Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα
Σας γράφουμε ορισμένα πράγματα όσον αφορά το ψήσιμο της χοιρινής μπριζόλας στα κάρβουνα………..
Είτε ψήνετε στα κάρβουνα είτε στο γκάζι, αυτό που καθορίζει περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ο τύπος ψησταριάς όσο η σωστή τεχνική ψησίματος και η σωστή τοποθέτηση της φωτιά και των κάρβουνων.
Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά τότε αραιώστε τα ώστε να δημιουργήσετε την πολυπόθητη θράκα. Επιλέξτε εσείς την ένταση της θερμότητας ανάλογα με το κρέας που θέλετε να ψήσετε.
Tα καλύτερα κάρβουνα είναι τα δρύινα, γιατί κρατάνε περισσότερο. Αποφύγετε αυτά από πεύκο ή έλατο γιατί περιέχουν ρητίνη, καθώς επίσης και της ελιάς, γιατί τινάζονται κατά την διάρκεια του ανάμματος της φωτιάς.
Tο ψήσιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος των τροφίμων. Eπειδή τα τρόφιμα όταν ψήνονται χάνουν μέρος από το λίπος τους, είναι λιγότερο λιπαρά, άρα και πιο υγιεινά.
Ρύθμισε το ύψος της σχάρας.
Οι περισσότερες ψησταριές διαθέτουν ρυθμιζόμενο ύψος σχάρας που σου επιτρέπει να ρυθμίσεις την απόσταση μεταξύ σχάρας και κάρβουνων όσο κοντά στο φαγητό θέλεις. Το ιδανικό ύψος της σχάρας είναι περίπου δέκα εκατοστά από τα κάρβουνα.
Η χοιρινή μπριζόλα είναι είτε με κόκαλο (πιο σκληρή αλλά με λίπος) ή λαιμού (πιο μαλακή αλλά με πιο έντονη γεύση)
Η μοσχαρίσια μπριζόλα να είναι κατά προτίμηση σπαλομπριζόλα. Είναι ακριβότερη όσο μικρότερο είναι το μοσχάρι.
Πριν βάλετε το κρέας στη σχάρα βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το τουλάχιστον για μισή ώρα έξω, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Μην αλατίζετε το κρέας εκ των προτέρων. Αν το αλατίσετε πριν, θα χάσει πολλά από τα υγρά του.
Αν τις θέλετε καλοψημένες αφήστε τις 10-12 λεπτά από κάθε πλευρά, ενώ αν επιθυμείτε ένα μέτριο ψήσιμο μειώστε τον χρόνο σε 5-7 λεπτά. Είναι σημαντικό να γυρίζετε την κάθε μπριζόλα δύο φορές από την κάθε πλευρά για ένα ομοιόμορφο ψήσιμο.
ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΨΗΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ.
ΥΛΙΚΑ
5 μπριζόλες χοιρινές
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
200ml ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Αλάτι πιπέρι
1κ/σ γλυκό κόκκινο πιπέρι
1κ/γ ρίγανη
1κ/γ μπουκοβο
1 μικρό νεροπότηρο κόκκινο κρασί
2κ/σ πικάντικη μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τις μπριζόλες τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Κάνουμε μερικές εγκοπές με κοφτερό μαχαίρι, στο σημείο που υπάρχει το λίπος της μπριζόλας, έτσι ώστε να μην μαζέψουν στο ψήσιμο.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μουλτι κι τα κτυπάμε ελαφρώς βάζουμε σε ένα μικρό μπολ τις μπριζόλες και τις περιχύνουμε με την μαριναδα με τα χέρια μας απλώνουμε την μαριναδα να πάει σε όλα τα σημεία του κρέατος.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα 24 ώρες.
Αν της ψήσουμε στον ηλεκτρικό φούρνο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200βαθμους και της τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στο πάνω κάτω για 1 ώρα περίπου γυρίζοντας εναλλάξ και τις δυο πλευρές.
Ετοιμάζουμε την ψησταριά μας και ανάβουμε την φωτιά όταν είναι έτοιμα τα κάρβουνα τα πασπαλίζουμε με λίγη στάχτη για καλύτερο έλεγχο της φωτιάς.
Η κατάλληλη θερμότητα και ο σωστοί χρόνοι ψησίματος είναι ύψιστης σημασίας όταν θέλουμε να έχουμε ψητό κρέας ζουμερό και μαλακό.
Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos
Συνταγή Τεχνικές Chef Alexios Nikoloutsopoulos..Alexios Nikoloutsopoulos
Επαγγελματίας Μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης
#Chef #PastryChef #pizzaioli
Σχόλια