Pizza / Πίτσα χωριάτικη μεσογειακή (Συνταγή)



Pizza / Πίτσα χωριάτικη μεσογειακή (Συνταγή) 

Υλικά για το ζυμάρι:
250gr κίτρινο αλεύρι Αλεύρι Μάννα.
250gr άσπρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις  Αλεύρι Μάννα.
25gr νωπή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού Ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200ml νερό χλιαρό προς το ζεστό όχι καυτό
Η συνταγή βγάζει περίπου δυο μπάλες δυο ζυμάρια γύρω στα 300 με 350 το καθένα. Αν έχετε μια ηλεκτρονική ζυγαριά μπορείτε να ζυγίσετε το ζυμάρι αναλόγως ποσό χονδρό η λεπτό το θέλετε.



Εργαλεία: 
Πέτρα ψησίματος 
Φτυάρι πίτσας
Εργαλείο κοπής πίτσας 





Υλικά για το γέμισμα:
Πελτές ντομάτας για πίτσα
Τριμμένη φέτα
Λίγη τριμμένη γραβιέρα
Ελιές καθαρισμένες
Ντοματινια ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο και ρίγανη στο τέλος αφού βγει η πίτσα





Εκτέλεση συνταγής:
Σε μια μικρή μπασινα τοποθετούμε το νερό την μαγιά μαζί και την ζάχαρη τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 5 λεπτά για να τραφεί η μαγιά από την ζάχαρη.
Σε μια άλλη μεγάλη μπασινα προσθέτουμε και τα δυο άλευρα μαζί και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.

Κάνουμε μετά μια μικρή λακκούβα στην μέση και εκεί ρίχνουμε το υγρό μας μείγμα με την μαγιά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζετε μια ζύμη  σε αυτό σημείο προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.

 Αν δείτε ότι το ζυμάρι χρειάζεται ακόμα λίγο νερό θα προσθέσετε και αντίθετα αν το ζυμάρι έχει πολύ νερό θα προσθέσετε λίγο αλεύρι.

Τοποθετείτε το ζυμάρι στον πάγκο και ζυμώνετε για 3 λεπτά η ζύμη θα πρέπει για να είναι εντάξει αν κατά το πλάσιμο αρχίζει και δεν σας κολλά στα δάκτυλα σας.


Σε μια άλλη καθαρή μπασινα βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο στον πάτο ΑΦΟΥ αλείψουμε κυκλικά το ζυμάρι με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το ζυμάρι μας μέσα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό σημείο τουλάχιστον για μια ώρα ΚΑΙ σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη.


Τοποθετούμε την πέτρα ψησίματος πάνω στη σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου προθερμαίνουμε το φούρνο μας για 45 με 50 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα στην ποιο μεγάλη θερμοκρασία στις αντιστάσεις δηλαδή στο πάνω κάτω.


Αφού έχουμε ξεκουράσει το ζυμάρι το βγάζουμε ξανά στον πάγκο και το δουλεύουμε ξανά διότι είχε μείνει σε ακινησία ζυμώνουμε για μερικά λεπτά και με τα δάκτυλα μας το ανοίγουμε στο επιθυμητό κυκλικό μέγεθος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έναν πλάστη για καλύτερα αποτελέσματα.


Μεταφέρουμε το ζυμάρι μας πάνω στο φτυάρι πίτσας αφού πρώτα έχουμε ρίξει στην επιφάνεια λίγο σιμιγδάλι το σιμιγδάλι βοήθα στο να μετακινηθεί ποιο εύκολα το ζυμάρι όταν το βάλουμε με το φτυάρι πάνω στην επιφάνεια της πέτρας για να ψηθεί.



Οδηγίες:
Προσπαθήστε να μην βαραίνετε την πίτσα με πάρα πολλά υλικά γιατί αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζει το ψήσιμο αλλά και να εμποδίζει το φούσκωμα λόγο του βάρους των υλικών καν να κάθετε η ζύμη.
Επίσης προσπαθήστε να βάλετε πυκνό χυμό ντομάτας χωρίς να υπάρχουν καθόλου υγρά διότι δεν θέλουμε πολύ υγρασία πάνω στο ζυμάρι.
Όταν έχει πυρώσει πολύ καλά η πέτρα βάζουμε πάνω στην πέτρα με το ειδικό φτυάρι την πίτσα και ψήνουμε ακριβώς για 10 λεπτά το πολύ 12 όχι παραπάνω.
Όταν περάσει ο χρόνος Βγάζουμε την πίτσα πάλι με το φτυάρι ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και ρίγανη  αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε με το εδικό εργαλείο για πίτσα.







Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι