Πανακότα (Panna cotta) Συνταγή | Alexios Nikoloutsopoulos



Πανακότα | Panna cotta (συνταγή)

Η πανακότα είναι από τα πιο γνωστά γλυκίσματα Ιταλικής προέλευσης. Αποτελείται από μαγειρεμένη κρέμα γάλακτος, η οποία έχει στερεοποιηθεί κατά την παρασκευή με ζελατίνη. Το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει «ψημένη κρέμα». Είναι πολύ διαδεδομένο έδεσμα στα Επτάνησα.

ΥΛΙΚΑ
500gr Γάλα
500 gr Κρέμα γάλακτος 35%
Ζελατίνη 20 gr
2  Κάψουλες  βανίλια (2 δόσεις)
120 gr Ζάχαρη κρυσταλλική






Εκτέλεση συνταγής:
Σε ένα γυάλινο μπολ τοποθετούμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 5 λεπτά (μια μια) ξεχωριστά και όχι όλες μαζί για να μην σας κολλήσουν.
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε την μισή ποσότητα από την κρέμα γάλακτος όλο το γάλα και όλη την ζάχαρη και τοποθετούμε την κατσαρόλα στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα και πριν πάρει βράση αποσύρουμε.

***Αν έχετε ένα θερμόμετρο υπολογίστε ότι μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 70-80 βαθμούς τότε ακριβώς αποσύρουμε από φωτιά.
Τοποθετούμε και βάζουμε στο μείγμα τις ζελατίνες αφού τις στραγγίξουμε καλά και τελευταία ρίχνουμε τις βανίλιες ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα να λιώσουν οι ζελατίνες και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Μπορούμε όμως να κάνουμε και το αντίθετο πρώτα τις βανίλιες και μετά τις ζελατίνες.

Συνεχίζουμε και ενσωματώνουμε σιγά σιγά την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και κτυπάμε πολύ καλά με ένα σύρμα. 
Βάζουμε το μείγμα σε ένα δοσομετρητή και σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 με 4 ώρες για να σφίξουν καλά.
*** Στην αρχή έχουμε βάλει την μισή ποσότητα από την κρέμα γάλακτος και μετά έχουμε προσθέσει την υπόλοιπη ποσότητα στο τέλος, αυτό το κάνουμε γιατί με αυτό τον τρόπο κατεβάζουμε την θερμοκρασία στο μείγμα για να κρυώσει πολύ ποιο γρήγορα ύστερα το γλυκό στο ψυγείο.


***Όταν κρυώσουν τα μπολάκια για να ξεφορμάρουμε τις πανακότες βυθίζουμε τα μπολάκια σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα έπειτα τα αναποδογυρίζουμε σε ένα ίσιο πιάτο απότομα και τραβάμε το μπολάκι προς τα πάνω και ξεφορμάρουμε.





Για το φυσικό σιρόπι
400 gr Φράουλες
1 κ/σ μέλι
Λίγο Φυσικό χυμό λεμόνι
Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση σιρόπι:

Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε τις φράουλες σε μέτρια φωτιά να καραμελώσουν και αφού βγάλουν τα ζουμιά τους ριγούμε το λεμόνι και το μέλι και τις πολτοποιούμε με ένα χειροκίνητο εργαλείο η με μια ράβδο μίξερ κλείνουμε το μάτι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη και αφού κρυώσει την βάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι για να μπορέσουμε μετά με ένα κουτάλι να την περιχύσουμε πάνω από την Πανακότα.






Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos


Συνταγή Αλέξιος Νικολουτσόπουλος 
Επαγγελματίας μάγειρας Chef (Pastry Chef)


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι