Πατάτες ογκρατέν (au gratin)




 Πατάτες ογκρατέν (au gratin)

Γαλλικός όρος που σημαίνει το μαγείρεμα ενός φαγητού σε υψηλή θερμοκρασία στη σαλαμάνδρα ή στο γκριλ του φούρνου, ώστε η επιφάνειά του να ροδίσει και να δημιουργηθεί μια εύγευστη κρούστα. Το φαγητό μπορεί να επικαλύπτεται από μια στρώση κάποιου υλικού ή σάλτσας που να βοηθά στη δημιουργία της κρούστας, όπως για παράδειγμα τριμμένο τυρί ή σάλτσα μπεσαμέλ.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που πολλές συνταγές για ογκρατέν περιέχουν ρίζες. Μια από τις καλύτερες πρώτες ύλες είναι οι πατάτες και το κλασικότερο ογκρατέν είναι οι λεγόμενες πατάτες dauphinois, όπου λεπτές φέτες από πατάτες ψήνονται στον φούρνο μέσα σε γάλα. 

Καθώς ψήνονται, το γάλα καίγεται λίγο από πάνω και δημιουργεί την χαρακτηριστική κρούστα. Οι πατάτες είναι επίσης εξαιρετικές με ζαμπόν. Ο πουρές επίσης γίνεται εξαιρετικός ογκρατέν.

Μέτριας Δυσκολίας |Όχι πολύ ακριβό | Μερίδες: για 10 μερίδες | Προετοιμασία: 30΄ | Χρόνος:  1.45|




Υλικά (Ingredients):
Για ένα ταψάκι 26-28 cm
6-7 πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες ροδέλες λεπτές 
Αλάτι πιπέρι
300 gr τυρί  κεφαλογραβιέρα 
250 ml κρέμα γάλακτος 
180 ml  γάλα πλήρες
150 gr φρέσκο βούτυρο





Εκτέλεση συνταγής  Préparation :
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190ο C στον αέρα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσέχουμε όλες οι φέτες να έχουν ίσο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.
Βουτυρώνουμε καλά Το ταψί μας η ένα πυρίμαχο σκεύος. Στρώνουμε κυκλικά μια μια τις κομμένες πατάτες, ακουμπώντας τη μια πάνω στην άλλη. Αλατο-πιπερώνουμε. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε στρώσεις με πατάτες και αλατοπίπερο.
Συνεχίζουμε και σε μπολ αναμειγνύουμε κρέμα γάλακτος, το γάλα και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τις πατάτες στο σκεύος με το μείγμα γάλακτος. Απλώνουμε το βούτυρο πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς C για 1 ώρα και 45 λεπτά. Για το πρώτο μισάωρο σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.




Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι