Αναρτήσεις

Χωριάτικο ψωμί γάστρας με Επαγγελματικές προδιαγραφές

Εικόνα
Χωριάτικο ψωμί γάστρας με Επαγγελματικές προδιαγραφές 2 η Έκδοση Γιατί να ψήσουμε σε γάστρα; Καθώς το σκεύος σφραγίζει, τα υγρά δεν διαφεύγουν κατά την εξάτμιση και η ζύμη ψήνετε ομοιόμορφα μέσα στην υγρασία της. Έτσι, ακόμα και να μας ξεφύγει λίγο στο ψήσιμο, δεν θα στεγνώσει. Επιπλέον, δεν κινδυνεύει να καεί, καθώς είναι μόνιμα σκεπασμένο. Η εμαγιέ γάστρα είναι ένα ιδανικό σκεύος για μαγείρεμα στο φούρνο. Το εμαγιέ είναι ένα υλικό το οποίο θερμαίνεται γρήγορα και ψύχεται αργά διατηρώντας το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό για περισσότερο χρόνο. Διανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα κατά το ψήσιμο. Η χαμηλή ή μέτρια θερμοκρασία είναι αρκετή για την επίτευξη των καλύτερων μαγειρικών αποτελεσμάτων. Η μέγιστη θερμοκρασία δε θα πρέπει να ξεπερνάει τους 230 o C. Στην συγκεκριμένη συνταγή έχω κάνει (Αυτόλυση) για 30 λεπτά Η αυτόλυση είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και απλή διεργασία, η οποία κρύβει πίσω της ένας πολύπλοκο μηχανισμό.  Είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να χρησιμοποιήσουμ...

Φασόλια Μαυρομάτικα | Πως θα τα βράσεις πως θα τα μαγειρέψεις?

Εικόνα
Το ξέρεις ότι μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα; Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι ένα σημαντικό όσπριο στην κουζίνα των νησιών του Αιγαίου όπως της Σάμου και των Δωδεκανήσων. Πήραν το όνομά τους από την εμφάνισή τους, αφού έχουν μια μαύρη κουκίδα πάνω τους που μοιάζει με μάτι. Ταπεινά αλλά πολύτιμα από διατροφικής άποψης, τα μαυρομάτικα φασόλια προσφέρουν πολλά καλά στον οργανισμό και θα πρέπει να τα τιμάς συχνά. Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν έχουν πολλές θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα μαυρομάτικα όπως και τα υπόλοιπα είδη φασολιών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και σε φυτικές πρωτεΐνες. Ακόμα διαθέτουν πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο και σίδηρο. Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου, στη μείωση της χοληστερόλης και ενισχύουν τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Καταναλώνονται κυρίως σε σαλάτες αλλά και μαγειρευτά. Πως βράζουμε τ...

Πώς να μαγειρέψω την κινόα και ποια είναι τα οφέλη της;

Εικόνα
  Το κινόα έχει ευχάριστη ουδέτερη γεύση που μπορεί να συγκριθεί με το πλιγούρι και το ρύζι. Μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς συνδυασμούς και εκδοχές. Πιο συχνά το βλέπουμε σε δροσερές σαλάτες ή σαν συνοδευτικό κυρίως γεύματος. Εκτός από την υπέροχη γεύση του είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες B και Ε. Είναι εξαιρετικό για διατροφές gluten free καθώς δεν περιέχει γλουτένη. Πώς μαγειρεύεται η κινόα; Πολύ απλά συνδυάστε ένα μέρος κινόα με δύο μέρη νερό (ή ζωμό). Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και αφήστε τη να βράσει για 15 – 20 λεπτά. Ανακατέψτε τη απαλά με ένα πιρούνι και είστε έτοιμοι να την απολαύσετε! Θυμηθείτε πριν ρίξετε την κινόα στην κατσαρόλα, να την ξεπλύνετε καλά μέσα σε ένα σουρωτήρι με τρεχούμενο νερό. Αυτή η διαδικασία δε θα επιτρέψει στην κινόα να πικρίσει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. ⦁ Η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Μία κούπα κινόα πε...

Ανάπιασμα και Δυνάμωμα προζυμιού τους χειμερινούς μήνες

Εικόνα
  Πρέπει να σας πω ότι το ποιο καλύτερο προζύμι γίνετε από αλεύρι σίκαλης. Με το προζύμι το ψωμί γίνεται πολύ πιο νόστιμο παίρνει ένα ιδιαίτερο χρώμα κατά το ψήσιμο και αναλόγως την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε βγάζει αυτήν την ξινή γεύση του χωριάτικου παραδοσιακού ψωμιού που όλοι επιθυμούν να γευτούν. Αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία είναι προζύμι 3ΕΤΩΝ και έχει αυτό το σκούρο χρώμα λόγο τις σίκαλης! έχω και ένα άλλο από κίτρινο σκληρό αλεύρι και τα δυο τα διατηρώ και τα ταΐζω κάθε εβδομάδα μέσα στην συντήρηση στο ψυγείο και όταν χρειάζομαι αφαιρώ την ποσότητα που επιθυμώ ανάλογος τι θέλω να φτιάξω πχ πρόσφορο η ζυμωτό καρβέλι η πίτσα με προζύμι και πολλά άλλα  αρτοπαρασκευάσματα! Πάμε να δούμε όλα τα βήματα που ακολουθούμε  ( μόνο αποκλειστικά )   κατά τους χειμερινούς μήνες για να έχουμε για χρόνια ένα υγιέστατο δυνατό προζύμι! Προσωπικά χρησιμοποιώ  δουλεύω πάντα με προζύμι από σίκαλη διότι είναι πολύ δυνατό και δίνει χρώμα γεύση αρώματα και ...