Τα Μελομακάρονα και τα μυστικά τους:



Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τα Μελομακάρονα και τα μυστικά τους:

Τα Χριστούγεννα, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες κυριαρχούν σε όλα τα γιορτινά τραπέζια και κάμπτουν τις αντιστάσεις μας. 

Για να έχετε ένα σίγουρο αποτέλεσμα φροντίστε όλα τα υλικά σας να είναι καλής ποιότητας και φυσικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα δουλέψετε!!!
Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό αλεύρι ζαχαροπλαστικής αλεύρι για όλες τις χρήσεις πριν το δουλέψετε το κοσκινίζετε!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο ελαιόλαδο και σπορέλαιο Το μεν ελαιόλαδο δίνει αρώματα και γεύση στα μελομακάρονα, το δε σπορέλαιο τα κάνει πολύ αφράτα. 

Προσέχουμε πολύ όσον αφορά το ζύμωμα πολύ ελάχιστο! Τα μελομακάρονα απαιτούν ελάχιστο ζύμωμα γιατί η ζύμη μπορεί να σφίξει και να μη γίνουν αφράτα στο τέλος. 

Μετά το ζύμωμα πρέπει το μείγμα να μείνει για έναΔεκάλεπτο -τουλάχιστον- σε αδράνεια. Μετά απ' αυτόν το χρόνο βλέπουμε πως η ζύμη πλάθεται με περισσότερη ευκολία.

Τα μελομακάρονα μπορούμε να τα ψήσουμε στον (αέρα) η στις (αντιστάσεις)  προσοχή για αντιστάσεις ένα ταψί κάθε φορά σε πολύ καλό προθερμασμένο φούρνο!! 
Συνήθως ο χρόνος είναι περίπου 20-25 λεπτά στους 180°C ανάλογα φυσικά με το μέγεθός του. Το χρώμα τους πρέπει να είναι χρυσό-καστανό και όταν ανοίξετε μέσα ένα θα πρέπει να μην υπάρχει υγρασία ή άψητη ζύμη. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, μην ανοιγοκλείνεις τον φούρνο!

Προσοχή πολύ με τα καρύδια?? Να είναι φρέσκα! Όχι τριμμένα σκόνη αλλά μικρά κομματάκια κυρίως από πάνω!

Προσοχή πολύ με το σιρόπι το σωστό σιρόπιασμα είναι το Α και το Ω! γι αυτό πρέπει τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό.
Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα: τοποθετείτε τα κρύα μελομακάρονα σε λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνετε να ρουφήξουν καλά και να γίνουν πολύ μελωμένα.
Φτιάξε τα στο ίδιο μέγεθος περίπου 30 γραμμάρια μην τα κάνετε πολύ μεγάλα διότι θα αργήσουν να ψηθούν αλλά θα τραβήξουν και πολύ σιρόπι.

Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι,την φλούδα
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι
Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα: το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας και αφού ξαφρίσουμε, βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το μέλι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Να ξέρετε πως ένα μέτριο μελομακάρονο έχει περίπου 150 – 250 θερμίδες, ανάλογα με τη συνταγή. Είναι όμως πιο υγιεινό από τους κουραμπιέδες, γιατί περιέχει μέλι και ελαιόλαδο αντί για ζάχαρη και βούτυρο. Έχει δηλαδή ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.

Καλή επιτυχία
Alexios Nikoloutsopoulos


Μελομακάρονα  Συνταγή

ΥΛΙΚΑ
250 ml ελαιόλαδο
250 ml σπορέλαιο
250ml χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα  από 1-2 ακέρωτα πορτοκάλια
150 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
50 ml κονιάκ
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για το σιρόπι
500 ml νερό
700 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μέλι
2 ξύλα στικ κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού η 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
4 γαρύφαλλα


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι