Χωριάτικο ψωμί εύκολη συνταγή για αρχάριους




Το χωριάτικο ψωμί όπως λέει και ο τίτλος του ήταν το ψωμί του «φτωχού» ενώ οι πλουσιότεροι συνήθιζαν να καταναλώνουν το λευκό ψωμί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. 

Το ψωμί (αρχ. άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών. Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής (όπου έχει σχήμα πίτας) και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου η βασική τροφή είναι το ρύζι. Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια. Θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και θεωρείται βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.



Υλικά

Στο συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε αλεύρι μύλοι αγίου Γεώργιου ΑΛΕΥΡΙ ΖΥΜΩΤΟ
Το Ζυμωτό είναι αλεύρι από σκληρό σιτάρι. Οι ζύμες του χαρακτηρίζονται για την ελαστικότητά τους και τις υψηλές απορροφήσεις σε νερό. Έτσι, δίνει προϊόντα αφράτα, καλοδιογκωμένα και τραγανά. Οφείλει το κίτρινο  χρώμα του στην άλεση σκληρού σίτου από όπου προέρχεται και η μυστική συνταγή μας που το κατέστησε πρώτο στις προτιμήσεις σας.
Κατηγορίας: Μ
Πρωτεΐνη: 12,2%

400 γραμμάρια  Ζυμωτό αλεύρι από σκληρό σιτάρι. Μύλοι αγίου Γεώργιου
1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά
Νερό 250 ml χλιαρό σε θερμοκρασία 30 βαθμούς
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι



Εκτέλεση συνταγής:
Σε μια ανοξείδωτη λεκάνη ρίχνουμε την στιγμιαία μαγιά και την ζάχαρη και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αφρίσει η μαγιά συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά και μετά τελευταίο ρίχνουμε το αλάτι.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας και να μην κολλά στα χέρια μας αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μιάμιση ώρα 1.30 σκεπασμένο με μεμβράνη σε ζεστό μέρος.
Όταν περάσει ο χρόνος και έχει τριπλασιάσει το μέγεθος του το βγάζουμε και το ξανά ζυμώνουμε με λίγο αλεύρι το τοποθετούμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο  ταψάκι  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πάνω κάτω στους 185 βαθμούς για μια ώρα.



Όταν το ψωμί είναι έτοιμο κλείνουμε τον φούρνο το αφήνουμε να πάρει την φωτιά του και το βγάζουμε το τοποθετούμε σε σκάρα για να αερίζετε το κάτω μέρος και να παραμείνει τραγανό!!!






Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι