Πώς φτιάχνουμε προζύμι


Το προζύμι είναι το συστατικό που μεταμορφώνει τον άρτο το ψωμί και του δίνει αυτή την όξινη γεύση το χρώμα την ποιότητα και την διάρκεια,το κοκτέιλ μικροοργανισμών είναι που δίνει τον έντονο χαρακτήρα στο ψωμί που φτιάχνεται με προζύμι: ιδιαίτερη, κάπως όξινη γεύση, έντονη μυρωδιά, πληθωρική εμφάνιση και αυτό το τόσο χαρακτηριστικό, ηδονικό ήχο, που κάνει η κόρα του προζυμένιου ψωμιού όταν σπάει.  χρόνια τώρα παράδοση αιώνων η οποία ξεκινά κάπου στην αρχαία Αίγυπτο.

Η επιστημονική απάντηση είναι ότι το προζύμι είναι μια καλλιέργεια μικροοργανισμών, η οποία ζυμώνει αλεύρι και νερό με τελικό αποτέλεσμα της ζύμωσης αυτής το ψωμί.

Μερικές δοκιμές στο εργαστήριο μου για να μπορέσω να σας δώσω καλύτερες συνταγές όσον αφορά το ζυμάρι για πίτσα το ζυμάρι για πρόσφορο και το ζυμάρι για χωριάτικο ψωμί!!!!



Ένα πολύ απλό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας προζύμι!!

Ημέρα 1
Σε ένα γυάλινο βαζάκι ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και δυο κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό το ανακατεύουμε να γίνει ένα μικρός χυλός Το κλείνουμε Και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για μια ημέρα.



Ημέρα 2η
Ανοίγουμε το βαζάκι. Αν έχει αρχίσει να ενεργοποιείται η ζύμωση, θα πρέπει να έχουν εμφανιστεί φουσκάλες στην επιφάνεια. 
Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι και 3 κουταλιές χλιαρό νερό.



Ημέρα 3η

Εξακολουθούμε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας 3 κουταλιές αλεύρι και 5 περίπου κουταλιές νερό. 



Ημέρα 4η

Η μορφή του πρέπει να είναι σπογγώδης με φυσαλίδες.
Εξακολουθούμε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας 3 κουταλιές αλεύρι και 5 περίπου κουταλιές νερό.



Ημέρα 5η Έχει σχηματιστεί η βάση που θέλουμε την επομένη μέρα ζυμώνουμε!!





Βγάζουμε την βάση που έχουμε φτιάξει σε ένα μπολ ρίχνουμε 2 κούπες αλεύρι και μια κούπα χλιαρό νερό κάνουμε ξανά έναν χυλό και το σκεπάζουμε μέχρι την επομένη!! αυτό είναι το προζύμι μας!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι