Τα σπαγγέτι του καροτσέρη – spaghetti alla Carrettiera ή Carrettiere





Τα σπαγγέτι του καροτσέρη – spaghetti alla Carrettiera ή Carrettiere
Spaghetti Alla Carrettiera Tomato, (Tuna, and Mushroom Pasta) (Ricetta originale Romana)

Πάνω από έναν αιώνα πριν, οι carrettieri - οδηγοί καροτσιού - θα περιπλανηθούν στην ιταλική χερσόνησο που πωλούν εργαλεία, μαγειρικά σκεύη, κρασί, υφάσματα και βασικά συστατικά μαγειρέματος όπως σιτηρά, διατηρημένα ψάρια και λάδι.Ο περιφερικός τρόπος ζωής τους σήμαινε ότι συχνά έπρεπε να τρέφονται στο δρόμο. Ένα από τα standbys τους ήταν μια απλή σάλτσα ζυμαρικών που έγινε γνωστή ως alla carrettiera ή «στο στυλ του οδηγού του καλαθιού». Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδόσεις αυτής της συνταγής, πιθανότατα συνέπεια του γεγονότος ότι οι οδηγοί κάνουν συχνά με ό,τι συστατικά είχαν.
Αυτή η έκδοση είναι εμβληματική του πιο δημοφιλούς στυλ μέσα και γύρω από τη Ρώμη. Διαθέτει μια γρήγορα μαγειρεμένη σάλτσα χτισμένη από συρραπτικά, όπως κονσέρβες ντομάτες, ελαιόλαδο, κονσέρβες τόνου σε ελαιόλαδο και αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι - ένα ομολογουμένως περίεργο ήχο, αλλά νόστιμο. Το Ψιλοκομμένο σκόρδο και το μαϊντανό, εν τω μεταξύ, προσθέτουν μια ένδειξη φρεσκάδας, ενώ οι νιφάδες κόκκινου πιπεριού φέρνουν θερμότητα στο παρασκήνιο.
Ενώ μπορείτε να ακολουθήσετε αυτήν τη συνταγή ακριβώς, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου το πνεύμα του πιάτου: Μπορείτε να το αλλάξετε ανάλογα με το τι έχετε στο ντουλάπι σας. Οι ελιές και τα κάπαρη είναι εξαιρετικές προσθήκες και μπορείτε να αφήσετε τον τόνο ή τα μανιτάρια ή και τα δύο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Δεν είναι τυπικό να προσθέτετε τυρί σε αυτό το πιάτο, αλλά δεν υπάρχει νόμος που να λέει ότι δεν μπορείτε. Απλώς λάβετε υπόψη ότι όσο περισσότερο αλλάζετε, τόσο περισσότερο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κρίση μαγειρέματος για να διασφαλίσετε ότι η συνταγή εξακολουθεί να λειτουργεί.





Μέτριας Δυσκολίας | Όχι ακριβό | Μερίδες: για 6 μερίδες | Προετοιμασία: 20΄ | Χρόνος: 40

Υλικά (Ingredients):

50 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι

150 γραμμάρια μανιτάρια

1 φλιτζάνι (300 ml) βραστό νερό

1/2 φλιτζάνι (120 ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο, καθώς και περισσότερο για το φινίρισμα των ζυμαρικών

4 μεσαίες σκελίδες σκόρδο

1κ/γ Μεγάλες νιφάδες κόκκινου πιπεριού (Μπούκοβο)

1κ/γ πελτέ

1/4 φλιτζάνι συν 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φύλλο μαϊντανού και τρυφερά στελέχη, χωρισμένα, συν περισσότερα για γαρνιτούρα

500 g rσάλτσα Barilla Arrabbiata  η KYKNOS. ... Ολόκληρες αποφλοιωμένες τομάτες

2 κονσέρβες τόνο σε ελαιόλαδο 160 γραμμάρια Χ2 τόνος γεμάτος ελαιόλαδο, κατά προτίμηση Τόνος σε Ελαιόλαδο Trata

Αλάτι Πιπέρι

400g Barilla Spaghetti n.5

1/4 φλιτζάνι (60 ml) νερό ζυμαρικών




Εκτέλεση συνταγής Préparation :

Σε ένα μικρό Ανοξείδωτο μπολ ή κύπελλο μέτρησης, βυθίστε τα μανιτάρια σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν πλήρως, περίπου 20 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα η ένα τηγάνι αφού το ζεστάνετε προσθέστε τα (60 ml) ελαιόλαδο, σκόρδο, νιφάδες πιπεριού και 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό η μαϊντανό μαζί σοτάρετε και τον πελτέ. Βάζετε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι πολύ άρωμα και το σκόρδο μόλις αρχίζει να μετατρέπει την ελαφρύτερη απόχρωση του χρυσού, περίπου 3 λεπτά.

Προσθέστε τα μανιτάρια πορτσίνι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να σοταριστούν ελαφρά και αρωματικά, περίπου 1-2 λεπτά. Προσθέστε τα μανιτάρια από την κονσέρβα.

Προσθέστε το υγρό το ζωμό από τα πορτσίνι υγρό εμποτισμού μανιταριών, και αφού το προσθέσετε το σιγοβράζετε μέχρι να τελειώσει το υγρό και μετά προσθέτετε τον χυμό ντομάτας. 

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο, βραστό νερό, μαγειρεύουμε τα μακαρόνια, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου κυρίως τα θέλουμε να είναι al dente, περίπου 1 λεπτό λιγότερο από ό, τι συνιστά η συσκευασία. Ενώ τα μακαρόνια μαγειρεύονται ανοίγετε τις κονσέρβες με τον τόνο Τράτα και κρατάτε το ελαιόλαδο από την μια κονσέρβα.

Χρησιμοποιώντας, μια λαβίδα μεταφέρετε τα μακαρόνια απευθείας στην σιγο-βράζοντα σάλτσα μαζί με 1/4 φλιτζάνι (60 ml) νερό ζυμαρικών, ανακατεύοντας για να τα συνδυάσετε. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, έως ότου τα ζυμαρικά αλείψουν και η σάλτσα έχει πυκνωθεί, οπότε καλύπτει τα ζυμαρικά και δεν είναι υδαρή, περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό και 1/4 φλιτζάνι (60 ml) ελαιόλαδο, ανακατεύοντας έντονα για να τα συνδυάσετε. Εάν η σάλτσα είναι πολύ παχιά, προσθέστε περισσότερο ελαιόλαδο ή νερό ζυμαρικών,1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά μεταξύ των προσθηκών, μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή σάλτσας. Δοκιμάστε το καρύκευμα, προσθέτοντας περισσότερο αλάτι εάν είναι απαραίτητο.

Μεταφέρουμε σε ζεστά πιάτα και πασπαλίζουμε με  μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως.




Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι