Πένες (τρικολόρε) με κάπαρη ελιές σκόρδο και ντοματίνια
Τι είναι η κάπαρη και πώς παράγεται;
Η κάπαρη ή αλλιώς κάππαρις ( Capparis spinosa )είναι ένα πολυετές φυτό της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, γνωστό για τους βρώσιμους ανθοφόρους οφθαλμούς (μπουμπούκια) και τους καρπούς της. Πρόκειται για έναν αυτοφυή ακανθώδη θάμνο με μικρούς βλαστούς, ο οποίος ευδοκιμεί κυρίως σε βραχώδη και άνυδρα εδάφη. Στην Ελλάδα την συναντάμε κατά κύριο λόγο στα διάσπαρτα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως στην Τήνο. Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα. Η συγκομιδή της κάπαρης γίνεται στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού όπου τα άνθη της είναι ακόμη κλειστά και οι καρποί ανώριμοι. Αρχικά τυλίγονται για μία ημέρα σε ύφασμα και στη συνέχεια τοποθετούνται σε βαρέλια με άλμη και ξύδι, όπου αποθηκεύονται για αρκετές εβδομάδες για να γίνουν τουρσί.
Πένες (τρικολόρε) με κάπαρη ελιές σκόρδο και ντοματίνια
ΥΛΙΚΑ
Μέλισσα Πέννες
Τρικολόρε 500gr
50ml έχτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι
ξερό
4 σκελίδες σκόρδο
Μερικά ντοματινια
Λίγες ελιές καλαμών
χωρίς κουκούτσι
Λίγη κάπαρη
Ένα ποτήρι λευκό
κρασί η λίγο κονιάκ
Αλάτι πιπέρι
Χυμός ντομάτας
Λίγο ζεστό νερό
Ξερό βασιλικό η
ρίγανη
Βράζουμε τα ζυμαρικά
σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Τσιγαρίζουμε το
κρεμμύδι και το σκόρδο και αμέσως και τα ντοματινια τις ελιές και την κάπαρη.
ΙΣΑ ΙΣΑ να
μαλακώσουν θέλουμε και αμέσως σβήνουμε με το κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί το
αλκοόλ.
Συνεχίζουμε
προσθέτοντας τον χυμό ντομάτας και το ζεστό νερό και όταν πάρει μια βράση
κοιτάζουμε για πιπέρι και αλάτι στο αλάτι θα προσέξουμε λίγη ποσότητα.
Χαμηλώνουμε την
φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα για περίπου 12 λεπτά ρίχνουμε μέσα τα
ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αφήνουμε να
ξεκουραστεί προσθέτουμε τον ξερό βασιλικό η την ρίγανη και σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα όπως οι Ιταλοί.
Συνταγή Τεχνικές
Chef Alexios Nikoloutsopoulos.
Alexios Nikoloutsopoulos
Επαγγελματίας Μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης
#Chef #PastryChef #pizzaioli
https://chefalexios.blogspot.com/
Σχόλια