Χταπόδι γιουβέτσι (Συνταγή)




 

Χταπόδι γιουβέτσι (Συνταγή)

Οπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά, το χταπόδι είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Σε αντίθεση με άλλες ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, δεν περιέχει κακά κορεσμένα λιπαρά. Το γεγονός αυτό το καθιστά μια πολύ υγιεινή εναλλακτική του κρέατος, ειδικά για όσους το αποφεύγουν, όπως φυτοφάγοι, άτομα σε νηστεία κ.ά.

Το χταπόδι είναι πηγή βιταμινών, όπως Β3 και Β12. Είναι πλούσιο σε πολλά βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό στην εκτέλεση διάφορων ζωτικών λειτουργιών.

Η παρουσία των βιταμινών Α, Β και C στο χταπόδι είναι επίσης ευεργετική για τη υγεία του οργανισμού. Ενώ η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της καλής όρασης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το χταπόδι είναι μια μεγάλη πηγή απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία συντελούν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της κατάθλιψης.

Διευκολύνουν την ενδυνάμωση και τη βελτίωση του εγκεφάλου στα παιδιά και έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην πρόληψη ασθενειών όπως η χρόνια βρογχίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ.




Μέτριας Δυσκολίας | Μερίδες: για 6 μερίδες | Προετοιμασία: 30΄ | Χρόνος: 1 ώρα+40

 

Υλικά (Ingredients):

1 χταπόδι (περίπου 1 ½ κιλό)

500-300 γραμ. κριθαράκι χοντρό

250 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Όλο τον ζωμό του χταποδιού (από το βράσιμο)

600 ml χυμό ντομάτας

15 gr 1 κουτ. σούπας πελτέ

1 ξυλάκι κανέλας

5 gr 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

100 ml ούζο

500ml Νερό ζεστό η ζωμό

1 κ/γ Μπούκοβο

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αλάτι

ξίσμα λεμονιού



Υλικά (Ingredients): Για το βράσιμο του χταποδιού

150 ml κόκκινο ξηρό κρασί

150 ml Μαυροδάφνη

1 κρεμμύδι ξερό στα δύο

2 φύλλα δάφνης

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

60 ml 4 κουτ. σούπας ξίδι Μηλόξιδο

5 gr 1κ/γ Γλυκάνισος

5 gr 1κ/γ Μπαχάρι





Εκτέλεση συνταγής  Préparation :

Βγάζουμε το χταπόδι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Για το χταπόδι γιουβέτσι με κριθαράκι, βάζουμε πρώτα σε κατσαρόλα χωρίς λιπαρή ουσία προσθέτοντας το κρασί το ξύδι και το κρεμμύδι μαζί με τα δυο δαφνόφυλλα το Μπαχάρι μαζί και το Γλυκάνισο και το αφήνουμε να σιγοβράσει και να μαλακώσει περίπου για 40-60 λεπτά.

Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο και έχει βράσει κρατάμε όλο το υγρό από το ζουμί του και μαζί με λίγο ελαιόλαδο βάζουμε τα κομμάτια του χταποδιού και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς στην ίδια κατσαρόλα και αμέσως μετά προσθέτουμε και τσιγαρίζουμε και το κρεμμύδι.

Σβήνουμε με το ούζο και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ αμέσως τσιγαρίζουμε τον πελτέ και προσθέτουμε το Μπούκοβο συνεχίζουμε με τον χυμό ντομάτας τον οποίο τον σοτάρουμε και αυτόν και μόλις πάρει μερικές βράσεις προσθέτουμε το πιπέρι το αλάτι (μια πρέζα) αμέσως βάζουμε την ζάχαρη και την κανέλα μόλις πάρει μερικές βράσεις σβήνουμε την φωτιά και τα μεταφέρουμε όλα σε ένα ταψί η στην γάστρα όπου έχουμε ρίξει ήδη το ζωμό το ζωμό του χταποδιού.

Προσθέτουμε και το κριθαράκι , το βραστό νερό και βάζουμε στο φούρνο για 25 με30 λεπτά για να βράσει και η ντομάτα στις αναστάσεις στο πάνω κάτω στους 200 βαθμούς μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχει ¨γίνει” και το κριθαράκι.

Ανάλογα με τον φούρνο και με το πόσο βρασμένο θέλουμε το κριθαράκι μας .Δεν ξεχνάμε τα πρώτα 15 λεπτά να ανοίγουμε το φούρνο και να ανακατεύουμε το κριθαράκι για να μην κολλήσει στο ταψί.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό! μόλις είναι έτοιμο σβήνουμε την φωτιά το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε στα πιάτα μας και αν θέλουμε πασπαλίζουμε προαιρετικά με ξίσμα λεμονιού.





Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos.

Eκτέλεση (Τεχνικές συνταγής) 

Αλέξιος Nικολουτσόπουλος 

Chef. (Pastry Chef.)

https://chefalexios.blogspot.com/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι