Χοιρινό κατσαρόλας με κόκκινη σάλτσα.



Το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας ανήκουν στην κατηγορία του «κόκκινου κρέατος». Και τα δυο είδη κρέατος είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο και περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών 
του συμπλέγματος Β.

-Προσφέρει πολλές εκδοχές στη μαγειρική, με πολλές συνταγές για «κατσαρόλα».
-Μην ξεχνάμε επιπλέον ότι στην Ελλάδα της ύφεσης ότι το χοιρινό κρέας παρουσιάζει μεγαλύτερη αυτάρκεια (35%) σε σχέση με το μοσχάρι. Είναι σημαντικό λοιπόν να προτιμάμε ελληνικό χοιρινό, βοηθώντας 
στην τοπική μας οικονομία περισσότερο.

Όλα τα παραπάνω είναι καλό να τα γνωρίζουμε, όπως είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τη μέση κατανάλωση κρέατος πρέπει να την ελαττώσουμε. 1 φορά/ εβδομάδα κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι αρκετή, εφόσον μιλάμε για υγιείς ενήλικες.



Υλικά
(4 άτομα)


1 κιλό χοιρινό σπάλα 
Λίγο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
2 ξερά κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι
1 κοφτή κουταλιά ξηρή ρίγανη, τριμμένη με τα δάχτυλα
1 ξυλάκι κανέλα
Λίγη ζάχαρη
Λίγο κόκκινο κρασί
Λίγο αλεύρι
1/κ γ πελτέ
Το χυμό από μερικές ώριμες ντομάτες η 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες με το χυμό τους
3 φλ. ζωμός βοδινού (σπιτικός ή φτιαγμένος με κύβο)




Εκτέλεση συνταγής


Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρούς κύβους και το στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας


Σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το σκεύος και βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρέας καλά και από τις δυο πλευρές αφού πρώτα το έχουμε αλευρώσει ελαφρώς και από τις δυο πλευρές.


Συνεχίζουμε ρίχνοντας το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε και αυτά, σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ τσιγαρίζουμε τον πελτέ και προσθέτουμε τον χυμό από την ντομάτα και το ζωμό μας  και βάζουμε όλα τα μπαχαρικά  και τα φύλλα δάφνης αλάτι θα δοκιμάσουμε μετά από λίγο αν χρειάζεται και θα βάλουμε.


Αφού πάρει μερικές βράσεις χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για μια και μισή ώρα 1.30
Το κοιτάμε που και που!!! το φαγητό θα είναι έτοιμο όταν πήξει η σάλτσα και μείνει με το λάδι.





Μπορούμε να το συνδυάσουμε με ζυμαρικά ρύζι η τηγανητές πατάτες.


Στην περίπτωση του χοιρινού ιδανικά ταιριάζει ένα “γεμάτο” Αγιωργίτικο, ένα Cabernet Sauvignon, ένα Τempranillo ή μία ξηρή Μαυροδάφνη.


Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι