Αναρτήσεις

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες (Νέας Καρβάλης) Συνταγή Ζαχαροπλαστείου

Εικόνα
Ο κουραμπιές είναι ένα παραδοσιακό γλυκό παρασκευασμένο με γνήσια και αγνά υλικά όπως: αλεύρι, βούτυρο, και αμύγδαλα. Είναι ένα προϊόν που έχει το δικό του κομμάτι στην ιστορία και συντροφεύει με την ποιότητα του, τον τόπο μας, στην διάρκεια των χρόνων. Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το Περσια Qurabiye , που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.  Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης . Μέτριας Δυσκολίας | Οχι πολύ ακριβό | Προετοιμασία: 20΄ | Χρόνος: 35-40 Παραδοσιακοί κουραμπιέδες (Νέας Καρβάλης) (Συνταγή Ζαχαροπλαστείου) Υλικ

Η ιστορία του Κουραμπιέ και το μακάβριο παρελθόν του μελομακάρονου

Εικόνα
  Η ιστορία του Κουραμπιέ και το μακάβριο παρελθόν του μελομακάρονου Τα Χριστούγεννα είναι ταυτισμένα με δύο από τα πιο παραδοσιακά εδέσματα της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Ποια είναι η ιστορία πίσω από τα πιο διάσημα γλυκά των γιορτών. Μελομακάρονα και Κουραμπιές. Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα ελληνικό, παραδοσιακό – Χριστουγεννιάτικο, γλυκό σε σχήμα αυγού, το οποίο παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, ελαιόλαδο και μέλι. Αναφορές λοιπόν θέλουν το όνομα του χριστουγεννιάτικου γλυκού να έχει τις ρίζες του στο νεκρώσιμο δείπνο που ετοιμαζόταν κατά τον Μεσαίωνα. Η μακαρωνία, όπως αποκαλούνταν, υπήρξε το πιάτο που έτρωγαν όσοι παρίσταντο στην νεκρώσιμη ακολουθία. Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.   Στα νεότερα χρόνια, σε ένα αντίστοιχο γλυκό, προστέθηκε μέλι, ένα αγαπημένο

Τα σπαγγέτι του καροτσέρη – spaghetti alla Carrettiera ή Carrettiere

Εικόνα
Τα σπαγγέτι του καροτσέρη – spaghetti alla Carrettiera ή Carrettiere Spaghetti Alla Carrettiera Tomato, (Tuna, and Mushroom Pasta) (Ricetta originale Romana) Πάνω από έναν αιώνα πριν, οι carrettieri - οδηγοί καροτσιού - θα περιπλανηθούν στην ιταλική χερσόνησο που πωλούν εργαλεία, μαγειρικά σκεύη, κρασί, υφάσματα και βασικά συστατικά μαγειρέματος όπως σιτηρά, διατηρημένα ψάρια και λάδι.Ο περιφερικός τρόπος ζωής τους σήμαινε ότι συχνά έπρεπε να τρέφονται στο δρόμο. Ένα από τα standbys τους ήταν μια απλή σάλτσα ζυμαρικών που έγινε γνωστή ως alla carrettiera ή «στο στυλ του οδηγού του καλαθιού». Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδόσεις αυτής της συνταγής, πιθανότατα συνέπεια του γεγονότος ότι οι οδηγοί κάνουν συχνά με ό,τι συστατικά είχαν. Αυτή η έκδοση είναι εμβληματική του πιο δημοφιλούς στυλ μέσα και γύρω από τη Ρώμη . Διαθέτει μια γρήγορα μαγειρεμένη σάλτσα χτισμένη από συρραπτικά, όπως κονσέρβες ντομάτες, ελαιόλαδο, κονσέρβες τόνου σε ελαιόλαδο και αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι -