Αναρτήσεις

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Εικόνα
Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο.  Ο ντολμάς (απαντάται και ως σαρμάς ή γιαρμάς είναι φαγητό που ανήκει σε μια οικογένεια πιάτων με γεμιστά λαχανικά, και τον συναντάμε στην Ελληνική κουζίνα καθώς και στις κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των γύρω περιοχών, όπως Ρωσία, Μέση Ανατολή, Καυκασία και Κεντρική και Νότια Ασία. Ίσως ο πιο γνωστός είναι αυτός που παρασκευάζεται με αμπελόφυλλα, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται επίσης φύλλα μαρουλιού και λάχανου για να τυλιχτεί η γέμιση.  Εκτός Ελλάδας με τη λέξη ντολμάς αναφέρονται και γεμιστά πιάτα όπου γεμίζονται άλλα λαχανικά, όπως κρεμμύδι, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτα και πιπεριά. Οι ντολμάδες με κρέας γενικά σερβίρονται ζεστοί, συχνά με σάλτσα. Οι νηστίσιμοι γενικώς σερβίρονται κρύοι, αν και στο Ιράν τρώγονται και με τους δύο τρόπους. Νηστίσιμοι και μη συχνά τρώγονται με γιαούρτι. Οι λαχανοντολμάδες η αλλιώς ντολμάδες για μένα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό με ρίζες από την μι

Σαλάτα με φασολάκια και dressing από σκόρδο μέλι και Κρέμα Βαλσάμικου

Εικόνα
Σαλάτα με φασολάκια και dressing από σκόρδο μέλι και Κρέμα Βαλσάμικου Τα πράσινα φασολάκια είναι ιδανικά για να κάνουμε μια ισορροπημένη διατροφή η αν θέλουμε να κάνουμε μια αποτοξίνωση από τα ποιο λιπαρά φαγητά. Το λαχανικό αυτό χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία με 100 g φασολιών να παρέχουν το 20% της καθημερινής απαίτησης σε βιταμίνη C, το 18% σε βιταμίνη Κ και το 13% σε βιταμίνη Α. Επίσης, τα πράσινα φασόλια είναι αξιόλογες πηγές φυτικών ινών, μαγγανίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως της Β1, της Β2, της Β6 και του φυλλικού οξέος. Το πιάτο μπορεί να γίνει συνοδευτικό σε κάποια γεύματα αλλά νομίζω και από μόνο του είναι αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. Τα πράσινα φασόλια καλλιεργούνται και στην Ελλάδα και αποτελούν ένα κοινό πιάτο που απαντάται στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορείτε να τα βρείτε στην λαϊκή η κατεψυγμένα στο σουπερ μάρκετ. Η περίοδος που η φρεσκάδα τους είναι μεγαλύτερη είναι την περίοδο συγκομιδής τ