Αναρτήσεις

Η ιστορία του Κουραμπιέ και το μακάβριο παρελθόν του μελομακάρονου

Εικόνα
  Η ιστορία του Κουραμπιέ και το μακάβριο παρελθόν του μελομακάρονου Τα Χριστούγεννα είναι ταυτισμένα με δύο από τα πιο παραδοσιακά εδέσματα της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Ποια είναι η ιστορία πίσω από τα πιο διάσημα γλυκά των γιορτών. Μελομακάρονα και Κουραμπιές. Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα ελληνικό, παραδοσιακό – Χριστουγεννιάτικο, γλυκό σε σχήμα αυγού, το οποίο παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, ελαιόλαδο και μέλι. Αναφορές λοιπόν θέλουν το όνομα του χριστουγεννιάτικου γλυκού να έχει τις ρίζες του στο νεκρώσιμο δείπνο που ετοιμαζόταν κατά τον Μεσαίωνα. Η μακαρωνία, όπως αποκαλούνταν, υπήρξε το πιάτο που έτρωγαν όσοι παρίσταντο στην νεκρώσιμη ακολουθία. Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.   Στα νεότερα χρόνια, σε ένα αντίστοιχο γλυκό, προστέθηκε μέλι, ένα αγαπημένο

Τα σπαγγέτι του καροτσέρη – spaghetti alla Carrettiera ή Carrettiere

Εικόνα
Τα σπαγγέτι του καροτσέρη – spaghetti alla Carrettiera ή Carrettiere Spaghetti Alla Carrettiera Tomato, (Tuna, and Mushroom Pasta) (Ricetta originale Romana) Πάνω από έναν αιώνα πριν, οι carrettieri - οδηγοί καροτσιού - θα περιπλανηθούν στην ιταλική χερσόνησο που πωλούν εργαλεία, μαγειρικά σκεύη, κρασί, υφάσματα και βασικά συστατικά μαγειρέματος όπως σιτηρά, διατηρημένα ψάρια και λάδι.Ο περιφερικός τρόπος ζωής τους σήμαινε ότι συχνά έπρεπε να τρέφονται στο δρόμο. Ένα από τα standbys τους ήταν μια απλή σάλτσα ζυμαρικών που έγινε γνωστή ως alla carrettiera ή «στο στυλ του οδηγού του καλαθιού». Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδόσεις αυτής της συνταγής, πιθανότατα συνέπεια του γεγονότος ότι οι οδηγοί κάνουν συχνά με ό,τι συστατικά είχαν. Αυτή η έκδοση είναι εμβληματική του πιο δημοφιλούς στυλ μέσα και γύρω από τη Ρώμη . Διαθέτει μια γρήγορα μαγειρεμένη σάλτσα χτισμένη από συρραπτικά, όπως κονσέρβες ντομάτες, ελαιόλαδο, κονσέρβες τόνου σε ελαιόλαδο και αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι -

Χταπόδι γιουβέτσι (Συνταγή)

Εικόνα
  Χταπόδι γιουβέτσι (Συνταγή) Οπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά, το χταπόδι είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Σε αντίθεση με άλλες ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, δεν περιέχει κακά κορεσμένα λιπαρά. Το γεγονός αυτό το καθιστά μια πολύ υγιεινή εναλλακτική του κρέατος, ειδικά για όσους το αποφεύγουν, όπως φυτοφάγοι , άτομα σε νηστεία κ.ά. Το χταπόδι είναι πηγή βιταμινών, όπως Β3 και Β12. Είναι πλούσιο σε πολλά βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό στην εκτέλεση διάφορων ζωτικών λειτουργιών. Η παρουσία των βιταμινών Α, Β και C στο χταπόδι είναι επίσης ευεργετική για τη υγεία του οργανισμού. Ενώ η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της καλής όρασης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το χταπόδι είναι μια μεγάλη πηγή απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων , τα οποία συντελούν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της κατάθλιψης. Δι

Πατάτες ογκρατέν (au gratin)

Εικόνα
  Πατάτες ογκρατέν (au gratin) Γαλλικός όρος που σημαίνει το μαγείρεμα ενός φαγητού σε υψηλή θερμοκρασία στη σαλαμάνδρα ή στο γκριλ του φούρνου, ώστε η επιφάνειά του να ροδίσει και να δημιουργηθεί μια εύγευστη κρούστα. Το φαγητό μπορεί να επικαλύπτεται από μια στρώση κάποιου υλικού ή σάλτσας που να βοηθά στη δημιουργία της κρούστας, όπως για παράδειγμα τριμμένο τυρί ή σάλτσα μπεσαμέλ. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που πολλές συνταγές για ογκρατέν περιέχουν ρίζες. Μια από τις καλύτερες πρώτες ύλες είναι οι πατάτες και το κλασικότερο ογκρατέν είναι οι λεγόμενες πατάτες dauphinois, όπου λεπτές φέτες από πατάτες ψήνονται στον φούρνο μέσα σε γάλα.  Καθώς ψήνονται, το γάλα καίγεται λίγο από πάνω και δημιουργεί την χαρακτηριστική κρούστα. Οι πατάτες είναι επίσης εξαιρετικές με ζαμπόν. Ο πουρές επίσης γίνεται εξαιρετικός ογκρατέν. Μέτριας Δυσκολίας |Όχι πολύ ακριβό | Μερίδες: για 10 μερίδες | Προετοιμασία: 30΄ | Χρόνος:  1.45 | Υλικά (Ingredients): Για ένα ταψάκι 26-28 cm 6-7 πατάτες, καθαρισμένες,