Πιπεριές Φλωρίνης οι θαυματουργές: Πως θα τις καθαρίσεις πως θα τις ψήσεις?



Πιπεριές Φλωρίνης οι θαυματουργές

Οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεωρούνται ιδανικοί σύμμαχοι για την υποστήριξη του οργανισμού μας.

Οι πιπεριές Φλωρίνης μετά το ταξίδι τους από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία) στην Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα, έφτασαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκατό χρόνια αργότερα. Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούργιο, εξωτικό τότε, καρπό. Στη Φλώρινα λόγω των εύφορων χωμάτων ευδοκίμησε και μέχρι το 1950 εξελίχθηκε σε σημαντικό προϊόν της περιοχής.

Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι η μακεδονική ποικιλία της κόκκινης πιπεριάς με τη γλυκιά γεύση. Η Φλώρινα αποδείχθηκε ιδανικός τόπος για την καλλιέργειά της, καθώς το φυτό της πιπεριάς αντέχει στην ξηρασία και το ψύχος, όπως ακριβώς είναι οι κλιματικές συνθήκες στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας. 

Η αυθεντική πιπεριά Φλωρίνης έχει γλυκιά γεύση και είναι σαρκώδης, με πλατύ σώμα που σχηματίζει το γράμμα δέλτα και που της δίνει το ντόπιο της όνομα «πλατίκα», δηλαδή «πλατιά». Φυτεύεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, γίνεται πράσινη τον Ιούλιο και ωριμάζει τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη, αφού πάρει το πορφυρένιο  χρώμα της.


Πιπεριές Φλωρίνης ψητές στο ξύδι και στο λάδι.

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά πιπεριές Φλωρίνης

λίγο ξύδι

λίγο ελαιόλαδο

φρέσκο τριμμένο πιπέρι

αλάτι  Ιμαλάιων

λίγο μπουκοβο

σκόρδο τριμμένο σε σκόνη

1 λαδόκολλα

1 παραλληλόγραμμο  ταψί

1 πλαστικό καλό μπολ

Εκτέλεση συνταγής 

Καθαρίζουμε τις πιπεριές κόβουμε τα κοτσάνια και το κεφάλι και βγάζουμε καλά τα σπόρια και της μικρό ίνες και τις πλένουμε καλά με νερό. Η φλούδα της πιπεριάς πρέπει να φύγει και αυτό γίνεται εύκολα όταν η πιπεριά ψηθεί.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι  χωρίζουμε τις πιπεριές σε 2 κομμάτια και τις τοποθετούμε πάνω  σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν καλά από τα νερά τοποθετούμε ξανά στην λαδόκολλα στο ταψί.

Μετά τις ραντίζουμε καλά με ξύδι και ελαιόλαδο ρίχνουμε το αλάτι και το φρέσκο τριμμένο πιπέρι μαζί και το μπουκοβο.

Προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε και λίγο γλυκιά πάπρικα.

Προθερμαίνουμε καλά  τον φούρνο και ψήνουμε στους 220 βαθμούς στο πάνω κάτω για 40 με 45 λεπτά.


Εναλλακτικά μπορούμε να τις ψήσουμε και στον αέρα στους 200 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά.

Αφού ψηθούν τις βάζουμε από το φούρνο όπως είναι με το ταψί μαζί και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Τοποθετούμε  τις πιπεριές σε μπολ πλαστικό η γυάλινο ριγώνουμε από επάνω λίγο ξύδι και ελαιόλαδο μαζί και το σκόρδο και έξτρα πιπέρι αν θέλουμε.

Το χειμώνα δεν χρειάζονται να είναι στο ψυγείο λόγο των μικρών θερμοκρασιών έτσι και αλλιώς τις καταναλώνουμε πολύ γρήγορα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες τοποθετείτε το μπολ στο ψυγείο για ασφάλεια λόγο της ζέστης και της υψηλής φυσικής θερμοκρασίας.

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Φλώρινα καθιστούν τα διάφορα τοπικά προϊόντα και τα κρασιά που παράγονται εδώ σημείο αναφοράς για όλους τους Μακεδόνες, και όχι μόνον. Όμως, χωρίς αμφιβολία το προϊόν εκείνο χάρη στο οποίο η Φλώρινα έχει αποκτήσει πανελλήνια φήμη είναι οι πιπεριές της, οι ονομαστές πιπεριές Φλωρίνης.

Οι πιπεριές συλλέγονται από το κτήμα και, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται, άλλες ψήνονται στα κάρβουνα, άλλες αποξηραίνονται, άλλες ακολουθούν τη διαδικασία βρασμού και άλλες αναμειγνύονται με διάφορα άλλα υλικά, ώστε να δημιουργηθεί μια υπέροχη σάλτσα.

Συνταγή Τεχνικές:  

Αλέξιος Νικολουτσόπουλος 

Επαγγελματίας μάγειρας  Chef (Pastry Chef)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι