Σάμαλι με γιαούρτι και μαστίχα (Συνταγή)

Σάμαλι με γιαούρτι και μαστίχα (Συνταγή)

Το Σάμαλι (Sambalı Tatlısı ∼ Şam Tatlısı) είναι το γλυκό της Ανατολής και αυτό γιατί η ιστορία του περνάει από όλες τις λαμπρές της πόλης μέχρι να καταλήξει στην Ελλάδα. Πρωτοφτιάχτηκε στη Δαμασκό της Συρίας, όπως και το γλυκό “Μπαμπάς (Şambaba)”, απ΄ όπου και πήρε και το όνομά του που σημαίνει “Το Γλυκό της Δαμασκού”.





Μερίδες 15-15 | ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά | αναμονή 6 ΩΡΕΣ  | Εκτέλεση 40 -45 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
Μείγμα α
800 gr σιμιγδάλι χονδρό
400 gr Ζάχαρη

Μείγμα β  
4 gr Μπέικιν πάουντερ
4 gr αμμωνία σε σκόνη
4 gr μαστίχα τριμμένη σε 50 gr Ζάχαρη
200 gr γιαούρτι στραγγιστό 
400 gr νερό
1 δόση βανίλιας

Σιρόπι
Το βράζουμε ακριβώς 2 λεπτά
Σιρόπι 29 γράδα (βαθμός πυκνότητας)
600 gr νερό
900 gr Ζάχαρη
50 gr γλυκόζη
1 φλούδα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας








ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τοποθέτησα όλα τα υλικά να έρθουν όλα σε θερμοκρασία δωματίου και με την ηλεκτρονική ζυγαριά μέτρησα όλες τις ποσότητες των υλικών.
Σε μια μπασινα έφτιαξα το μείγμα Α δηλαδή ζάχαρη και σιμιγδάλι και με μια σπάτουλα το ομογενοποίησα.
Ύστερα σε μια άλλη μπασινα δημιούργησα το μείγμα Β δηλαδή νερό γιαούρτη αμόνια μπεικιν μαστίχα βανίλια. 
Τοποθέτησα το μείγμα β στο μείγμα α και με την βοήθεια μιας Μαριζ ομογενοποίησα το μείγμα.
Βουτύρωσα ένα τετράγωνο ταψί και του έριξα και λίγο σιμιγδάλι ψιλό και τοποθέτησα το μείγμα Α+Β μέσα στο ταψί.
Άφησα το μείγμα να ξεκουραστεί στο ταψί και έμεινε εκεί για 5 ώρες πριν το ψήσω.
Έβαλα το φούρνο να προθερμαίνετε και έψησα στον αέρα στους 170 - 175 βαθμούς για 45 λεπτά σύμφωνα με την δυναμική του δικού μου οικιακού φούρνου.
Πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο έβαλα να φτιάξω το σιρόπι για να είναι έτοιμο και μόλις ξεφουρνίσω να σιροπιάσω το γλυκό μου. το σιρόπι έγινε στα 29 γράδα βαθμός πυκνότητας του σιροπιού.
Μόλις το γλυκό ψήθηκε αμέσως σιρόπιασα και το άφησα να ρουφήξει όλο το σιρόπι.









Συνταγή Χρήστος Παυλάκης (Pastry Chef)

Εκτέλεση συνταγής τεχνικές Αλέξιος Νικολουτσόπουλος
Επαγγελματίας Μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης 
#Chef #PastryChef #pizzaioli 


Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι