Σοκολατόπιτα σιροπιαστή με (γκαναζ) σοκολάτας Συνταγή Ζαχαροπλαστείου φούρνου

 



Σοκολατόπιτα σιροπιαστή με (γκαναζ) σοκολάτας

Υλικά  Σοκολατόπιτας

Για το σιρόπι

350 grζάχαρη κρυσταλλική

500 grνερό

2 κ./σ. κονιάκ




Για τη Σοκολατόπιτα

Α ΜΕΡΟΣ

250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200  gr ζάχαρη κρυσταλλική

50 gr ζάχαρη καστανή

4 αβγά, μεσαία 50 gr το καθένα

1 κ./γ. Εκχύλισμα βανίλιας η δυο βανίλιες σε σκόνη

30 ml ηλιέλαιο



Β ΜΕΡΟΣ

250 gr. αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής  για όλες της χρήσεις

3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

100 γραμμ. κακάο σε σκόνη

200 grΓάλα





Για το Γλάσο  Γκανάς σοκολάτας (Ganache)

250 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

250 gr  κουβερτούρα  ΙΟΝ υγείας μαύρη

50 gr    κουβερτούρα  65%  σοκολάτα 





Εκτέλεση συνταγής

Βγάζουμε το βούτυρο αρκετές ώρες πριν να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να μπορέσουμε να το κτυπήσουμε στο μίξερ.

Προετοιμάζουμε όλα τα υλικά και μετράμε τα γραμμάρια στα υλικά με μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας .

Στην κουζινομηχανη επιλεγούμε το φτερό με το οποίο θα αφρατευσουμε τα υλικά μας.

Το ταψάκι που έχω χρησιμοποιήσει είναι κεραμικό με διαστάσεις 32Χ21

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το κτυπάμε καλά για 5 λεπτά μέχρι να αφρατευσει να ασπρίσει.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ την καστανή και κρυσταλλική ζάχαρη και κτυπάμε καλά για 5 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να κτυπάμε στο μίξερ για άλλα 5 λεπτά μέχρι την πλήρη ομογενοποιήσει του μείγματος μαζί με τα αυγά ρίχνουμε και την βανίλια μαζί και το ηλιέλαιο.

Μόλις το μείγμα έχει ασπρίσει και έχει κτυπηθεί καλά συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλεύρι σε δυο δόσεις και κτυπάμε για άλλα 5 λεπτά στην σιγανή ταχύτητα μαζί με το αλεύρι βάζουμε και το αλάτι αλλά και το μπέικιν πάουντερ.

Τέλος προσθέτουμε το κακάο σε δυο δόσεις και κτυπάμε αλλά 5 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας καλά μαζί με το κακάο στο τέλος ρίχνω και το γάλα.

Αφαιρώ τον κάδο από το μίξερ και με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ανακατεύω καλά το μείγμα δια χειρός πλέον.

Βουτυρώνω και αλευρώνω ελαφρώς το ταψάκι μου τοποθετώ μέσα το μείγμα και κουνώ το ταψάκι για να έρθει και να κάτσει  το υλικό ομοιόμορφα.





Διαδικασία ψησίματος

Στο ψήσιμο μας δημιουργήθηκε ένα μικρό τεχνικό σφάλμα διότι χρησιμοποίησα ένα κεραμικό ταψάκι και έψησα στο αέρα με αποτέλεσμα να έχω ρωγμές σκασίματα στο γλυκό αυτό έγινε διότι ο αέρας κάνει επιθετικό ψήσιμο και επειδή το σκεύος ήταν πολύ καλής αγωγιμότητας της θερμότητας και έτσι ο αέρας από το φούσκωμα έπρεπε απότομα κάπου να βγει και έτσι δημιουργήθηκαν αυτές οι ρωγμές που βλέπετε στις φωτογραφίες και στο βίντεο οπότε για να μην γίνει και σε σας αυτό θα σας πούμε πως ακριβώς θα ψήσετε?

Ψήσιμο στο αέρα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μέχρι να σβήσει το λαμπάκι τοποθετούμε το μείγμα σε τετράγωνο αλουμινένιο ταψάκι διότι σε αυτό το υλικό έχουμε σαφώς πολύ καλύτερα επαγγελματικά αποτελέσματα τοποθετούμε το ταψάκι στην πρώτη σκάλα του φούρνου από κάτω προς τα πάνω και ψήνουμε στους 160  - 170 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά! μέχρι να περάσουν τα 40 λεπτά δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο μετά με ένα καθαρό μαχαίρι ανοίγουμε και βυθίζουμε το μαχαίρι μέσα στην πίτα και αν βγει καθαρό είμαστε έτοιμοι αν δεν βγει συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά.

Ψήσιμο στις αντιστάσεις

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μέχρι να σβήσει το λαμπάκι τοποθετούμε το μείγμα σε τετράγωνο αλουμινένιο ταψάκι διότι σε αυτό το υλικό έχουμε σαφώς πολύ καλύτερα επαγγελματικά αποτελέσματα τοποθετούμε το ταψάκι στην πρώτη σκάλα του φούρνου από κάτω προς τα πάνω και ψήνουμε στους 170 – 180  βαθμούς για 50 με 55 λεπτά! το ψήσιμο στις αντιστάσεις είναι ποιο ήπιο για αυτό θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο μετά με ένα καθαρό μαχαίρι ανοίγουμε και βυθίζουμε το μαχαίρι μέσα στην πίτα και αν βγει καθαρό είμαστε έτοιμοι αν δεν βγει συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά.




Διαδικασία σιροπιού

Σε ένα ανοξείδωτο κατσαρόλι βάζουμε την ζάχαρη και το νερό δεν ανακατεύουμε  το μείγμα βράζουμε για 3 με 4 λεπτά διότι δεν θέλουμε ένα βαρύ πηχτό σιρόπι όταν περάσει ο χρόνος βρασμού αποσύρουμε από την φωτιά και στο τέλος ρίχνουμε το κονιάκ για να κρατήσει το άρωμα του και τα συστατικά του αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει μέχρι να ψηθεί η Σοκολατοπιτα.

Όταν έχει ψηθεί η Σοκολατοπιτα την  βγάζουμε από το φούρνο και με ένα μαχαίρι καθαρό  κάνουμε αρκετές τομές μέχρι τον πάτο για να βοηθήσουμε το σιρόπι να πάει παντού σε όλα τα σημεία του γλυκού και να σιροπιαστεί σωστά και να τραβήξει σιροπιάζουμε ζεστό γλυκό κρύο σιρόπι.



Διαδικασία γλασου (γκαναζ σοκολάτας)

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετούμε σε ένα μπολ. Σε ένα ανοξείδωτο κατσαρόλι βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί δεν θέλουμε να βράσει θέλουμε ένα στάδιο πριν τον βρασμό όταν βγάζει άσπρο καπνό αποσύρουμε και την ρίχνουμε μέσα  στο μπολ με την τριμμένη κουβερτούρα ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να λιώσει πολύ καλά η κουβερτούρα και να γίνει σοκολάτα ρίχνουμε αμέσως το γλασο πάνω στην ψημένη Σοκολατοπιτα αφού πρώτα την έχουμε σιροπιάσει και έχουν περάσει  γύρω στα δέκα λεπτά  για να απορροφήσει καλά το σιρόπι.



Διαδικασία ξεκούρασης

Η Σοκολατοπιτα πρέπει να μείνει μερικές ώρες έξω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να μπει λίγο στο ψυγείο στην συντήρηση για λίγες ώρες μέχρι να σφίξει καλά έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε αφού την βγάλουμε πάλι έξω και έρθει πάλι σε θερμοκρασία δωματίου.

 


Συνταγή Τεχνικές Αλέξιος Νικολουτσόπουλος 

Επαγγελματίας μάγειρας #Chef #PastryChef #pizzaioli

https://chefalexios.blogspot.com/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι