Πένες (τρικολόρε) με κάπαρη ελιές σκόρδο και ντοματίνια



 Τι είναι η κάπαρη και πώς παράγεται;

Η κάπαρη ή αλλιώς κάππαρις ( Capparis spinosa )είναι ένα πολυετές φυτό της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, γνωστό για τους βρώσιμους ανθοφόρους οφθαλμούς (μπουμπούκια) και τους καρπούς της. Πρόκειται για έναν αυτοφυή ακανθώδη θάμνο με μικρούς βλαστούς, ο οποίος ευδοκιμεί κυρίως σε βραχώδη και άνυδρα εδάφη. Στην Ελλάδα την συναντάμε κατά κύριο λόγο στα διάσπαρτα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως στην Τήνο. Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα. Η συγκομιδή της κάπαρης γίνεται στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού όπου τα άνθη της είναι ακόμη κλειστά και οι καρποί ανώριμοι. Αρχικά τυλίγονται για μία ημέρα σε ύφασμα και στη συνέχεια τοποθετούνται σε βαρέλια με άλμη και ξύδι, όπου αποθηκεύονται για αρκετές εβδομάδες για να γίνουν τουρσί. 


Πένες (τρικολόρε) με κάπαρη ελιές σκόρδο και ντοματίνια


ΥΛΙΚΑ

Μέλισσα Πέννες Τρικολόρε 500gr

50ml έχτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό

4 σκελίδες σκόρδο

Μερικά ντοματινια

Λίγες ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι

Λίγη κάπαρη

Ένα ποτήρι λευκό κρασί η λίγο κονιάκ

Αλάτι πιπέρι

Χυμός ντομάτας

Λίγο ζεστό νερό

Ξερό βασιλικό η ρίγανη



Εκτέλεση συνταγής

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αμέσως και τα ντοματινια τις ελιές και την κάπαρη.

ΙΣΑ ΙΣΑ να μαλακώσουν θέλουμε και αμέσως σβήνουμε με το κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον χυμό ντομάτας και το ζεστό νερό και όταν πάρει μια βράση κοιτάζουμε για πιπέρι και αλάτι στο αλάτι θα προσέξουμε λίγη ποσότητα.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα για περίπου 12 λεπτά ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί προσθέτουμε τον ξερό βασιλικό η την ρίγανη  και σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα όπως οι Ιταλοί.

 




 Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν αρκετοί, το ντοματίνι έχει εποχή, και αυτή είναι η καλοκαιρινή, ακριβώς όπως η ντομάτα. Η ιδανική θερμοκρασία για την καλλιέργεια τους είναι 20-28°C. Αν λοιπόν στην Κρήτη ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας αυτές οι θερμοκρασίες ξεκινούν νωρίτερα ή διατηρούνται μέχρι αργά το φθινόπωρο ή και τις αρχές του χειμώνα, η καλλιεργητική περίοδος διευρύνεται. Έτσι μπορούμε να έχουμε υπαίθριες ντομάτες και ντοματίνια (συμβατικά ή βιολογικά) και πριν ή μετά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον υπόλοιπο καιρό προέρχονται από θερμοκήπια. Επίσης, πολλές από τις καλλιέργειες είναι υδροπονικές, δηλαδή εκτός εδάφους, σε ειδικό υπόστρωμα και άρα δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ασθένειες που προκύπτουν από την επαφή με το χώμα.





Συνταγή Τεχνικές 

Chef Alexios Nikoloutsopoulos.

Alexios Nikoloutsopoulos

Επαγγελματίας Μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης 

#Chef #PastryChef #pizzaioli 

https://chefalexios.blogspot.com/




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι