Αναρτήσεις

Σμυρναίικα σουτζουκάκια

Εικόνα
ΑΦΡΑΤΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΙΜΑ  ΜΕ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ Το αγαπημένο μας παραδοσιακό φαγητό με καταγωγή από τη Σμύρνη Σμυρναίικα σουτζουκάκια, ίσως η καλύτερη και πιο αγαπημένη συνταγή της Πολίτικης κουζίνας! Η ονομασία τους προέρχεται από την Τουρκική λέξη Sucuk η οποία σημαίνει λουκάνικο. Η ελληνική παρέμβαση στο πιάτο ήταν πως αντί τον κιμά να τον κλείνουν μέσα σε ιστό εντέρου για να γίνει λουκάνικο, τον κράταγαν σκέτο και τον έπλαθαν σε μικρά μακρόστενα κιοφτεδάκια τελειώνοντας το φαγητό με παχιά, μυρωδάτη σάλτσα. Την συνταγή την έμαθα από την γιαγιά της γυναίκας μου η οποία το έφτιαχνε πολύ συχνά και στην πόλη και εδώ μετά στην Ελλάδα μετά τον ξεσηκωμό, έχω ακόμα το τεφτέρι της το οποίο διατηρώ σε πολύ καλή κατάσταση με όλα τα μυστικά και τους χρόνους αλλά και τις ποσότητες. ΥΛΙΚΑ  για 4 άτομα 800 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο Λάπα Προσφέρει πολύ καλής ποιότητας κιμά, με λίγο λίπος. Καπάκι Ιδανικό για κατσαρόλα αλλά και για κιμά. 50 ml ελαιόλα

ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ BABY

Εικόνα
ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ BABY Άλλο ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα που συνιστούμε σε όσους κάνουν διατροφή και δίαιτα, αλλά και σε όσους δεν έχουν χρόνο και θέλουν κάτι αρκετά καλό και γευστικό και προπάντων γρήγορο. Πρόκειται για μια πολύ καλή πηγή πρωτείνης. Μας παρέχει το 67% της ημερήσιας ποσότητας πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το πιο άλιπο τμήμα του κοτόπουλου είναι το στήθος του το οποίο περιέχει τα μισά λιπαρά από μια χοιρινή μπριζόλα καθαρισμένη από το λίπος. Το κοτόπουλο  έχει λευκό νόστιμο κρέας, με ελάχιστα λιπαρά ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Το κοτόπουλο  έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β6, Β3, Β2, Β12), σίδηρο, φώσφορο και κάλιο (καρδιολογική δράση) που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Εικόνα
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ Αρακάς λαδερός, η γευστική πρόταση του Μπάρμπα Στάθη για το κλασικό λαδερό, γρήγορα & εύκολα. Όσπριο ή λαχανικό;  Στην πραγματικότητα, ο αρακάς περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες σε σχέση με τα όσπρια και περισσότερους υδατάνθρακες από τα λαχανικά. Πρακτικά, αυτό τον κατατάσσει σε μια άλλη κατηγορία, αυτή των αμυλούχων λαχανικών, στην οποία συγκαταλέγονται επίσης τα φρέσκα φασολάκια και το καλαμπόκι. Ανεξάρτητα όμως από την κατηγορία στην οποία ανήκει ο αρακάς, το διατροφικό του προφίλ σίγουρα αξίζει την προσοχή μας. Τα μπιζέλια ανήκουν στην οικογένεια των Leguminosae και καλλιεργείται για τα νωπά, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα σπέρματά του (αρακάς). Ο αρακάς πρέπει να καταναλώνεται όταν είναι φρέσκος και τρυφερός (24 ώρες μετά τη συγκομιδή του χάνει το 20% των θρεπτικών συστατικών του). Αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκος προτιμήστε τον κατεψυγμένο γιατί καταψύχεται 3-4 ώρες μετά την συγκομιδή του. Πιο συγκεκριμένα ο αρακάς έχει αντικαρκινικέ

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΡΙΓΑΝΑΤΕΣ ΨΗΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Εικόνα
Η σαρδέλα αποτελεί μια χαρακτηριστική θαλασσινή γεύση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Η σαρδέλα ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ψάρι ήδη από την εποχή του Ναπολέοντος, και μάλιστα αποτέλεσε το πρώτο ψάρι που κονσερβοποιήθηκε. Η επιστροφή στην παράδοση πάντοτε έχει ένα θετικό αντίκτυπο στη ζωή του ανθρώπου. Έτσι και στην περίπτωση της σαρδέλας, που εκτός από τα μεγάλα διατροφικά οφέλη, είναι η πιο οικονομική ίσως επιλογή ψαριού. Η σαρδέλα είναι ένα λιπαρό ψάρι μικρού μεγέθους, αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3-λιπαρά οξέα (2,3mg/100gr), τα οποία είναι σημαντικά για την προστασία της καρδιάς, των αρτηριών και των μεμβρανών των κυττάρων. ΥΛΙΚΑ 1 κιλό σαρδέλες 200 ml ελαιόλαδο 4 σκελίδες σκόρδο 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι  1 μεγάλη ντομάτα 1 μεγάλο λεμόνι Αλάτι  Πιπέρι  Ρίγανη 2 σφηνάκια ούζο η τσίπουρο ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σαρδέλες αν δεν ξέρετε να τις καθαρίσετε το ζητάτε από τον ιχθυοπώλη να το κάνει αυτός. Πως