Φιλέτο μπακαλιάρου με τριμμένη ντομάτα ελιές και κάπαρη

 



Στη Σικελία φτιάχνουν μπακαλιάρο με ελιές και ντομάτα, ενίοτε βάζουν κ κάπαρη.

Μοναδικό σου λέω για νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες.

Για αυτό τρώμε μπακαλιάρο να ξέρεις, για να αντέξουν την νηστεία όσοι την ακολουθούν, μετά πάλι ψάρι των Βαϊων.

Και ο μπακαλιάρος είναι στο έθιμο γιατί είναι το ψάρι του φτωχού αλλά και του βουνού.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες μαγειρεύω για φίλους  γιατί μου το ζήτησαν  ένα υπέροχο πιάτο πάνω σε μια συνταγή που είδα και μου άρεσε πολύ της συναδέλφου μαγείρισσας και Chef  Georgia Koutsoukou!

Για καλύτερο μαγειρικό  αποτέλεσμα έχω δουλέψει πάνω στο τηγάνι με λαδόκολλα διότι και το φιλέτο μπακαλιάρου όπως και τα υπόλοιπα υλικά είναι όλα πολύ ευαίσθητα

Ευχαριστούμε για την συνταγή Chef  Georgia Koutsoukou!




Υλικά

Για τον μπακαλιάρο

½ κιλό φιλέτα καθαρισμένα μπακαλιάρου, κομμένο σε κομμάτια

Λίγο αλεύρι

3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας κάπαρη

4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή και στον τρίφτη

2 φύλλα δάφνης

Ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο

3 κουταλιές της σούπας ελιές Καλαμών καθαρισμένες από τα κουκούτσια

50 ml. λευκό κρασί

150 ml νερό χλιαρό

Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Πιπέρι φρέσκοτριμμένο, αλάτι αν χρειαστεί




Εκτέλεση

Αφού καθαρίσετε τα φιλέτα μπακαλιάρου σκουπίστε με χαρτί κουζίνας, αλευρώστε τα και τηγανίστε τα (πρώτα με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω) και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο, τις καθαρισμένες ελιές, αμέσως μετά τις τριμμένες ντομάτες και τέλος την κάπαρη

Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις έχουν συρρικνωθεί τα υγρά, προσθέτουμε το κρασί το κρασί και σε πολύ χαμηλή φωτιά , μαγειρεύουμε για περίπου πέντε λεπτά.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, ίσως πάρει λίγο λιγότερο από τα 150 ml, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πήξει η σάλτσα. 

Τέλος ρίχνουμε αλάτι με προσοχή (έχουνε μπακαλιάρο και κάπαρη) , και πιπέρι φρέσκοτριμμένο

Προσθέτουμε στο σκόρδο κ το μαϊντανό, κρατάμε λίγο για το στόλισμα του πιάτου. 

Στη συνέχεια τα φιλέτα του μπακαλιάρου και αφήνουμε για δύο τρία λεπτά, ανακινώντας μόνο το σκεύος, όχι κουτάλα.

Για περίπου 5-7 λεπτά..

Σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλιζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε.




Παρουσίαση συνταγής Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Επαγγελματίας μάγειρας Chef (Pastry Chef)

Ευχαριστούμε για την συνταγή Chef  Georgia Koutsoukou!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι