Αναρτήσεις

Πιπεριές Φλωρίνης (κέρατο) ψητές στο φούρνο

Εικόνα
Οι πιπεριές Φλωρίνης μετά το ταξίδι τους από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία) στην Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα, έφτασαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκατό χρόνια αργότερα.  Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούργιο, εξωτικό τότε, καρπό. Στη Φλώρινα, λόγω των εύφορων χωμάτων, ευδοκίμησε και μέχρι το 1950 εξελίχθηκε σε σημαντικό προϊόν της περιοχής. Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, φολλικού οξέος, βιταμίνης Κ και μαγγανίου. Επίσης είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, που κάνει καλό στην όραση και προστατεύει από τις λοιμώξεις, βιταμίνη C, σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη, καθώς μια μεγάλη κόκκινη πιπεριά περιέχει 209 mg βιταμίνης C, η οποία είναι περισσότερο από το διπλάσιο ενός μέσου πορτοκαλιού.  Η πιπεριά Φλωρίνης είναι μια αγαπημένη ποικιλία πιπεριάς γιατί ο καρπός της είναι ολόγλυκος , η γεύση της δυνατή και ξεχωριστή , το χρώμα της κατακόκκινο και οι δυνατότητες να την απολαύσει κανείς , πάρα πολλές . Περιέ

ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝIΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Εικόνα
ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝIΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ Η πατάτα (επιστ. Στρύχνον το κονδυλόρριζον, Solanum tuberosum) γνωστή και ως "γεώμηλο", είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae). Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι. Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα ήρθε το 1833 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και υπήρξε πολύ σημαντική τροφή κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων. Σήμερα, οι μεγαλύτερες πατατοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης είναι η Γερμανία, η Ρωσία και η Πολωνία. Οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο. Μια μετρίου μεγέθους πατάτα περιέχει 900 mgr καλίου, καλύπτοντας περίπου το 20% της συνιστ

Λαχταριστά φασολάκια με πατάτες στη κατσαρόλα

Εικόνα
Λαχταριστά φασολάκια με πατάτες στη κατσαρόλα Στην κατηγορία λαδερά φαγητά κατατάσσονται  τα φασολάκια ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό φαγητό μεσογειακής κουζίνας με γνήσια ελληνικά παραδοσιακά υλικά. Τα πράσινα φασολάκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε βιταμίνες  του συμπλέγματος Β (Β1, Β2), βιταμίνες C, Κ, Α, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία.  Το φασόλι κατάγεται από την Αμερική, απ'  όπου μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, όπου και διαδόθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα Στη χώρα μας διαδόθηκε γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσών, Αχαΐας, Ηλείας Καβάλας, Σερρών, Μεσσηνίας. Φασόλια για παραγωγή σπερμάτων (ξερών φασολιών) καλλιεργούνται στις περιοχές Φλωρίνης, Καστοριάς, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας, Πρεβέζης. ΥΛΙΚΑ 1 κιλό φρέσκα φασολάκια 200 ml ελαιόλαδο 2 ξερά κρεμμύδια 4 σκελίδες σκόρδο 4-5 ντομάτες Ώριμες η

Το φαγητό της μαμάς ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Εικόνα
Μοσχαρίσιο κρέας:   Αποτελεί τη βασικότερη πηγή σιδήρου με την καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές.  Τα καλύτερα κομμάτια του μοσχαριού για κιμά σε αυτήν την περίπτωση είναι τα καπάκι, λάπα, σπάλα ή ελιά. Το καθημερινό μεσημεριανό μας γεύμα, περνά σε διαφορετική συνήθεια, καθώς η ανάγκη για Το Φαγητό Της Μαμάς και την  υγιεινή διατροφή, μας φέρνει πιο κοντά στο «φαγητό της μαμάς». Και ποιος δεν έχει τις καλύτερες παιδικές αναμνήσεις  από το συγκεκριμένο φαγητό της μαμάς όλοι μας μεγαλώσαμε με αυτά τα μπιφτέκια και τις πατάτες που τα ετοίμαζε στοργικά η μαμά για τα παιδιά της.  ΥΛΙΚΑ ποσότητα για 4 άτομα 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 3 ξερά κρεμμύδια 3 αυγά ( τα αυγά μην τα παρεξηγείτε για χοληστερίνη) διαβάστε η ρωτήστε διατροφολόγο- Ιατρό 2 σκελίδες σκόρδο 1 ντομάτα  τριμμένη Λίγο ψίχα ψωμιού χθεσινής ημέρας 5 φρυγανιές τρι