Αναρτήσεις

Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Εικόνα
Ο μπακαλιάρος (Merluccius merluccius, Μερλούκιος ο γνήσιος) είναι είδος ψαριού το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Μερλουκίδων.   Έχει λεπτό και επίμηκες σώμα. Απαντάται στο βορειοανατολικό Ατλαντικό, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Το είδος είναι σημαντικό εμπορικό αλίευμα, καθώς υπολογίζεται ότι το 2011 αλιεύτηκαν 94.166 τόνοι μπακαλιάρου. Απαντάται στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, από τη Νορβηγία και την Ισλανδία μέχρι τη Μαυριτανία, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Στη Μαύρη θάλασσα απαντάται μόνο στις νότιες ακτές. Το είδος χωρίζεται σε δύο ξεχωριστά υποείδη, ανάλογα με την κατανομή. Το υποείδος Merluccius merluccius smiridus βρίσκεται στη Μεσόγειο και το υποείδος Merlucciuc merluccius merluccius στον Ατλαντικό. Ο γνήσιος υγράλατος μπακαλιάρος παρασκευάζεται με ξήρανση και αλάτισμα του «ατλαντικού γάδου» (atlantic cod). Aνήκει στην οικογένεια Gadidae, στο γένος Gadus, είδος Gadus Morhua και αναφέρεται επίσης ως «γνήσι

Πιπεριές Φλωρίνης οι θαυματουργές: Πως θα τις καθαρίσεις πως θα τις ψήσεις?

Εικόνα
Πιπεριές Φλωρίνης οι θαυματουργές Οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεωρούνται ιδανικοί σύμμαχοι για την υποστήριξη του οργανισμού μας. Οι πιπεριές Φλωρίνης μετά το ταξίδι τους από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία) στην Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα, έφτασαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκατό χρόνια αργότερα. Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούργιο, εξωτικό τότε, καρπό. Στη Φλώρινα λόγω των εύφορων χωμάτων ευδοκίμησε και μέχρι το 1950 εξελίχθηκε σε σημαντικό προϊόν της περιοχής. Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι η μακεδονική ποικιλία της κόκκινης πιπεριάς με τη γλυκιά γεύση. Η Φλώρινα αποδείχθηκε ιδανικός τόπος για την καλλιέργειά της, καθώς το φυτό της πιπεριάς αντέχει στην ξηρασία και το ψύχος, όπως ακριβώς είναι οι κλιματικές συνθήκες στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας.  Η αυθεντική πιπεριά Φλωρίνης έχει γλυκιά γεύση και είναι σαρκώδης, με πλατύ σώμα που σχηματίζει το γράμμα δέλτα και που της δίνει το ντόπιο της όνο

(Σεμινάριο Μαγειρικής) ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ | ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Εικόνα
  (Σεμινάριο Μαγειρικής)  ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ | ΤΕΧΝΙΚΕΣ Τα αυγά θα έπρεπε να συγκαταλέγονται στα superfoods κατά τη γνώμη μας. Δεν είναι μόνο καλή πηγή πρωτεϊνών. Περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και μόνο καλό μπορεί να μας κάνουν όταν τα τρώμε τακτικά. Μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους και να προστεθούν σε πολλά πιάτα και συνταγές. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι το βραστό αυγό (σφιχτό). Μπορούμε να το προσθέσουμε στις σαλάτες μας ή να το φάμε σκέτο με λίγο αλατοπίπερο ή λίγο ελαιόλαδο.  Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα. Το αυγό είναι το δώρο της φύσης στη ζωή. Η υπερτροφή που μας κάνει καλό από τη βρεφική ηλικία και για όλη τη ζωή μας.  Από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής μας και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, το αυγό ως διατροφική επιλογή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο: πλούσιο σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. (Σεμινάριο Μαγειρικής) ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ  Συνταγή Τεχνικές  Αλέξιος

Σουφλέ σοκολάτας | Chocolate Souffle (Συνταγή)

Εικόνα
Σουφλέ σοκολάτας | Chocolate Souffle (Συνταγή) ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Η συνταγή βγάζει 6 μερίδες  ΥΛΙΚΑ 150 gr σοκολάτα υγείας λιωμένη 150 gr ζάχαρη κρυσταλλική 150 gr αυγά= 3 αυγά μεσαίου μεγέθους 180 gr βουτηρο 82% 90 gr αλεύρι μαλακό για όλες της χρήσεις ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: Σε ένα (Μπεν Μαρί) λιώνουμε την σοκολάτα και το βούτυρο μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 45 βαθμούς. Αν δεν ξέρεται τι είναι το (Μπεν Μαρί) βάλτε τα υλικά μαζί στο φούρνο μικροκυμάτων για να υγροποιηθούν. Πολύ απλά, τοποθετώντας μία κατσαρόλα που βράζει και από πάνω ένα μεταλλικό μπολ με το υλικό που θέλεις να ζεστάνεις και αφήνοντας τους ατμούς να κάνουν την δουλειά. Την κουβερτούρα δεν τη λιώνουμε ποτέ απευθείας στη φωτιά επειδή μπορεί να καεί. Η θερμοκρασία πρέπει να ανεβαίνει σταδιακά και η σοκολάτα να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με την πηγή της θερμότητας. Γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε (μπεν μαρί.) Σε μια μπασινα χτυπώ και αφρατευω με ένα φουε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη. Ενσωματώνω στα αυγά το πρώτο μείγμ

Ζυμαρικά καρότου με ντομάτες με αυγά μάτια | Σπαγγέτι καγιανάς ή στραπατσάδα.

Εικόνα
Μια ιδέα και συμβουλή: Όταν φτιάξετε ντομάτες με αυγά δοκιμάστε αφού γίνουν βγάλτε τα αυγά σε ένα πιάτο να μείνει το τηγάνι μόνο με την σάλτσα ντομάτας! και σε μια άλλη κατσαρόλα βράστε ζυμαρικά σπαγγέτι! και αφού βράσουν θα τα ρίξετε μέσα στην σάλτσα από τα αυγά και όταν σερβίρετε στο πιάτο τα ζυμαρικά βάλτε από πάνω και ένα αυγό! δεν έχετε δοκιμάσει καλύτερο πιάτο? Άλλο πράγμα!!! Το φαγητό, που ουσιαστικά αποτελείται από αυγά και ντομάτες και επιδέχεται διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα. Πολύ απλό και γρήγορο. Το συγκεκριμένο φαγητό μπορεί να γίνει σε πολλές παραλλαγές! την συνταγή την έμαθα να την φτιάχνω πρώτα από την Γιαγιά μου και μετά από την μητέρα μου! η συνταγή έχει καταγωγή κυρίως από την Ζάκυνθο και Κεφαλονιά και μετά πέρασε απέναντι στην Πελοπόννησο και κυρίως στο νομό Ηλείας λόγο της μεγάλης παράγωγης σε ντομάτα το κύριο υλικό στην συνταγή. Η Γιαγιά μου το έφτιαχνε σε μεγάλη ποσότητα για να ταΐσουμε τους εργάτες που είχαμε στα αμπέλια μας μιας και ήταν πολύ νόσ