με το κρασί μαζί με το κρεμμύδι κομμένο στα δυο και ένα φύλλο δάφνης τουλάχιστον για 1 ωρα και 30 λεπτα σε χαμηλή φωτιά δεν βάζουμε νερό διότι το χταπόδι βγάζει από μόνο του αρκετό νερό και το κρασί θα το βοηθήσει πολύ να μαλακώσει.
Αφού βράσει και είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και  μετά το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Αν δεν ξέρετε πως καθαρίζουμε το χταπόδι δείτε το βίντεο ακριβώς από κάτω!!!

Κόβουμε σε κομμάτια το χταπόδι και το βάζουμε στο τηγάνι μαζί με ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το θωρακίζουμε για 3 με 4 λεπτά  η κάθε πλευρά και μετά το σβήνουμε με κρέμα βαλσαμικου και αφήνουμε να εξατμιστεί το ξύδι και σβήνουμε την φωτιά.
Το ξερό κρεμμυδάκι αν σας μαυρίσει μην ανησυχείτε  δεν πειράζει απλά το βάζουμε για να δώσει λίγη γεύση και δεν θα το χρησιμοποιήσουμε!!!




Το επόμενο στάδιο είναι να βάλουμε στο φούρνο για 20 λεπτά σε θερμοκρασία 200 βαθμών στο πάνω κάτω. αν έχετε τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο το βάζετε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΛΛΙΩΣ όπως είναι το γυρίζετε σε ένα μικρό ταψάκι χωρίς τα κρεμμυδάκια γιατί μπορεί να πικρίσουν αν είναι πολύ τσιγαρισμένα
ΠΑΝΤΑ αυτό που θέλουμε είναι να καψαλίσουμε λίγο το χταπόδι!!!!



Το χταπόδι μπορείτε να το σερβίρετε μαζί με τηγανιτές πράσινες πιπεριές και να τρίψετε από επάνω λίγο ΦΡΕΣΚΟ σκόρδο το οποίο ταιριάζει απόλυτα και με τις πιπεριές και με το χταπόδι και για έχτρα γεύση μπορετέ να ρίξετε και κρέμα βαλσαμικου ξυδιού.

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι