Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας (napolitana)|Spaghetti napolitana Recipe






Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας (napolitana)|Spaghetti napolitana Recipe

Οι μακαρονάδες είναι στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιταλών, το βαρύ πυροβολικό της γαστρονομίας τους. Η ιστορία τους μακραίωνη. Στα μέσα του 15ου αιώνα, ο Martino da Como, σεφ και ερευνητής της μεσαιωνικής ιταλικής γαστρονομίας, καταγράφει στο Libro de arte coquinaria τις πρώτες συνταγές για μακαρόνια. Μερικούς αιώνες μετά, ο Ippolito Cavalcanti δίνει στο βιβλίο του Cucino teorico pratica για πρώτη φορά τη συνταγή για τη ναπολιτάνα και την alle vongole.

Η νεολιθική σάλτσα , που ονομάζεται επίσης σάλτσα Νάπολι ή σάλτσα Napoletana, είναι το συλλογικό όνομα που δόθηκε εκτός Ιταλίας σε διάφορες βασικές σάλτσες βασισμένες στην τομάτα που προέρχονται από την ιταλική κουζίνα και συχνά σερβίρονται πάνω ή κοντά στα ζυμαρικά .
Στη Νεάπολη η σάλτσα της Νεάπολης αναφέρεται απλώς ως λα σάλσα , η οποία κυριολεκτικά μεταφράζεται στη σάλτσα . Βασιλικός , φύλλο δάφνης , θυμάρι , ρίγανη , πιπέρι , σκελίδες , ελιές και μανιτάρια μπορούν να συμπεριληφθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις γεύσης.

Ορισμένες παραλλαγές περιλαμβάνουν τα καρότα και το σέλινο . Η βασική σάλτσα είναι χορτοφαγική , αν και μπορεί να προστεθεί κρέας όπως το κιμά ή το λουκάνικο. Οι Ιταλοί αναφέρονται στη σάλτσα της Νεάπολης μόνο σε συνδυασμό με άλλες συνταγές, για παράδειγμα, «spaghetti napolitana».


ΥΛΙΚΑ
Υλικά για 4 άτομα

1 συσκευασία ζυμαρικά Spaghetti N°5 της Barilla 
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο φρέσκο βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπουκοβο (προαιρετικό υλικό)
Μια συσκευασία ντομάτα κονκασέ αποφλοιωμένα ντοματακια η 5 ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες
1κουταλια του γλυκού πελτέ
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι πιπέρι
1 κύβο λαχανικών
1κουταλακι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι (προαιρετικό υλικό)
Λίγο κρασί άσπρο η κόκκινο η ούζο
Λίγο βασιλικό ξερό
Λίγο νερό από τα ζυμαρικά που έχουμε βράσει




ΕΚΤΕΛΕΣΗ  (napolitana)

Βάζουμε στη κατσαρόλα νερό για να βράσουμε τα ζυμαρικά μας συμφώνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Βάζουμε το τηγάνι στην φωτιά να πάρει θερμοκρασία βάζουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο και αμέσως σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μαζί και βάζουμε και λίγη ζάχαρη αυτό θα βοηθήσει τα υλικά να καραμελώσουν.

Όταν είναι έτοιμα τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο βάζουμε τον πελτέ και το μπουκοβο και τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να πάρουν όλα γεύση και κόκκινο χρώμα από τον πελτέ.
Σβήνουμε με αλκοόλ ότι έχει ο καθένας κρασί η ούζο ακόμα και τσίπουρο αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αμέσως βάζουμε και το κόκκινο γλυκό πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε λίγο νερό από τα ζυμαρικά και ρίχνουμε μέσα στο νερό ένα κύβο λαχανικών τον διαλύουμε στο νερό και τον ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις και ρίχνουμε αμέσως τα αποφλοιωμένα ντοματακια.

Βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και την ρίγανη και αφήνουμε την σάλτσα να δέσει να βράσει σε μέτρια φωτιά και να μείνει με το λάδι περίπου 10 λεπτά.
Μόλις δέσει η σάλτσα κλείνουμε την φωτιά και προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι φρέσκο βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει και να ενωθεί με την σάλτσα.

Αμέσως ρίχνουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά να ενωθούν με την σάλτσα μας ανακατεύουμε προσθέτουμε λίγο ακόμα πιπέρι και τρίβουμε το τυρί από επάνω, και ανακατεύουμε όλα τα υλικά να δέσουν μαζί.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά έτσι όπως είναι ακόμα ζεστά ραντίζουμε στο πιάτο μας με ξερό βασιλικό και φρέσκο τριμμένο πιπέρι και τυρί τριμμένο.

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι