ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ How to Cook Octopus recipes






Το χταπόδι ανήκει στα λεγόμενα κεφαλόποδα από τα οποία αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, με περίπου 300 είδη παντού στον κόσμο. Το χταπόδι απαντάται σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου, με μέγεθος που αρχίζει από μόλις λίγα εκατοστά και με αριθμό πλοκαμιών που ποικίλει ανάλογα με το είδος! Έχει συχνά ένα αιχμηρό ράμφος σαν αυτό ενός πουλιού, και οκτώ όπλα ,τα πλοκάμια του,εκτός και αν έχει χάσει κάποιο από αυτά σε κάποια μάχη. Τα περισσότερα είδη χταποδιού έχουν πλοκάμια με στρογγυλές βεντούζες.

Το χταπόδι είναι μια μεγάλη πηγή απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία συντελούν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της κατάθλιψης. 


Διευκολύνουν την ενδυνάμωση και τη βελτίωση του εγκεφάλου στα παιδιά και έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην πρόληψη ασθενειών όπως η χρόνια βρογχίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ.


ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
1 χταπόδι φρέσκο η κατεψυγμένο γύρω στα 1200 – 1500 γραμμάρια
Το ζουμί από το βράσιμο του χταποδιού το κρατάμε
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί η  για το βράσιμο του χταποδιού
Βαλσαμικο ξύδι για το σβήσιμο
300ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο για το βράσιμο στο χταπόδι
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
Μισό κιλό μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο κοκκάρια 
Πιπέρι μαύρο 
Αλάτι μια πρέζα διότι το χταπόδι αποτελείτε από πολύ αλάτι
1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ζεστό νερό
1 συσκευασία ντοματάκια κονκασέ
2κ/γ πελτέ
1κ/σ ζάχαρη
3 φύλλα δάφνης 
1 ξυλάκι κανέλλα
Λίγο θυμάρι 
3-4 κόκκους μπαχάρι
250ml ζεστό νερό για το κύβο λαχανικών



ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Πλένουμε καλά το χταπόδι και το καθαρίζουμε διαχωρίζουμε το κεφάλι την κουκούλα από τα πλοκάμια καθαρίζουμε καλά την κουκούλα και την γυρίζουμε ανάποδα να καθαριστεί και αυτή εσωτερικά και πετάμε το ράμφος του.

Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με το κρασί μαζί με το κρεμμύδι κομμένο στα δυο και ένα φύλλο δάφνης τουλάχιστον για 1 ωρα σε χαμηλή φωτιά δεν βάζουμε νερό διότι το χταπόδι βγάζει από μόνο του αρκετό νερό και το κρασί θα το βοηθήσει πολύ να μαλακώσει.
Αφού βράσει και είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και φυλάμε από το ζουμί του μια κούπα και μετά το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Συνεχίζουμε σοτάροντας τα κομμάτια από το χταπόδι μόλις τα σοτάρουμε ρίχνουμε το σκόρδο και το τριμμένο κρεμμύδι και τα σοτάρουμε και αυτά και βάζουμε αλάτι και πιπέρι, και σβήνουμε με ξίδι βαλσαμικο, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε να εξατμιστεί το ξύδι και να δέσει λίγο η σάλτσα.
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λίγα κρεμμυδάκια και το λίγο σκόρδο ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα κρεμμύδια  για το στιφάδο σε δυνατή φωτιά και τα σοτάρουμε από όλες τις πλευρές.

Αφού τα έχουμε σοτάρει προσθέτουμε το χυμό ντομάτας σε αυτό το σημείο συμπληρώνουμε την μια κούπα ζουμί που είχαμε κρατήσει από το χταπόδι, τον πελτέ 2κ/γ  αμέσως το ζωμό που έχουμε διαλύσει στο ζεστό νερό προσθέτουμε την ζάχαρη τα φύλλα Δάφνης το ξυλάκι από την κανέλα και τους κόκκους από το μπαχάρι και βάζουμε αλάτι και πιπέρι  ανακατεύουμε καλά όταν πάρει μερικές βράσεις ελέγχουμε αν χρειάζεται αλάτι, Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το κρασί και το θυμάρι και το αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι.

Όταν βράσει και μελώσει αφαιρείτε τη δάφνη και τη κανέλα. 
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές η με ότι άλλο συνοδευτικό θέλετε εσείς

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι