ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ



ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Αρακάς λαδερός, η γευστική πρόταση του Μπάρμπα Στάθη για το κλασικό λαδερό, γρήγορα & εύκολα.

Όσπριο ή λαχανικό; 
Στην πραγματικότητα, ο αρακάς περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες σε σχέση με τα όσπρια και περισσότερους υδατάνθρακες από τα λαχανικά.
Πρακτικά, αυτό τον κατατάσσει σε μια άλλη κατηγορία, αυτή των αμυλούχων λαχανικών, στην οποία συγκαταλέγονται επίσης τα φρέσκα φασολάκια και το καλαμπόκι. Ανεξάρτητα όμως από την κατηγορία στην οποία ανήκει ο αρακάς, το διατροφικό του προφίλ σίγουρα αξίζει την προσοχή μας.
Τα μπιζέλια ανήκουν στην οικογένεια των Leguminosae και καλλιεργείται για τα νωπά, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα σπέρματά του (αρακάς). Ο αρακάς πρέπει να καταναλώνεται όταν είναι φρέσκος και τρυφερός (24 ώρες μετά τη συγκομιδή του χάνει το 20% των θρεπτικών συστατικών του). Αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκος προτιμήστε τον κατεψυγμένο γιατί καταψύχεται 3-4 ώρες μετά την συγκομιδή του.
Πιο συγκεκριμένα ο αρακάς έχει αντικαρκινικές ιδιότητες (προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες), βοηθάει όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, προλαμβάνει τη σκωληκοειδίτιδα και βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.





ΥΛΙΚΑ 
1 συσκευασία αρακά κατεψυγμένο (Μπάρμπα Στάθης)
250 ml ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
Αλάτι πιπέρι
3 πατάτες
3 καρότα
1 συσκευασία χυμό ντομάτας 300 ml ( η αν θέλετε τρίβετε 3 ντομάτες φρέσκιες)
1 κ/γ πελτέ
1 κ/σ ζάχαρη
1 ματσάκι άνηθο





ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια το φρέσκο και το ξερό μέχρι να μαλακώσουν.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις πατάτες και τα καρότα και τα σοτάρουμε και αυτά για λίγο.
Αφού έχουμε σοτάρει τις πατάτες και τα καρότα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα την μισή ποσότητα από τον αρακά και κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα και αφήνουμε να σοταριστεί και ο αρακάς σε αυτό το σημείο βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Αφού κάτσει λίγο η πρώτη ποσότητα αρακά ρίχνουμε και την υπόλοιπη ποσότητα μαζί με το χυμό ντομάτας και τον πελτέ μαζί με το ψιλοκομμένο άνηθο κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα και τα αφήνουμε λίγο να σοταρίστουν.
Στο σημείο αυτό πάλι  βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και την ζάχαρη.

Αν κάνουμε το φαγητό μας σε χύτρα ταχύτητος ο χρόνος είναι γύρω στα 20 με 30 λεπτά.
Αν πάλι το φαγητό το κάνουμε σε κανονική κατσαρόλα σίγουρα ο χρόνος θα είναι περίπου 1 ώρα και κάτι και σίγουρα θα έχουμε το νου μας αν το φαγητό χρειαστεί λίγο νερό.





Σερβίρουμε το φαγητό μας το οποίο συνδυάζουμε με φρέσκο χωριάτικο ψωμί και ελληνική φέτα.

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!