Μπακαλιάρος σκορδοστούμπι με πατάτες στο φούρνο








Ο μπακαλιάρος (Merluccius merluccius, Μερλούκιος ο γνήσιος) είναι είδος ψαριού το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Μερλουκίδων. Έχει λέπτο και επίμηκες σώμα. Απαντάται στο βορειοανατολικό Ατλαντικό, συμπεριλαμβανμένης της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Το είδος είναι σημαντικό εμπορικό αλίευμα, καθώς υπολογίζεται ότι το 2011 αλιεύτηκαν 94.166 τόνοι μπακαλιάρου. 
Η συχνή κατανάλωση μπακαλιάρου θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε καρδιαγγειακά νοσήματα, περιορίζει τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, ενδυναμώνει την νοητική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τη μνήμη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συμβάλλει επίσης στην εξασφάλιση μιας σωστής και υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς.

Στην Ελλάδα, ο βακαλάος εισάγεται από τις βόρειες χώρες και διατίθεται ως κατεψυγμένο προϊόν ή σε μορφή καθαρισμένου φιλέτου χωρίς κόκκαλο, έτοιμου για μαγείρεμα.

Το έθιμο του μπακαλιάρου

Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.

Την συνταγή την έμαθα από την μητέρα μου και η μητέρα μου την έμαθε από την πεθερά της σε ένα πολύ όμορφο χωριό στην Ηλεία έτσι όπως το έφτιαχναν εκεί από πριν πολλά χρόνια!!

Υλικά
10 κομμάτια μπακαλιάρος 
5 κρεμμύδια μέτρια
1 μεγάλο ποτήρι νερού λάδι
αλάτι, πιπέρι
λίγο μαϊντανός
3 ντομάτες ώριμες φρέσκες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
1 κιλό πατάτες κομμένες σε κυδωνάτα κομμάτια.

Εκτέλεση συνταγής
Ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο από την προηγουμένη, αλλάζοντας κατά διαστήματα το νερό του. Αυτό μπορεί να γίνει και για δυο μέρες.
Κόβετε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια και τα στρώνετε ψιλοκομμένα σε ταψί Αλατίζετε, πιπερώνετε. Και ρίχνετε και λίγο λάδι και τα ανακατεύετε.
Τοποθετείτε γύρω γύρω στο ταψί τα κομμάτια από τον μπακαλιάρο με την πέτσα προς τα κάτω στα κρεμμύδια, αφού τα έχετε στραγγίσει από το νερό που τα είχατε.
Ύστερα το τοποθετούμε στο κέντρο της πατάτες αφού τις έχουμε αλλατοπιπερώσει και λαδώσει σε μια άλλη λεκάνη.
Συνεχίζοντας προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο μην το φοβάστε αυτό το φαγητό θέλει λάδι αρκετό.
Συνεχίζοντας ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και τον λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πάνω κάτω στους 200 βαθμούς. Για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Αφού περάσουν 15-20 λεπτά ρίχνουμε μέσα τον χυλό από το σκορδοστούμπι να πάει παντού και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Για την σάλτσα σκορδοστούμπι
Υλικά
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
Λίγο ξύδι
αλάτι
Πιπέρι
Λίγο αλεύρι
Λίγο νερό
Εκτέλεση
Η ποσότητα του χυλού θα την υπολογίσετε ανάλογα το ταψί και τα άτομα.
Στο γουδί η στο μουλτι λιώνουμε τα σκόρδα ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά αυτό που θέλουμε είναι να γίνει ένας πολύ καλός χυλός για να περιχύσουμε μέσα στο ταψί να πάει παντού και ειδικά πάνω στα κομμάτια του μπακαλιάρου τον οποίο χυλό τον ρίχνουμε μετά από 15 με 20 λεπτά αφού έχουμε βάλει το φαγητό στον φούρνο.

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από τον chef alexios Νikoloutsopoulos.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι