Αναρτήσεις

Χταπόδι γιουβέτσι (Συνταγή)

Εικόνα
  Χταπόδι γιουβέτσι (Συνταγή) Οπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά, το χταπόδι είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Σε αντίθεση με άλλες ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, δεν περιέχει κακά κορεσμένα λιπαρά. Το γεγονός αυτό το καθιστά μια πολύ υγιεινή εναλλακτική του κρέατος, ειδικά για όσους το αποφεύγουν, όπως φυτοφάγοι , άτομα σε νηστεία κ.ά. Το χταπόδι είναι πηγή βιταμινών, όπως Β3 και Β12. Είναι πλούσιο σε πολλά βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό στην εκτέλεση διάφορων ζωτικών λειτουργιών. Η παρουσία των βιταμινών Α, Β και C στο χταπόδι είναι επίσης ευεργετική για τη υγεία του οργανισμού. Ενώ η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της καλής όρασης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το χταπόδι είναι μια μεγάλη πηγή απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων , τα οποία συντελούν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της κατάθλιψης. Δι

Πατάτες ογκρατέν (au gratin)

Εικόνα
  Πατάτες ογκρατέν (au gratin) Γαλλικός όρος που σημαίνει το μαγείρεμα ενός φαγητού σε υψηλή θερμοκρασία στη σαλαμάνδρα ή στο γκριλ του φούρνου, ώστε η επιφάνειά του να ροδίσει και να δημιουργηθεί μια εύγευστη κρούστα. Το φαγητό μπορεί να επικαλύπτεται από μια στρώση κάποιου υλικού ή σάλτσας που να βοηθά στη δημιουργία της κρούστας, όπως για παράδειγμα τριμμένο τυρί ή σάλτσα μπεσαμέλ. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που πολλές συνταγές για ογκρατέν περιέχουν ρίζες. Μια από τις καλύτερες πρώτες ύλες είναι οι πατάτες και το κλασικότερο ογκρατέν είναι οι λεγόμενες πατάτες dauphinois, όπου λεπτές φέτες από πατάτες ψήνονται στον φούρνο μέσα σε γάλα.  Καθώς ψήνονται, το γάλα καίγεται λίγο από πάνω και δημιουργεί την χαρακτηριστική κρούστα. Οι πατάτες είναι επίσης εξαιρετικές με ζαμπόν. Ο πουρές επίσης γίνεται εξαιρετικός ογκρατέν. Μέτριας Δυσκολίας |Όχι πολύ ακριβό | Μερίδες: για 10 μερίδες | Προετοιμασία: 30΄ | Χρόνος:  1.45 | Υλικά (Ingredients): Για ένα ταψάκι 26-28 cm 6-7 πατάτες, καθαρισμένες,

Πώς να ψήσετε την τέλεια μοσχαρίσια μπριζόλα | (Συνταγή-Τεχνικές)

Εικόνα
Πώς να ψήσετε την τέλεια μοσχαρίσια μπριζόλα | (Συνταγή-Τεχνικές) Τα γούστα για το πόσο πρέπει να είναι ψημένο το μοσχαρίσιο κρέας ποικίλουν. Ο χρόνος του ψησίματος, εξαρτάται από το είδος και με το μέγεθος του κρέατος, και διαφοροποιεί τη γεύση και την υφή του. Ένας έμπειρος ψήστης μπορεί να καταλαβαίνει με το μάτι τα διαφορετικά επίπεδα ψησίματος του κρέατος. Η ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας βέβαια, απαιτεί εμπειρία και κατα συνέπεια πολλές δοκιμές και λάθη. Τ ο 1 πρώτο βασικό μυστικό: είναι η επιλογή του κρέατος είναι από κομμάτια κρέατος, τα οποία δεν περιέχουν κολλαγόνο και σκληρούς ιστούς. Δηλαδή είναι από μυς του ζώου, οι οποίοι δεν δουλεύονται ιδιαίτερα. Ενδεικτικά κάποια τέτοια κομμάτια είναι η σπαλομπριζόλα, το Ribeye και το T-Bone. Το 2 μυστικό: είναι η θερμοκρασία του κρέατος, πριν ψήσουμε την μπριζόλα την βγάζουμε έξω από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το γεγονός ότι το κρέας έρχεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μας βοηθάει, ώστε να μειωθεί κ

Παστίτσιο (Εύκολη συνταγή)

Εικόνα
  Παστίτσιο (Εύκολη συνταγή)  Το παστίτσιο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Βασικό συστατικό του είναι τα μακαρόνια και ο κιμάς. Ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται ζεστό σαν κυρίως πιάτο. Η ονομασία και για το φαγητό και για την μουσική καθιερώθηκε προς τα τέλη του 17ου αι. στη γείτονα Ιταλία. Ως προς το πρώτο, αφορά μια μεγάλη οικογένεια από πίτες, που σχετίζονται κυρίως με ζυμαρικά και ραγού. Μέτριας Δυσκολίας |Όχι πολύ ακριβό | Μερίδες: για 10 μερίδες | Προετοιμασία: 30΄ | Χρόνος: 60| Υλικά (Ingredients): 700 gr Κιμάς μοσχαρίσιος  90 ml 6 κ.σ. Ελαιόλαδο 2 μέτρια κρεμμύδια 2 σκελίδες σκόρδο  3 καρότα μέτρια  15 gr 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες 240 ml 1 φλ.τσ.  νερό η ζωμό 1/2 ξυλάκι κανέλας αλάτι πιπέρι 150 ml κονιάκ Barilla Μακαρόνια Για Παστίτσιο 500gr 500 gr Μισό κιλό κεφαλογραβιέρα 1,5 λίτρο γάλα Για την εύκολη κρέμα μπεσαμέλ: 1.500 γραμ. γάλα 6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ (90 γραμ.) 60 gr 4 κ.σ. βούτυρο 2 αυγά χτυπημένα (προα