Πρόσφορο με σπιτικό προζύμι του Σταυρού ταψάκι μέγεθος 18cm





Για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί προσφέρουμε στο Θεό άρτο και κρασί. Τα απλά αυτά είδη της διατροφής μας, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και με την παρουσία της χάρης του Αγίου Πνεύματος, μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού. Όταν κοινωνούμε προσλαμβάνουμε μέσα μας τον ίδιο το Χριστό.

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Μεγάλη δεσποτική γιορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού, πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός.

Την παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, οι νοικοκυρές συνηθίζουν εδώ και αιώνες, να κόβουν τα βασιλικά, τα οποία έχουν μεγαλώσει πια, αφού τα φρόντιζαν όλο το καλοκαίρι και να τα φέρνουν στην εκκλησία, για να τα μοιράσει ο ιερέας στους πιστούς.

Οι νοικοκυρές έφτιαχναν προζύμι με βασιλικό, στις 14 Σεπτεμβρίου, γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού. Μετά τη λειτουργία έπαιρναν ένα κλωνάρι βασιλικό από τα χέρια του ιερέα και το έβαζαν σε ένα ποτήρι με νερό. Το σκέπαζαν και το άφηναν όλο το βράδυ.

Την άλλη μέρα έβγαζαν τον βασιλικό, ζέσταιναν λίγο το νερό και έριχναν μέσα λίγο αλεύρι και γινόταν ένας αραιός χυλός. Το σκέπαζαν με πετσέτα και από πάνω τοποθετούσαν το βασιλικό. Το άφηναν όλη μέρα.

Το περίεργο είναι ότι το προζύμι φούσκωνε χωρίς προσθήκη μαγιάς και το απέδιδαν στην «Χάρη» του Τιμίου Σταυρού

Εγώ προσωπικά κρατώ μερικά κλωνάρια βασιλικού τα αποξεραίνω στον ήλιο και μετά τα βάζω σε ειδικό σακουλάκι και τα έχω όλο το χρόνο με αυτά βράζω νερό το οποίο παίρνει όλη την ουσία του διαβασμένου βασιλικού νερό που θα δουλέψω στο ζυμάρι όταν θα κάνω πρόσφορο επίσης τα ξερά φύλλα μπορείτε να τα κάψετε μαζί με λιβάνι όταν θέλετε να θυμιατίσετε για ευλογία στο σπίτι σας.





Στην νέα βελτιωμένη συνταγή για πρόσφορο με σπιτικό προζύμι και νερό χλιαρό ποτισμένο με φύλλα βασιλικού από του σταυρού 14 Σεπτεμβρίου στην συγκεκριμένη περίπτωση δουλεύουμε το μέγεθος ταψάκι 18.

Οι ποσότητες των υλικών της συνταγής για το αλεύρι και το νερό διαμορφώνονται από το τι μέγεθος ταψάκι θα χρησιμοποιήσουμε.

Στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε Αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι και αλεύρι χωριάτικο μύλοι Άγιου Γεώργιου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δυνατό καλής ποιότητας κίτρινο χωριάτικο σκληρό αλεύρι και θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα. 

Όσον αφορά το νερό που θα χρειαστούμε αυτό παίζει ρόλο αναλόγως την σύσταση του αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε ειδικά τώρα το καλοκαίρι υπάρχει λόγο ζέστης μεγαλύτερη απορρόφηση νερού γι αυτό σας γράφουμε στα υλικά όσο χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας.

Για το φούσκωμα πριν το ψήσιμο ακολουθούμε την φυσική ωρίμανση σε ζεστό χώρο για αρκετές ώρες διότι αυτό μας εξασφαλίζει ένα σίγουρο αποτέλεσμα χωρίς να γίνει η όλη διαδικασία  με βιασύνη και τεχνικά θερμαντικά μέσα!

Ψήνουμε πάντα σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς. Επιλέγουμε τις αντιστάσεις στο πάνω κάτω και ψήνουμε μια 1 ώρα 30 λεπτά 1.30 στους 200 βαθμούς! Μετά από 30 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και χαρτί το πρόσφορο και συνεχίζουμε το ψήσιμο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.

Καλό θα είναι να έχετε μια ηλεκτρονική ζυγαριά για να μπορέσετε να δείτε ακριβώς τις ποσότητες.

Υλικά για ταψάκι 18cm
400 γραμμάρια αλεύρι σκληρό κίτρινο χωριάτικο Αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι.
400 γραμμάρια αλεύρι σκληρό κίτρινο χωριάτικο Αλεύρι μύλοι Άγιου Γεώργιου.
80 γραμμάρια σπιτικό προζύμι
400 ml χλιαρό νερό 26-30 βαθμοί 
Εμφιαλωμένο νερό όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 8γρ
Γνήσιο κερί για το ταψάκι
Σφραγίδα πρόσφορου σκαλιστή 14-16cm
Ταψάκι αλουμινίου 18cm
1 μεσαία ανοξείδωτη λεκάνη

Επισήμανση: Το καλοκαίρι λόγο των μεγάλων θερμοκρασιών πχ λόγο καύσωνα χρησιμοποιούμε λιγότερη ποσότητα προζυμιού 






Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Την μέρα αυτή γιορτάζεται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός μας.
Με το βασιλικό που παίρνουν από την εκκλησία, οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν το προζύμι της χρονιάς.
Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε το εξής να αποξεράνουμε τα κλωνάρια του βασιλικού και να χρησιμοποιούμε τα φυλλαράκια να βράσουμε νερό με αυτά! Tο νερό αυτό αφού γίνει χλιαρό το βάζουμε στο αλεύρι μας για να φτιάξουμε το πρόσφορο η το προζύμι 

Για την κατασκευή προζυμιού υπάρχουν και άλλοι τρόποι τους οποίους εμείς σεβόμαστε και δεν απορρίπτουμε απλά σε αυτό εδώ σας δείχνουμε ένα απλό και γρήγορο τρόπο!!!






Υλικά
50 γραμμάρια αλεύρι άσπρο σκληρό
50  ml νερό εμφιαλωμένο χλιαρό 30 βαθμούς νερό όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή
1 σφραγίδα πρόσφορου
1 μικρό μπολ γυάλινο
1 ανοξείδωτη λεκάνη

Εάν δεν έχετε προζύμι έτοιμο, ανακατέψτε 50 γρ αλεύρι χωριάτικο και 50 γραμ νερό, κάντε το μια μπάλα και βάλτε το σε ένα μπολ στην συντήρηση για 1 εβδομάδα, 10 ημέρες.

Τις πρώτες ημέρες το προζύμι θα ξινίζει σε μυρωδιά στις 10 ημέρες όταν το ανοίξετε θα μερίζει σαν κρασί με όλες τις γεύσεις των φρούτων εκεί είναι η επιτυχία!

Το προζύμι είναι το συστατικό που μεταμορφώνει τον άρτο το ψωμί και του δίνει αυτή την όξινη γεύση το χρώμα την ποιότητα και την διάρκεια,το κοκτέιλ μικροοργανισμών είναι που δίνει τον έντονο χαρακτήρα στο ψωμί που φτιάχνεται με προζύμι: ιδιαίτερη, κάπως όξινη γεύση, έντονη μυρωδιά, πληθωρική εμφάνιση και αυτό το τόσο χαρακτηριστικό, ηδονικό ήχο, που κάνει η κόρα του προζυμένιου ψωμιού όταν σπάει.  χρόνια τώρα παράδοση αιώνων η οποία ξεκινά κάπου στην αρχαία Αίγυπτο.



Για την κατασκευή του πρόσφορου θα χρειαστούμε σίγουρα μια ξύλινη σφραγίδα η οποία θα είναι σκαλιστή χειροποίητη η από μηχάνημα κοπής ξύλου βάση της μήτρας για μαζική παραγωγή.
Προτείνουμε καλύτερα την σκαλιστή χειροποίητη σφραγίδα η οποία μεν είναι ποιο ακριβή σε τιμή αλλά σίγουρα είναι καλύτερη από θέμα κατασκευής.

Οι σκαλιστές σφραγίδες πρόσφορου κατασκευάζονται στο άγιο όρος  στις Ιερές μονές από μονάχους διαβάζοντας πάντα ευχές και προσευχές κατά την κατασκευή τους.
Υπάρχουν βέβαια και οι πλαστικές σφραγίδες πολύ ποιο φθηνές δε σας τις συστήνουμε διότι δεν αποτυπώνουν καθόλου καλά το σημάδι της σφραγίδας στο πρόσφορο.


Τις ξύλινες σφραγίδες για να αντέχουνε στο χρόνο τίς λουστράρουμε με καμμένο λάδι. Καίουμε λίγο λάδι σ’ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι κ κατόπιν μ’ένα πινέλο καθαρό αλοίφουμε όλη τη σφραγίδα κ από τις δύο όψεις. Στα σκαλιστά μέρη σταμπωριστά για να ποτίσει καλά. Κατόπιν την τυλίγουμε με πετσέτα απορροφητική για μια εβδομάδα να στεγνώσει,όχι στον ήλιο. Η διαδικασία αυτή είναι το φυσικό λουστράρισμα του ξύλου κ είναι τεχνική των μοναχών για να θωρακίζουν τα ξύλινα αντικείμενα από το σκόρο κτλπ.




Ἡ διαδικασία παρασκευῆς τοῦ προσφόρου:

Σε μια ανοξείδωτη λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι μας και στην συνέχεια βάζουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Κάνουμε μια μικρή λακουβα στο αλεύρι και εκεί μέσα τοποθετούμε το προζύμι μας*** το προζύμι το βγάζουμε από το ψυγείο 2 ώρες πριν ζυμώσουμε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. ποτέ δεν το βάζουμε παγωμένο! και αρχίζουμε σιγά σιγά το ζύμωμα μαζί με το αλεύρι αμέσως μετά βάζουμε και το νερό σιγά σιγά όσο χρειάζεται για ενυδάτωση μέχρι το ζυμάρι μας να μην κολλάει στα χέρια και να είναι πολύ ελαστικό.



Το πλάσιμο.
Αφού πλάσουμε για 3 λεπτά ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω στο καθαρισμένο πάγκο μας και βγάζουμε το ζυμάρι έξω από την λεκάνη και συνεχίζουμε εκεί το ζύμωμα για άλλα 5 λεπτά. Μόλις το ζυμάρι είναι ελαστικό και δεν κολλά στις παλάμες μας και στα δάκτυλα μας τότε το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά αν κολλά συμπληρώνουμε αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αφού ξεκουραστεί το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε δυνατά με γροθιές για άλλα 5 λεπτά μόλις είναι έτοιμο και δεν κολλά στα χέρια μας και έχει γίνει ελαστικό του δίνουμε ένα κυκλικό σχήμα με τα χέρια μας η με τον πλάστη και το τοποθετούμε στο ταψάκι μας το οποίο το έχουμε λαδώσει με γνήσιο κερί και αλευρώσει ελαφρώς σε όλη την επιφάνεια για να μην μας πιάσει κατά το ψήσιμο αλλά και για να βγει πολύ ποιο εύκολα από το ταψάκι.





Το σφράγισμα.
(Μόλις το έχουμε τοποθετήσει στο ταψάκι αλευρώνουμε το ζυμαράκι από πάνω πολύ ελαφρώς!! και αλευρώνουμε και την ειδική σφραγίδα πρόσφορου από την μεγάλη πλευρά που είναι σκαλισμένα τα γράμματα. Αφού την έχουμε αλευρώσει την κτυπάμε δυνατά να φύγει όλο το αλεύρι) Μπορούμε και χωρίς αλεύρωμα εφόσον έχουμε ζυμώσει πολύ καλά το ζυμάρι γιατί το αλεύρι αφήνει άσπρα στίγματα.
Τοποθετούμε την σφραγίδα από την σωστή πλευρά και θέση και την πατάμε ίσια πάνω στο ζυμάρι με δύναμη και με τα δυο χέρια και την αφήνουμε για 3 λεπτά. Μετά από 3 λεπτά βγάζουμε την σφραγίδα με το ένα χέρι κρατάμε καλά το ταψάκι και με το δεξί πιάνουμε και βγάζουμε την σφραγίδα. Στην συνέχεια με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκια κάνουμε 8 τρύπες πάνω στο ζυμάρι έξω από το αποτύπωμα της σφραγίδας γύρω γύρω. φροντίζοντας αὐτό νά φθάσει βαθιά μέχρι το ταψί, ώστε να μπορεῖ νά βγαίνει ὅλος ὁ ἀέρας. 
Επίσης για καλύτερο αποτέλεσμα κάνουμε και 4 τρύπες στις 4 άκρες τις σφραγίδας έξω από τον αμνό σχηματίζοντας ένα τετράγωνο.



Προσοχή? να μην τρυπήσουμε κοντά στον Αμνό, αλλά έξω, γύρω από την σφραγίδα, στις άκρες. Οι σύνολο 12 τρύπες είναι για να βγει ο αέρας όταν φουσκώνει και κατά την διάρκεια του ψησίματος Κι αυτό γιατί, αργότερα, όταν το πρόσφορο ζεσταθεί στο φούρνο, ο αέρας θα προσπαθήσει να βγει επάνω και θα χαλάσει την σφραγίδα,αλλά επίσης οι τρύπες που κάνουμε συμβολίζουν και τους 12 αποστόλους της εκκλησίας μας.




Το φούσκωμα. 
Αφού έχουμε τελειώσει με τις τρύπες και την σφραγίδα τοποθετούμε το ταψάκι μας σε ζεστό μέρος και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και μετά με μια κουβέρτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 3 ώρες, που και που του ρίχνουμε και καμιά ματιά διότι δεν θέλουμε το φούσκωμα να ξεπεράσει την επιφάνεια του ταψιού λίγο πριν το χείλος.Το χειμώνα χρειαζόμαστε περισσότερη ώρα λόγο κρύου το καλοκαίρι λιγότερο χρόνο λόγο ζέστης. 

Για το φούσκωμα πριν το ψήσιμο ακολουθούμε την φυσική ωρίμανση σε ζεστό χώρο για αρκετές ώρες διότι αυτό μας εξασφαλίζει ένα σίγουρο αποτέλεσμα χωρίς να γίνει η όλη διαδικασία  με βιασύνη και τεχνικά θερμαντικά μέσα!


Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε ΕΩΣ και 5 η 9 -10 ώρες!



Το ψήσιμο. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς σταυρώνουμε το ταψάκι 3 φορές και το τοποθετούμε στο φούρνο  κατεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 180-170 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά στο πάνω κάτω η αντίσταση του φούρνου, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΛΕΠΤΑ τὸ σκεπάζουμε μὲ χαρτοπετσέτα η ἀλουμινόχαρτο, ἄν χρειασθεί, καὶ τὸ παρακολουθοῦμε. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε λίγο μέσα στο φούρνο να πάρει την φωτιά του ύστερα πάλι το αφήνουμε λίγο πάλι έξω και μετά το βγάζουμε από το ταψί και το τοποθετούμε και το σκεπάζουμε με δυο άσπρες καθαρές πετσέτες υφασμάτινες, το πρόσφορο το κλείνουμε ερμητικά σε μια σακούλα και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως, ώστε να μαλακώσει από τους υδρατμούς του.








Τό πρόσφορο πρέπει νά εἶναι ζυμωμένο τουλάχιστον 24ώρες πρίν ἀπό τήν Προσκομιδή, γιατί ἄν εἶναι πολύ μαλακό, ὁ ἱερεύς δυσκολεύεται κατά τη μνημόνευση να βγάλει τίς μερίδες. 

Προσευχή προσφόρου: 
Κύριε Σε ευχαριστώ γι᾿ αυτήν την άγια ώρα, που με τα αμαρτωλά μου χέρια με αξιώνεις να ζυμώνω τα Πανάχραντα Δώρα της αγάπης Σου. Σε παρακαλώ κατάπεμψε το Πανάγιό Σου Πνεύμα που ευλογεί όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας, να ευλογήσει και τούτα τα Δώρα για να γίνουν καλά και ευπρόσδεκτα στο Άγιό Σου θυσιαστήριο. Καί σε παρακαλώ να τα δεχθής όπως εδέχθης τη θυσία του Άβελ, τη δοξολογία των Ποιμένων, τα δώρα των Μάγων, τα δάκρυα του Πέτρου, και του Ληστού την μετάνοιαν. Καί ας με αξιώνεις να σού τα προσφέρω πάντοτε ευσυνείδητα. Αμήν.

Δι᾿ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν.

Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos





Συνταγή Τεχνικές Αλέξιος Νικολουτσόπουλος

Επαγγελματίας Μάγειρας - Ζαχαροπλάστης #Chef #PastryChef #pizzaioli

https://chefalexios.blogspot.com/


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι