Τα μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες.


Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης

Τα μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες.

Προσέχουμε πολύ όλα τα υλικά να είναι φρέσκα και σε θερμοκρασία δωματίου πριν να τα δουλέψουμε! Χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκο βούτυρο ένα μαλακό αλεύρι ζαχαροπλαστικής και φρέσκα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η επιλογή εξαιρετικής ποιότητας βουτύρου αιγοπρόβειου γάλακτος που θα καθορίσει την υφή, τη σύσταση και την ένταση στη γεύση του κουραμπιέ. 
Τα ανάλατα αμύγδαλα είναι ο ξηρός καρπός που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση στον κουραμπιέ. Χρησιμοποιούμε 300 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα με το φλούδι τους, που έχει την ιδιότητα να κρατάει τη γεύση του ξηρού καρπού. 

Για να δημιουργήσουμε μια πολύ καλή ζύμη Θα πρέπει να προσέξεις και να αφρατέψεις πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Θα χτυπήσουμε, λοιπόν, τη ζύμη πολύ καλά στο μίξερ, με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 10 έως 12 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να γίνει σαν βελούδινη κρέμα. Όταν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε πολύ ελαφρά για να μην χάσουμε το αφράτεμα και όχι παραπάνω από τον χρόνο που θα χρειαστεί για να ανακατευτούν τα υλικά. Αν παραζυμωθούν θα σου βγουν σκληροί.

Μετά το ζύμωμα πρέπει το μείγμα να μείνει για ένα εικοσάλεπτο -τουλάχιστον- σε αδράνεια. Μετά απ' αυτόν το χρόνο βλέπουμε πως η ζύμη πλάθεται με περισσότερη ευκολία.
Το ψήσιμο θα πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία για να διατηρήσουν οι κουραμπιέδες το ανοιχτό χρώμα τους και την μαλακή, βουτυρένια υφή τους. Η ιδανική θερμοκρασία είναι οι 160-170oc και ο χρόνος ψησίματος 20 με 30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος μέχρι να πάρουν ανοιχτό χρυσό χρώμα. Όταν ο κουραμπιές ραγίσει στην επιφάνειά του σημαίνει ότι είναι έτοιμος. Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην αποκτήσει σκληρή υφή και για να έχει λευκό χρώμα.

Το σωστό άχνισμα γίνεται όταν οι κουραμπιέδες είναι κρύοι και όχι μόλις βγουν από τον φούρνο. Πρώτα τους ραντίζουμε με ανθόνερο και στη συνέχεια τους βουτάμε στο μπολ με την άχνη ώστε να κολλήσει καλά πάνω τους.
Ανακατεύεις απαλά με τα χέρια σου και μόλις έχει κολλήσει η άχνη σε όλες τις μεριές, τους μεταφέρεις σε μία πιατέλα, αφού τους τινάξεις απαλά. Αχνίζεις πλουσιοπάροχα κάθε στρώση και συνεχίζεις μέχρι να τελειώσουν όλοι οι κουραμπιέδες.

Αν είστε λάτρεις της σοκολάτας, αντί να πασπαλίσετε παραδοσιακά τους κουραμπιέδες σας με άχνη ζάχαρη, μπορείτε να τους καλύψετε με σοκολάτα. Σε αυτή την περίπτωση, αφού τους ραντίσετε, τους βουτάτε στη σοκολάτα, τους βάζετε για λίγα λεπτά σε επίπεδη επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και μετά τους μεταφέρετε σε πιατέλα.

Καλή επιτυχία
Καλά Χριστούγεννα Alexios Nikoloutsopoulos



Παραδοσιακοί κουραμπιέδες

ΥΛΙΚΑ
400 γρ. φρέσκο  βούτυρο λιωμένο αιγοπρόβειο ή τύπου Κερκύρας η χωριό.
150-200 γραµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο. 
1 κιλό αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής για όλες της χρήσεις.
200 γραμ άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
30 γρ. κονιάκ ή ρούμι μαύρο
– 1 ολόκληρο αυγό
– 2 κρόκους αυγών
Επιπλέον ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι