Πεϊνιρλί | Βασική Αφράτη ζύμη για υπέροχα Πεϊνιρλί



Το πεϊνιρλί είναι ένα είδος μακρόστενης ανοιχτής πίτας σε σχήμα βάρκας, που στο εσωτερικό της περιέχει κατά βάση κίτρινο τυρί, πάνω στο οποίο, μπορούν να προστεθούν αλλαντικά ή λαχανικά, διαφόρων ειδών ακόμα και αυγά.

Η καταγωγή του είναι από την Τουρκία, όπου είναι γνωστό ως pide (πιντέ). 
Σε διάφορες πόλεις της Μικράς Ασίας θα βρείτε το πεϊνιρλί με διαφορετικές μορφές, από λεπτή ζύμη με γέμιση, με φύλλο σαν τυρόπιτα, ακόμα και στην πρώτη βερσιόν που έφτασε στην Ελλάδα, στο κλασικό σχήμα βάρκας.



Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά 
Ζύμη  για  4 Πεϊνιρλί.

Υλικά
400 γραμμάρια   Αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι.
100 γραμμάρια  Αλεύρι Μάννα ολικής άλεσης
100 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
250 ml νερό χλιαρό 30 βαθμούς νερό όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή.

Όσον αφορά το νερό που θα χρειαστούμε αυτό παίζει ρόλο αναλόγως την σύσταση του αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε ειδικά τώρα το καλοκαίρι υπάρχει λόγο ζέστης μεγαλύτερη απορρόφηση νερού γι αυτό σας γράφουμε στα υλικά όσο χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας.

Στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε  Αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι για πίτσα τύπου 00 η ένα δυνατό καλής ποιότητας άσπρο αλεύρι και θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα.

Ωρίμανση στην συντήρηση του ψυγείου, 24 ΩΡΕΣ  χρησιμοποιήσαμε Αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι.
Μετά το πέρας της συντήρησης αποθηκεύουμε όσα ζυμάρια θέλουμε στην κατάψυξη σε μπολ η σε ειδικά σακουλάκια  για μελλοντική χρήση, αν θελήσουμε να τα ξαναβγάλουμε τα βγάζουμε από βραδύς πάλι και τα βάζουμε στην συντήρηση και το πρωί έξω από το ψυγείο να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου αυτή ακριβώς είναι η φυσική αλλαγή της θερμοκρασίας για σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.



Προσέχουμε πάντα η μαγιά να μην έρθει σε επαφή με το αλάτι διότι θα σκοτώσει τις ιδιότητες που έχει για το φούσκωμα! Τέλος προσέχουμε πολύ το νερό να είναι χλιαρό στους 30 βαθμούς και όχι να καίει γιατί αυτό θα σκοτώσει την μαγιά μας!






Ανοίγουμε τα ζυμαράκια με το πλάστη και δημιουργούμε μια λεπτή φλούδα εκεί μέσα τοποθετούμε ότι γέμιση θέλει ο καθένας και κλείνουμε το ζυμάρι δημιουργώντας μια γόνδολα σαν βάρκα.
Μεταφέρουμε τα Πεϊνιρλί σε ταψί με αντιπολιτικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο 250 αντιστάσεις πάνω κάτω 20 με 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Μόλις είναι έτοιμα έχουμε ζεστάνει λίγο βούτυρο και αμέσως περνάμε το ψωμάκι γύρω γύρω με το ζεστό βούτυρο να γυαλίσουν και να μαλακώσει το ψωμάκι.






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι