Αναρτήσεις

Πένες (τρικολόρε) με κάπαρη ελιές σκόρδο και ντοματίνια

Εικόνα
  Τι είναι η κάπαρη και πώς παράγεται; Η κάπαρη ή αλλιώς κάππαρις ( Capparis spinosa )είναι ένα πολυετές φυτό της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, γνωστό για τους βρώσιμους ανθοφόρους οφθαλμούς (μπουμπούκια) και τους καρπούς της. Πρόκειται για έναν αυτοφυή ακανθώδη θάμνο με μικρούς βλαστούς, ο οποίος ευδοκιμεί κυρίως σε βραχώδη και άνυδρα εδάφη. Στην Ελλάδα την συναντάμε κατά κύριο λόγο στα διάσπαρτα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως στην Τήνο. Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα . Η συγκομιδή της κάπαρης γίνεται στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού όπου τα άνθη της είναι ακόμη κλειστά και οι καρποί ανώριμοι. Αρχικά τυλίγονται για μία ημέρα σε ύφασμα και στη συνέχεια τοποθετούνται σε βαρέλια με άλμη και ξύδι, όπου αποθηκεύονται για αρκετές εβδομάδες για να γίνουν τουρσί.  Πένες (τρικολόρε) με κάπαρη ελιές σκόρδο και ντοματίνια ΥΛΙΚΑ Μέλισσα Πέννες Τρικολόρε 500gr 50 ml έχτρα παρθένο ελαιόλαδο 1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό 4 σκελίδες σκόρδο Μερικά ντοματινια Λίγες ελιές

Φιλέτο μπακαλιάρου με τριμμένη ντομάτα ελιές και κάπαρη

Εικόνα
  Στη Σικελία φτιάχνουν μπακαλιάρο με ελιές και ντομάτα, ενίοτε βάζουν κ κάπαρη. Μοναδικό σου λέω για νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες. Για αυτό τρώμε μπακαλιάρο να ξέρεις, για να αντέξουν την νηστεία όσοι την ακολουθούν, μετά πάλι ψάρι των Βαϊων. Και ο μπακαλιάρος είναι στο έθιμο γιατί είναι το ψάρι του φτωχού αλλά και του βουνού. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες μαγειρεύω για φίλους  γιατί μου το ζήτησαν  ένα υπέροχο πιάτο πάνω σε μια συνταγή που είδα και μου άρεσε πολύ της συναδέλφου μαγείρισσας και Chef  Georgia Koutsoukou! Για καλύτερο μαγειρικό  αποτέλεσμα έχω δουλέψει πάνω στο τηγάνι με λαδόκολλα διότι και το φιλέτο μπακαλιάρου όπως και τα υπόλοιπα υλικά είναι όλα πολύ ευαίσθητα Ευχαριστούμε για την συνταγή Chef  Georgia Koutsoukou! Υλικά Για τον μπακαλιάρο ½ κιλό φιλέτα καθαρισμένα μπακαλιάρου, κομμένο σε κομμάτια Λίγο αλεύρι 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή και στον τρίφτη 2 φύλλα δάφνη

Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Εικόνα
Ο μπακαλιάρος (Merluccius merluccius, Μερλούκιος ο γνήσιος) είναι είδος ψαριού το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Μερλουκίδων.   Έχει λεπτό και επίμηκες σώμα. Απαντάται στο βορειοανατολικό Ατλαντικό, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Το είδος είναι σημαντικό εμπορικό αλίευμα, καθώς υπολογίζεται ότι το 2011 αλιεύτηκαν 94.166 τόνοι μπακαλιάρου. Απαντάται στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, από τη Νορβηγία και την Ισλανδία μέχρι τη Μαυριτανία, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Στη Μαύρη θάλασσα απαντάται μόνο στις νότιες ακτές. Το είδος χωρίζεται σε δύο ξεχωριστά υποείδη, ανάλογα με την κατανομή. Το υποείδος Merluccius merluccius smiridus βρίσκεται στη Μεσόγειο και το υποείδος Merlucciuc merluccius merluccius στον Ατλαντικό. Ο γνήσιος υγράλατος μπακαλιάρος παρασκευάζεται με ξήρανση και αλάτισμα του «ατλαντικού γάδου» (atlantic cod). Aνήκει στην οικογένεια Gadidae, στο γένος Gadus, είδος Gadus Morhua και αναφέρεται επίσης ως «γνήσι

Πιπεριές Φλωρίνης οι θαυματουργές: Πως θα τις καθαρίσεις πως θα τις ψήσεις?

Εικόνα
Πιπεριές Φλωρίνης οι θαυματουργές Οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεωρούνται ιδανικοί σύμμαχοι για την υποστήριξη του οργανισμού μας. Οι πιπεριές Φλωρίνης μετά το ταξίδι τους από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία) στην Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα, έφτασαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκατό χρόνια αργότερα. Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούργιο, εξωτικό τότε, καρπό. Στη Φλώρινα λόγω των εύφορων χωμάτων ευδοκίμησε και μέχρι το 1950 εξελίχθηκε σε σημαντικό προϊόν της περιοχής. Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι η μακεδονική ποικιλία της κόκκινης πιπεριάς με τη γλυκιά γεύση. Η Φλώρινα αποδείχθηκε ιδανικός τόπος για την καλλιέργειά της, καθώς το φυτό της πιπεριάς αντέχει στην ξηρασία και το ψύχος, όπως ακριβώς είναι οι κλιματικές συνθήκες στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας.  Η αυθεντική πιπεριά Φλωρίνης έχει γλυκιά γεύση και είναι σαρκώδης, με πλατύ σώμα που σχηματίζει το γράμμα δέλτα και που της δίνει το ντόπιο της όνο