Μακαρονάδα με χταπόδι | Συνταγή ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Μακαρονάδα με χταπόδι
Συνταγή ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Μερίδες 4 | ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά | αναμονή 10 λεπτά | Εκτέλεση 80 - λεπτά
ΥΛΙΚΑ
Για το βρασμό του χταποδιού
1 συσκευασία
800gr κατεψυγμένα πλοκάμια από χταπόδι
300 400ml κρασί κόκκινο
50ml ξύδι λευκό
1 φακελάκι
γλυκάνισο
2 δαφνόφυλλα
3 κόκκους μπαχάρι
Για την κόκκινη σάλτσα
1 Kyknos
Χυμός Τομάτας Χάρτινο 500gr
100ml ζεστό νερό μαζί με τον χυμό ντομάτας
50gr φρέσκο ελαιόλαδο
1 μεγάλο
ξερό κρεμμύδι
3 σκελίδες
σκόρδο
1κ/γ πελτέ
1κ/γ
μπουκοβο
1κ/σ Ζάχαρη
Αλάτι Πιπέρι
1 ξυλάκι
κανέλα
50gr βούτυρο
50ml κρασί κόκκινο
2 φύλλα
δάφνης προαιρετικό υλικό
Λίγη
τριμμένη ρίγανη
30gr βούτυρο
50ml ζεστό νερό μαζί με το ζουμί από το χταπόδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Ξεπαγώνουμε τα πλοκάμια τα πλένουμε και τα χωρίζουμε τα
βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν πολύ καλά.
Σε μια φαρδιά μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα τα
πλοκάμια προσθέτουμε το κρασί το ξύδι μαζί και το γλυκάνισο επίσης μπορούμε να
βάλουμε και μερικούς κόκκους από μπαχάρι η δαφνόφυλλο αν θέλουμε και μας
αρέσει?
Σιγοβράζουμε περίπου για μια ώρα με φωτιά μέτρια προς το
δυνατό σκεπάζουμε με το καπάκι και που και που του ρίχνουμε και καμιά ματιά
γιατί μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο κρασί.
Μόλις έχει βράσει το χταπόδι και είναι έτοιμο σουρώνουμε το
υγρό το ζουμί που μας έχει μείνει μέσα στην κατσαρόλα και το κρατάμε σε ένα
μπολάκι επίσης βγάζουμε τα πλοκάμια σε ένα πιάτο και στην ίδια κατσαρόλα που
βράσαμε το χταπόδι θα φτιάξουμε την
κόκκινη σάλτσα χταποδιού.
Ανοίγουμε την φωτιά στο δυνατό και ρίχνουμε το ελαιόλαδο
στην κατσαρόλα και το πρώτο κομμάτι
βούτυρο δημιουργώντας ένα ΜΙΧ λιπαντικής ουσίας!
Στην συνέχεια σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι και μετά το σκόρδο
και μόλις πάρουν χρώμα και μαλακώσουν ρίχνουμε μέσα τα πλοκάμια τα οποία είχαμε
βγάλει στο πιάτο λίγο ποιο πριν, για καλύτερη απορρόφηση του υλικού στην σάλτσα
αν θέλουμε κτυπάμε στο μίξερ το κρεμμύδι και το σκόρδο δείτε στο βίντεο στο
κανάλι μου!
Σοτάρουμε και ελαφρώς τα πλοκάμια και σβήνουμε με κρασί δεν
ανακατεύουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ αμέσως μετά βάζουμε τον πελτέ
και το μπουκοβο και τα σοτάρουμε στο πάτο της κατσαρόλας να βγάλουν τα αρώματα
τους και να δώσουν ιδιαίτερο χρώμα και γεύση στην σάλτσα μας αμέσως ρίχνουμε το
χυμό ντομάτας μαζί και το ζεστό νερό!
Μόλις πάρει τις πρώτες βράσεις ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι
και την ζάχαρη αλλά και το στικ κανέλας μαζί με τα δαφνόφυλλα.
Κατεβάζουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε συνολικά να
σιγοβράσει η σάλτσα περίπου για 15 με 20 λεπτά στα μέσα περίπου του βρασμού
ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα το ζουμί που είχαμε κρατήσει από το χταπόδι μαζί με
λίγο ζεστό νερό αυτό με τα 50ml.
Μόλις πάρει ξανά κανονικά μερικές βράσεις ρίχνουμε μέσα στην
κατσαρόλα την ρίγανη και μετά τα ζυμαρικά μας ανακατεύουμε συχνά για να μην
κολλήσουν και βράζουμε χρονικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου!.
Προσέχουμε πολύ κατά τον βρασμό μήπως χρειαστεί να ρίξετε λίγο έχτρα επιπλέον ζεστό νερό διότι τα ζυμαρικά έχουν την ιδιότητα τραβούν πολύ ζουμί? μόλις είναι έτοιμα και έχουν μείνει μόνο τα μακαρόνια με ελάχιστη σάλτσα τότε λοιπόν προσθέτετε το δεύτερο κομμάτι βούτυρο το ποιο μικρό σε μέγεθος έτσι για να δέσει στο τέλος η σάλτσα αφήνουμε το φαγητό μας για λίγο να ξεκουραστεί και σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα όπως κάνουν οι ιταλοί!
Συνταγή Τεχνικές Chef Alexios Nikoloutsopoulos.
Alexios Nikoloutsopoulos
Επαγγελματίας Μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης
#Chef #PastryChef #pizzaioli
https://chefalexios.blogspot.com/
Σχόλια