ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ




ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Με ορκισμένους φίλους, αλλά και εχθρούς, η μελιτζάνα αποτελεί ένα από τα πιο περίεργα -γευστικά αλλά και οπτικά- λαχανικά με πολλοστά οφέλη, τα οποία πρέπει να σας κάνουν να αναθεωρήσετε, αν ανήκετε στους εχθρούς της.

Η μελιτζάνα είναι καλή πηγή φυτικών ινών και φυλλικού οξέος. Το χρώμα του δέρματός της οφείλεται στις ανθοκυανίνες που είναι μια σειρά ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι μελιτζάνες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ελαστικότητα των αγγείων, βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν όχι μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος, αλλά προστατεύουν και την καρδιά. Διατηρούν επίσης υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, μειώνουν τη χοληστερόλη και βοηθούν στη διαχείριση του βάρους.





ΥΛΙΚΑ

1 κιλο μοσχάρι ελιά η κιλότο
2 κρεμμύδια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι  πιπέρι
4 κόκκους μπαχάρι
Λίγο άσπρο κρασί
Πελτέ
Χυμό ντομάτας
1,5 κιλό μελιτζάνες  γλυκές μακριές αργίτικες, τσακώνικες



Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε το κρέας το σκουπίζουμε καλά και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια
Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε χοντρές φέτες πάχους 1 εκατ. Τις αλατίζετε και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι η πλαστική λεκάνη για ½ ώρα περίπου.

Τις ξεπλένεται με άφθονο νερό και τις στύβετε με το χέρι σας να φύγουν τα πολλά νερά. Τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας  και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές και αμέσως τις βάζουμε στο ταψί μας.




Το λάδι από το τηγάνι το βάζουμε στην χύτρα και τσιγαρίζουμε το μοσχάρι καλά και από τις 2 πλευρές μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σβήνουμε με το κρασί τσιγαρίζουμε τον πελτέ βάζουμε τον χυμό από την ντομάτα προσθέτουμε το  αλάτι το πιπέρι και τους κόκκους μπαχάρι και κλείνουμε την χύτρα και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά.




Μόλις είναι έτοιμο το κρέας το προσθέτουμε στο ταψί μας, μαζί με τις μελιτζάνες και τα ανακατεύουμε όλα μαζί βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στο πάνω κάτω για 1 ώρα.
Μόλις περάσει μίση ώρα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για το υπόλοιπο μισάωρο.







Το κοκκινιστό μοσχαράκι θέλει έντονο συνοδό, και μια ετικέτα Ξινόμαυρου όπως το Διαμαντάκος Νάουσα 2008 θα το αναδείξει μοναδικά. Είναι ελαφρώς στυφό κρασί, με ισορροπημένη δομή και τονισμένη οξύτητα. Τα αρώματά του θυμίζουν πιπεριά, μαύρο κεράσι και ντομάτα!





Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι