(Χατζαπούρι) Πεϊνιρλί με αυγό και τυριά.





Το πεϊνιρλί (ή πενιρλί):
Είναι ένα είδος μακρόστενης ανοιχτής πίτας σε σχήμα βάρκας, που στο εσωτερικό της περιέχει κατά βάση κίτρινο τυρί, πάνω στο οποίο, μπορούν να προστεθούν αλλαντικά ή λαχανικά, διαφόρων ειδών. Η καταγωγή του είναι από την Τουρκία, όπου είναι γνωστό ως pide (πιντέ). Υπάρχουν δύο είδη pide: το peynirli pide, στο οποίο το τυρί καλύπτει όλη την επιφάνεια της γέμισης και το karışık pide, που έχει τυρί μόνο σε ένα σημείο (συνήθως το ένα τρίτο), από την γέμιση.






(Χατζαπούρι)  Πεϊνιρλί με αυγό και τυριά
Μερίδες  3

ΥΛΙΚΑ:
Για την ζύμη:
150gr αλεύρι souper Αμερικής
400gr αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις αλεύρι Μάννα
150ml γάλα φρέσκο χλιαρό
60ml νερό
10gr στιγμιαία ξηρή μαγιά=10gr
50ml σπορέλαιο η φρέσκο βούτυρο
1,5 κ/γ αλάτι
1,5 κ/γ ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη γέμιση:
200gr τυρί μοτσαρελα Ιταλίας τριμμένη
200gr τυρί γραβιέρα Ηπείρου
100gr κασέρι
3 αυγά
50 gr βούτυρο




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα γυάλινο μικρό μπολάκι βάζουμε  τo  νερό και το γάλα σε χλιαρή θερμοκρασία  προσθέτουμε την στιγμιαία μαγιά μαζί και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί και το αφήνουμε να ξεκουραστούν 5 λεπτά να ταϊστεί η μαγιά καλά  από την καλύτερη της φίλη την ζάχαρη.

 Σε ένα άλλο γυάλινο μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε μέσα  τα υλικά μας με την μαγιά που τα είχαμε αφήσει να ξεκουραστούν και αρχίζουμε σιγά σιγά να ζυμώνουμε στην συνέχεια προσθέτουμε και το αραβοσιτέλαιο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα.

Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο του μπολ κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη σε ένα ζεστός μέρος για 2 ώρες.

Για την ξεκούραση *Μπορείτε επίσης να βάλετε το μπολ μέσα στον φούρνο με αντιστάσεις στο πάνω κάτω το πολύ μέχρι 40 βαθμούς η θερμοκρασία.

Όταν περάσει ο χρόνος της ξεκούρασης βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο και ξανά ζυμώνουμε με λίγο αλεύρι ζυγίζουμε το ζυμάρι συνολικά και μετά χωρίζουμε την ζύμη σε μικρές μπάλες σε ΙΣΑ μέρη αναλόγως πόσο μικρό η μεγάλο θέλουμε να γίνει το Πεϊνιρλί.


Η ζύμη μου βγαίνει ακριβώς 700 γραμμάρια και τα δικά μου ζυμαράκια είναι γύρω στο 240 γραμμάρια το καθένα.





Σε μια Μπασινα η ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τυριά μαζί.
Κάθε φορά που θα ανοίξουμε την ζύμη χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι από φύλλο Λαδόκολλας  ρίχνουμε πάνω στην λαδόκολλα λίγο αλεύρι για να μπορούμε να δουλέψουμε καλύτερα την ζύμη.

Στην αρχή με τα δάκτυλα μας ανοίγουμε τις ζύμες και μετά με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε στο μέγεθος που θέλουμε.  

Τοποθετούμε το τυρί όπως βλέπετε στην φωτογραφία κλείνουμε κάθε πλευρά καλά και σχηματίζουμε μια βαρκούλα και μέσα στην μέση γεμίζουμε με τυρί.





Οδηγίες: σχετικά με τον ψήσιμο και τον φούρνο.

Αφού έχουμε γεμίσει τα ζυμαράκια μας κόβουμε με ψαλίδι την λαδόκολλα γύρω γύρω στο μέγεθος του ζυμαριού και τοποθετούμε την κάθε μια ζύμη πάνω στο ταψί.


Έχουμε προθερμάνει πολύ καλά τον φούρνο μας και ψήνουμε για 15 λεπτά αντιστάσεις στο πάνω κάτω θερμοκρασία 250 βαθμούς.
Τοποθέτηση ταψιού στην μεσαία ΣΧΑΡΑ του φούρνου.


Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά βγάζουμε το ταψί έξω και με ένα κουτάλι λίγο πατάμε το τυρί και αμέσως τοποθετούμε τους κρόκους στα Πεϊνιρλί ψήνουμε επιπλέον για 3 με 4 λεπτά και βγάζουμε να κρυώσουν αν θέλετε μπορείτε όπως είναι ζεστά να τα περάσετε γύρω γύρω με λίγο λιωμένο βούτυρο.









Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos


 Επίσης  μια πολύ ωραία  διαφορετική ζύμη την οποία μπορείτε να δουλέψετε για να φταίξετε Πεϊνιρλί  είναι και η νέα συνταγή μου για σπιτικό ζυμάρι με φυσικό προζύμι.

Νέα βελτιωμένη συνταγή:  Βασική ζύμη για ΙΤΑΛΙΚΗ Πίτσα με  φυσικό προζύμι.

ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια χωριάτικο σκληρό αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι.
1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά 9-10 γραμμάρια
300 ml νερό χλιαρό εμφιαλωμένο 30 βαθμούς! νερό όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή η Sprite Κουτί (330 ml)
1,5 ενάμιση κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι γεμάτο γλυκόζη
1 κουταλάκι γεμάτο του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γεμάτο του γλυκού ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ελαιόλαδο
200 gr φυσικό προζύμι (προαιρετικό υλικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα γυάλινο μικρό μπολάκι βάζουμε λίγη από την  Sprite Κουτί  Περίπου 100ml προσθέτουμε την στιγμιαία μαγιά μαζί και την ζάχαρη και την γλυκόζη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί και το αφήνουμε να ξεκουραστούν 5 λεπτά να ταϊστεί η μαγιά καλά  από τις καλύτερες της φίλες την ζάχαρη και την γλυκόζη.

Σε ένα άλλο γυάλινο μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε μέσα  τα υλικά μας με την μαγιά που τα είχαμε αφήσει να ξεκουραστούν και αρχίζουμε σιγά σιγά να ζυμώνουμε αν δούμε ότι χρειαζόμαστε νερό προσθέτουμε το υπόλοιπο υγρό από την Sprite Κουτί ζυμώνουμε καλά και σε αυτό το σημείο προσθέτουμε την ρίγανη και το ελαιόλαδο και φυσικά το προζύμι αν τελικά το χρησιμοποιήσουμε αν δεν το βάλουμε συνεχίζουμε με τα άλλα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μικρή μπάλα ζύμη.

Αν δείτε ότι χρειάζεται να συμπληρώσετε με λίγο νερό θα το κάνετε και αντίστροφα αν δείτε ότι η ζύμη είναι πολύ υδαρή υγρή θα συμπληρώσετε με λίγο αλεύρι ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να αρχίσει και να μην κολλά στα δάκτυλα σας και να είναι σαν πλαστελίνη.

Αφού λοιπόν έχουμε σχηματίσει το ζυμάρι μας σε μια Μπασινα στάζουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι και το αλείφουμε από πάνω με πολύ λίγο ελαιόλαδο σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Μόλις έχει περάσει ο χρόνος ξεκούρασης με μια σπάτουλα πλαστική και με την βοήθεια του ελαιόλαδου βγάζουμε το ζυμάρι στον μπάγκο μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι και το ξανά ζυμώνουμε λίγο γιατί το είχαμε στην αδράνεια.

Συνολικά ο όγκος της ζύμης βγάζει 2 ζυμάρια γύρω στα 300 με 350 gr μπορείτε να ζυγίσετε το ζυμάρι με μια ηλεκτρονική ζυγαριά και να δείτε ποσό ακριβώς βγαίνει για να τα μοιράσετε εξίσου ανάλογα.




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι